Ασφάλεια Δεδομένων

 

       
 

Αρχική σελίδα
Ιστορικά Στοιχεία
Η Ασφάλεια Σήμερα
"Χάκερς" και "κρακερς"
Οι Ελληνες "Χάκερς"
Τύποι Επιθέσεων
Μέθοδοι Επιθέσεων

 

 

Οι πρώτοι εκκολαπτόμενοι “χάκερς” εμφανίστηκαν στην αμερικανική τηλεφωνική εταιρία, την Bell Telephone

Βέβαια το 1878 που δημιουργήθηκε η εταιρία, οι “χάκερ” δεν ονομαζόταν έτσι, ήταν απλοί φαρσέρ, κυρίως νεαρά άτομα που έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στο να μπερδεύουν τις τηλεφωνικές συνδέσεις. Η εμφάνιση των πρώτων “χάκερ” τοποθετείται στο 1960. Όπως η πρώτη γενιά των φαρσέρ που χρησιμοποίησαν πειραματικά το τηλέφωνο, έτσι και η πρώτη γενιά των “χάκερς” ξεκίνησε την “ενασχόληση” της με την τεχνολογία περισσότερο ως παιχνίδι. Ήταν κυρίως φοιτητές του ΜΙΤ με μεγάλη περιέργεια, που ήθελαν να εξερευνήσουν τα όρια των πρώτων υπολογιστών και των πρώτων προγραμμάτων. Οι  φοιτητές έκαναν τροποποιήσεις σε προγράμματα για να τα βελτιώσουν. Τις τροποποιήσεις αυτές τις ονόμαζαν hack και πολλές φορές το τελικό αποτέλεσμα, ήταν πολύ καλύτερο από το αρχικό.

Τη δεκαετία του ’70, το διαδίκτυο έκανε τα πρώτα δειλά του βήματα και η “δουλειά” των “χάκερς” ήταν, να ανακαλύψουν πως λειτουργεί ο νέος αυτός “διασυνδεδεμένος” κόσμος. Οι πρώτοι “χάκερς” έβαλαν στον “στόχο” τα τηλεφωνικά κέντρα και ο σκοπός τους ήταν, να αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση για δωρεάν κλήσεις. Το 1971, ο βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ Τζον Ντάπερ ανακάλυψε, ότι η σφυρίχτρα που έδιναν δώρο στο κουτί των δημητριακών Cap n’ Crunch,  έβγαζε ήχο σε μια συχνότητα που του επέτρεπε και κάνει δωρεάν κλήσεις μέσω της ΑΤ & Τ (American Telecom­munications).

Στη συνέχεια, ο αντικομφορμιστής γκουρού των πρώτων χάκερς, όπως ονομάστηκε αργότερα, ο Άμπι Χάοφμαν,  κυκλοφόρησε το τεχνικό εγχειρίδιο με τίτλο “Technical Assistance Program”, το οποίο έδινε συμβουλές, για το πώς μπορούσε κάποιος με ηλεκτρονικό τρόπο να κάνει δωρεάν κλήσεις.

Οι συμβουλές που υπήρχαν σε αυτό το εγχειρίδιο- το οποίο είχε πάρει χαρακτήρα Βίβλου για πιστούς- εξυπηρέτησε πολύ κόσμο στα επόμενα είκοσι χρόνια και έγινε για τις τηλεφωνικές εταιρείες σωστός εφιάλτης.

Το 1981 η ΙΒΜ παρουσίασε το πρώτο προσωπικό υπολογιστή. Το έναυσμα δόθηκε και το κίνημα που είχε ξεκινήσει από καιρό, απέκτησε την ευκαιρία να αναπτύξει στο έπακρο όλες τις δυνατότητες του. Οι “χάκερς” διείσδυσαν σε ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς, χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες, μπήκαν σε προσωπικά αρχεία και διοργάνωσαν οικονομικές απάτες.

 

 
 
 
   

Copyright © 2005 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΜΕ