Ανακοίνωση του Συλλόγου Αποφοίτων για τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε.

Ανακοίνωση του Συλλόγου Αποφοίτων
του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ.
περί Διαβουλεύσεως για την περιγραφή των απαιτούμενων προσόντων του προς πρόσληψη προσωπικού της ΝΕΡΙΤ Α.Ε.
(ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ (Εκτός ΑΣΕΠ): Ειδικότητα ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Δημοσιογράφων)

Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ. καταδικάζει την απροκάλυπτη καταπάτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Αποφοίτων του Τμήματος υπό το πρόσχημα της «διαβούλευσης» και της επίπλαστης «δημοκρατίας» και «διαφάνειας».

Το Σύνταγμα στο άρθρο 15 § 1 ορίζει ότι η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους, προκειμένου να επιτυγχάνεται η αντικειμενικότητα και η μετάδοση επί ίσοις όροις πληροφοριών αλλά και προϊόντων της διανοίας, η εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων καθώς και ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου και η προστασία της ανηλικότητας και της νεότητας. Έτσι, η δημόσια ραδιοτηλεόραση καλείται να καλύψει τα κενά που αφήνει η ιδιωτική ραδιοτηλεόραση και να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον. Διερωτάται κανείς, λοιπόν, εάν πρακτικές όπως αυτές που εφαρμόζονται στην περίπτωση της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. ανταποκρίνονται πλήρως στο γράμμα και το πνεύμα του Υπέρτατου Νόμου του Κράτους.

Πώς είναι δυνατόν να εξισώνονται όλοι οι «τίτλοι σπουδών» ; Πώς μπορούν να διαγωνίζονται οι πάντες με οποιουδήποτε είδους «προσόντα» διαθέτουν για μια θέση Δημοσιογράφου στη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. ; Ποιά λογική υποδεικνύει την επιλογή του εν λόγω προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ ; Πώς αποδεικνύεται η απαιτούμενη εμπειρία ; Πώς μπορούν να συμμετάσχουν οι απόφοιτοι του μοναδικού άκρως δημοσιογραφικού πανεπιστημιακού τμήματος της χώρας σε ένα διαγωνισμό που τους υποβαθμίζει κατάφορα ; Μήπως τελικά δεν άλλαξε τίποτα αλλά η περίφημη εξυγίανση στο χώρο της ΕΡΤ Α.Ε. δεν είναι τίποτα άλλο παρά στάχτη στα μάτια των ελάχιστων εναπομεινάντων ευκολόπιστων σε αυτή τη χώρα ;

Τα ΜΜΕ έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία τους, τη στιγμή που η πραγματικότητα μοιάζει σήμερα μεγαλύτερη από τις ερμηνείες της. Υποτίθεται πως η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. έρχεται στη θέση της ΕΡΤ Α.Ε., προκειμένου να αλλάξει το τοπίο στο πεδίο των ελληνικών Μ.Μ.Ε. Το ερώτημα είναι «ΠΩΣ ;». Αναθέτοντας για μια ακόμα φορά την ενημέρωση εν είδει υπερεργολαβίας σε «δουλοπάροικους» Δημοσιογράφους, οι οποίοι την κατασκευάζουν επί παραγγελία των διαφημιστών και των διαφημιζομένων ; Μήπως δεν είναι και τόσο τυχαίο ότι προτιμώνται, ως νέοι συνεργάτες, Δημοσιογράφοι με αμφισβητούμενες γνώσεις και ικανότητες, προκειμένου να μην προβάλλουν σθεναρή αντίδραση στις εντολές του «ιδιοκτήτη του Μέσου» ;

Αν θέλει όντως η Ελλάδα και οι κυβερνώντες αυτήν να αποκτήσει η χώρα μια Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στο ρόλο της και να συναγωνιστεί επάξια τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κρατικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, πρέπει να τη στελεχώσει με Επιστήμονες – Δημοσιογράφους. Είναι σαφές πως η ουσιαστική αλλαγή στο χώρο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την αλλαγή της νοοτροπίας στην επιλογή του ανθρώπινου δυναμικού της. Ως εκ τούτου, απαιτούμε τον αποχαρακτηρισμό της Δημοσιογραφίας ως μη οριοθετημένου επαγγέλματος, τη μοριοδότηση των αποφοίτων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας και την επιλογή του ανθρωπίνου δυναμικού της ΝΕΡΙΤ ΑΕ. μέσω ΑΣΕΠ. Είναι πράγματι όμως αυτός ο στόχος των κυβερνώντων ;

Σαφώς, η εξυγίανση στο χώρο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης είναι επιβεβλημένη στο πλαίσιο μιας δημόσιας διαβούλευσης, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι θα απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους, και δη οι  Απόφοιτοι του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ., των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται ασύστολα επί σειρά ετών.

…Αν δεν έχετε πρόθεση να σεβαστείτε τα δικαιώματά μας, όπως συνηθίζετε να κάνετε,  τουλάχιστον σεβαστείτε τη νοημοσύνη μας!

 

Εκ μέρους της Προσωρινής Διοίκησης

Η Πρόεδρος                                                                                       Ο Γραμματέας

Αγγελική – Ελένη Μπιτζούνη                                              Παναγιώτης Στεφάνου

 

Σημείωση: Η διαβούλευση για το προσοντολόγιο της ΝΕΡΙΤ – υποτίθεται – πως ήταν ανοιχτή έως και της 29/11/2013.
Η υπογράφουσα το παρόν, επιχείρησε πολλάκις – τόσο την 27η Νοεμβρίου όσο και την 28η Νοεμβρίου – να ανεβάσει την Ανακοίνωση του Συλλόγου Αποφοίτων ως σχόλιο αλλά… δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Άραγε, η διαδικτυακή διαβούλευση είχε κλείσει νωρίτερα ; Ή μήπως οι ελέγχοντες των ιστότοπο απέφυγαν να δημοσιεύσουν την παρούσα Ανακοίνωση για ευνόητους λόγους ; Ιδού η απορία !

No related posts.