Ασφάλεια Δεδομένων

       
 

Αρχική σελίδα
Ιστορικά Στοιχεία
Η Ασφάλεια Σήμερα
"Χάκερς" και "κρακερς"
Οι Ελληνες "Χάκερς"
Τύποι Επιθέσεων
Μέθοδοι Επιθέσεων

 

 

Τα τελευταία χρόνια, οι πραγματικά τρομακτικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον κρατικών δικτυακών τόπων, πήραν μορφή χιονοστιβάδας. Οι χάκερς κατάφεραν να πλήξουν καίρια δεκάδες κυβερνητικές ιστοσελίδες, από τη Σενεγάλη ως τις ΗΠΑ, με χαρακτηριστική ευκολία, όπως ομολόγησαν εκ των υστέρων. Το 1998 η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Στις ΗΠΑ κυριαρχούσε ο φόβος πως κάποιος δεινός χάκερ θα μπορούσε να προκαλέσει και πυραυλική επίθεση με πυρηνικά όπλα.

Δύο περιστατικά εκβιασμών από χάκερς ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια:

Στην επίθεση  που έγινε εναντίον του δικτυακού τόπου του ΟΗΕ, στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, απειλούσαν με ολοκαύτωμα αν δεν απελευθερωνόταν ο διάσημος χάκερ Κέβιν Μίτνικ. Λίγο καιρό μετά, μια ομάδα χάκερς ισχυρίστηκε ότι παραβίασε τοπικό δίκτυο του Πενταγώνου, κλέβοντας λογισμικό στρατιωτικών δορυφόρων. Απείλησαν ότι θα το πουλούσαν σε τρομοκράτες. Τον Ιανουάριο του 1998, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής Εργατικού Δυναμικού, δέχτηκε μαζική επίθεση από χάκερς και έμεινε κλειστό για αρκετές ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 1995, μόνο οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του Πενταγώνου, δέχτηκαν 250 χιλιάδες επιθέσεις.

Το ενδιαφέρον των χάκερς συγκέντρωναν οι ομοσπονδιακές ιστοσελίδες. Καίρια πλήγματα δέχτηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης, η NASA, η  CIA και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, στα μέσα της δεκαετίας του ΄90. Στον Καναδά χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση μιας ομάδας χάκερ με την ονομασία Η Αδελφότητα. Κατάφεραν να εισβάλουν σε ζωντανή εκπομπή και να μεταδώσουν μηνύματα που έλεγαν, ότι τα μέσα ενημέρωσης λένε ψέματα. Παρόμοια επίθεση, αλλά πιο οργανωμένη πραγματοποίησαν χάκερς εναντίον της κρατικής τηλεόρασης της Κίνας . Μάλιστα κατάφεραν να παρεισφρήσουν στο δορυφορικό δίκτυο, μεταδίδοντας μηνύματα υπέρ - της εκτός νόμου - οργάνωσης Φαλούν Γκονγκ, τα μέλη της οποίας διώκονται από τις κινεζικές αρχές.

Σε έρευνα του FBI σε ιστοσελίδες κυβερνητικών οργανισμών σε 428 χώρες, διαπιστώθηκε ότι το 40% είχε παραβιαστεί. Σύμφωνα με άλλη έρευνα τα συστήματα του Πενταγώνου, τα οποία περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες για την άμυνα της χώρας, έχουν παραβιαστεί τουλάχιστον 250.000 φορές και μόνο οι 150 επιθέσεις έχουν ανιχνευτεί.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει ο αμερικανικός όμιλος Science Applications International Corp, κάθε χρόνο, 40 μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες αναφέρουν ζημίες από χάκερ που ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια δολάρια. Στο ίδιο κλίμα κινείται και η Μεγάλη Βρετανία: υπολογίζεται ότι το κόστος των ιδιωτικών εταιριών από χτυπήματα χάκερς, ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια λίρες το χρόνο.

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος πως ακριβώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο, οι τρομοκράτες.

Το σίγουρο όμως είναι ότι το διαδίκτυο προσφέρεται για τρομοκρατικές ενέργειες, και αυτό γιατί:

bullet

 Η πιθανότητα της σύλληψης έως ότου πραγματοποιηθεί η επίθεση είναι μειωμένη.

bullet

 Είναι πιθανό να προκληθεί μεγάλη ζημιά, χωρίς το φόβο απώλειας ζωών

bullet

 Ο ειδικός που θα εκτελέσει την επίθεση αυτή μπορεί να μισθωθεί.

bullet

 Μια επιτυχής επίθεση μέσω του διαδικτύου μπορεί να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο, ενώ μια αποτυχημένη δεν τη μαθαίνει σχεδόν κανένας, πέρα από τους εμπλεκόμενους.

 
 
 
   

Copyright 2005 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΜΕ