Thessaloniki European Youth Capital 2014| Γίνε Εθελοντής, Γίνε Οικογένεια

Φέτος, είμαστε οι τυχεροί. Φέτος, είμαστε εμείς. Η Θεσσαλονίκη είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2014. Θα μου πείτε, τώρα, πως αυτό ισχύει από τον περασμένο Νοέμβριο. Ναι, αλλά τώρα είναι στα… πάνω της, θα σας πω εγώ. Και επίσης, τώρα γνώρισα τα πράγματα από μέσα. Μετρώ μόνο ενάμιση μήνα ως εθελοντής και ήθελα να μοιραστώ την εμπειρία, διότι πολλοί είναι εκείνοι που ρωτούν πώς περνώ, τι ακριβώς κάνουμε, πώς το έμαθα και γενικώς ποιος είναι ο σκοπός όλου αυτού. Μετά από κάποιους πολύ δύσκολους μήνες, ήθελα κάτι να κάνω, κάτι το οποίο να μην έχω ξανακάνει και κάτι να με «γεμίζει». Ύστερα από τη συμμετοχή μιας φίλης μου, αποφάσισα και εγώ να μάθω ποιο ακριβώς είναι το έργο της επονομαζόμενης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας ή αλλιώς των «εθελοντών», όπως συνήθιζε να λέει.

Ο εθελοντισμός ήταν κάτι το καινούργιο για μένα και έτσι αποφάσισα να το κάνω χωρίς δεύτερη σκέψη. Η αλήθεια είναι πως δεν ήξερα σχεδόν καθόλου για το έργο της Ε.Π.Ν. (Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας), αλλά δεν άργησα και να μάθω.

Ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας τιτλοφορείται μια ευρωπαϊκή πόλη για έναν ολόκληρο χρόνο, κατά τον οποίο της δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσει ένα πολύπλευρο πρόγραμμα του πολιτισμού που σχετίζεται με τη νεολαία σε επίπεδο κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής και ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα ξεκίνησε το 2009 και φέτος, για καλή μας τύχη, είναι η Θεσσαλονίκη. Στόχοι του προγράμματος αυτού είναι να προωθήσει την ενδοευρωπαϊκή συνεργασία μεταξύ νέων ανθρώπων. Επίσης, ανάμεσα στις επιδιώξεις αξίζει να προστεθεί και η βελτίωση της καθημερινής ζωής της νεολαίας της πόλης που έχει επιλεχθεί ως Πρωτεύουσα Νεολαίας, όχι μόνο για τη διάρκεια των δραστηριοτήτων και των φεστιβάλ, αλλά και μακροπρόθεσμα. Σε κάθε τους κίνηση, σχέδια και επιδιώξεις, οι νέοι έχουν φυσικά την υποστήριξη της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας. Οι νέοι εμπλέκονται δραστικά στην κοινωνία και αρπάζουν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται. Ο τουρισμός και το αυξανόμενο παγκόσμιο πρεστίζ είναι ακόμη μερικά από τα οφέλη του να είσαι, ως πόλη, Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, ή αλλιώς European Youth Capital.

Αυτή ήταν μια εντελώς τυπική περιγραφή για τι είναι η Ε.Π.Ν. Όντας ένας εθελοντής μονάχα για ενάμιση μήνα, συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για κάτι πολύ πιο ουσιαστικό. Ήδη από τις πρώτες δύο εβδομάδες κατάφερα να γνωρίσω δεκάδες άτομα, με πολλά από τα οποία γίναμε άμεσα φίλοι. Το ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν πως με έκαναν να νιώσω γρήγορα μέλος της μεγάλης τους… οικογένειας. Πλέον, οι ώρες που μοιραζόμαστε δεν είναι μόνο αυτές που συναντιόμαστε για κάποια εκδήλωση, καμπάνια κ.λπ. αλλά είναι πολύ περισσότερες. Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι πέραν της φιλίας μας, συμμετέχουμε σε πολλές εκστρατείες ευρωπαϊκού, αλλά και παγκοσμίου επιπέδου με σκοπό να προωθήσουμε την πόλη της Θεσσαλονίκης και να βοηθήσουμε άλλες παλαιότερες εθελοντικές οργανώσεις με τη συνεργασία μας. Τρέχουμε, καθαρίζουμε, ενημερώνουμε, μοιράζουμε, ξεναγούμε, ψυχαγωγούμε, οργανώνουμε, επικοινωνούμε, μαθαίνουμε και πολλά άλλα, ενώ καλούμε κι άλλους να αισθανθούν την ικανοποίηση που νιώθουμε εμείς, κάνοντας κάτι από τα παραπάνω.

Στη Thessaloniki 2014 μπορούν να συμμετάσχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο εθελοντισμός είναι συστράτευση στον κοινό αγώνα για καλύτερη ζωή. Δεν ανταγωνίζεται ούτε ιδιωτικές επιχειρήσεις ούτε επαγγελματίες. Είναι μια στάση ζωής που βοηθά τον άνθρωπο να αναπτύξει την κοινωνικότητά του, να διαμορφώσει ήθος και να διοχετεύσει τις δημιουργικές του δυνάμεις στην ικανοποίηση κοινών αναγκών. Γίνε και εσύ εθελοντής στην Ε.Π.Ν. 2014 και γίνε μέλος της οικογένειάς μας μέσω του site http://www.thessaloniki2014.eu/en/

 

No related posts.