Ασφάλεια Δεδομένων

       
 

Αρχική σελίδα
Ιστορικά Στοιχεία
Η Ασφάλεια Σήμερα
"Χάκερς" και "κρακερς"
Οι Ελληνες "Χάκερς"
Τύποι Επιθέσεων
Μέθοδοι Επιθέσεων

 

 

 

Η αρχή έγινε τα Χριστούγεννα του '93, όταν το διαδίκτυο αφορούσε μόνο λίγες εκατοντάδες Έλληνες χρήστες. Έπειτα από συγκρούσεις με τη διαχείριση του δικτύου Αριάδνη στο Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος, άγνωστοι εισήλθαν στους κεντρικούς του κόμβους και προσέφεραν σε όλους τους χρήστες απεριόριστη πρόσβαση στις υπηρεσίες του διαδικτύου που έφταναν τότε στη χώρα μας.

 

Τον Νοέμβριο του '98, η οργάνωση Δικτυακή Πάλη, επετέθη στο υπουργείο Παιδείας. Στην αρχική ιστοσελίδα ανήρτησαν ένα κείμενο - καταγγελία εναντίον του Γεράσιμου Αρσένη και της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, της αστυνομίας και των ακροδεξιών οργανώσεων. Λίγους μήνες αργότερα, η ίδια ομάδα χτυπούσε τις σελίδες των υπουργείων Εξωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ, με κείμενα εναντίον των πολιτικών κομμάτων.

 

 

Τα ξημερώματα της 17ης Φεβρουαρίου του 1999, οι επισκέπτες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών δεν πίστευαν στα μάτια τους: Καλωσορίσατε στο υπουργείο Ξεφτίλας ήταν η επιγραφή που τους υποδεχόταν. Και δεν ήταν λίγοι, παρά το προχωρημένο της ώρας, μια που εξαιτίας της σύλληψης του Οτζαλάν την προηγούμενη μέρα, ακόμα και το BBC είχε σύνδεση στις σελίδες του με τη διεύθυνση του ΥΠΕΞ. H ηλεκτρονική ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών εκείνο το βράδυ είχε δεχθεί επίθεση από άγνωστους χάκερ, που διακήρυξαν με αυτό τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και τη συμπαράσταση στον κουρδικό λαό.

Το συγκεκριμένο χτύπημα θεωρείται από τα πιο εντυπωσιακά Ελλήνων χάκερ, οι οποίοι έχουν κατά καιρούς εκθέσει με παρόμοιο τρόπο υπουργεία, κυβερνητικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, επιχειρήσεις και ιδιώτες. Τρυπώνουν σε δίκτυα που πάσχουν στα μέτρα ασφαλείας, παραμορφώνουν την πρώτη ιστοσελίδα και αφήνουν περήφανα τη δικτυακή τους σφραγίδα, αναγράφοντας το ψευδώνυμό τους.

Τον Οκτώβριο του '99, δέχτηκε επίθεση ο δικτυακός τόπος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με μηνύματα εναντίον του προσωπικού του και υπέρ του καθηγητή Βαρώτσου της ομάδας BAN. Τον Ιανουάριο του 2001, το Υπουργείο Εσωτερικών μετονομάστηκε με πολύ χιούμορ, σε Υπουργείο Κατασκόπευσης των Πολιτών.

Τον Φεβρουάριο του 2000, Έλληνες χάκερ προκάλεσαν πανικό στο αμερικανικό Πεντάγωνο, όταν το δίκτυο στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Αριζόνα δέχτηκε συνδυασμένη επίθεση από υπολογιστές των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κρήτης. Λίγους μήνες αργότερα, το ελληνικό Πεντάγωνο έγινε κι αυτό στόχος πολλαπλών επιθέσεων από υπολογιστές άλλων χωρών, χωρίς να αναφερθούν συλλήψεις ή ζημιές.

Συλλήψεις όμως έγιναν σε δύο άλλες περιπτώσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2000, οι αρχές συνέλαβαν φοιτητή του Πολυτεχνείου Ξάνθης, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι εισέβαλε στο κέντρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και με ροζ τηλέφωνα εκτόξευσε τον τηλεφωνικό λογαριασμό του EIE στα ύψη. Δύο χρόνια αργότερα, δύο Έλληνες φοιτητές συνελήφθησαν στην Αγγλία με την κατηγορία καταστροφής αρχείων. σε συστήματα εταιρείας στην Ελλάδα.

 

  
 
 
   

Copyright 2005 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΜΕ