El Paso: Ταξίδι στη δεκαετία του ‘80

Η Θεσσαλονίκη, ως φοιτητική πόλη, διαθέτει μια πληθώρα καφετεριών και μπαρ για να διαλέξει κανείς. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και ένα μαγαζί που έχει κάτι το ξεχωριστό, κάτι το διαφορετικό.

Πρόκειται για το θρυλικό καφέ-μπαρ «El Paso», το οποίο, για τέσσερις δεκαετίες τώρα, αντέχει το τεστ του χρόνου και προσφέρει στους θαμώνες μια διαφορετική εμπειρία, βγαλμένη από τα ‘80s.

Κατεβαίνοντας τα σκαλάκια από την Αγίου Δημητρίου 140, το ρολόι παγώνει και μεταφερόμαστε 25 με 30 χρόνια πριν, όταν οι άνθρωποι διασκέδαζαν αλλιώς.  Παντού γύρω μας μέσα ψυχαγωγίας που δεν περιμέναμε να βρούμε εύκολα στην πόλη: φλιπεράκια, βελάκια, ποδοσφαιράκι, αλλά και τραπέζια πινγκ-πονγκ και μπιλιάρδου τοποθετημένα ολόγυρα, μας δίνουν μια γλυκιά νότα νοσταλγίας.

Τα παιχνίδια αν και δέχονται μόνο κατοστάρικα και εικοσάρικα, λειτουργούν ακόμη στην εντέλεια, ενώ στη γωνία ένα παλιό τζουκ-μποξ παίζει επιτυχίες του παλιού καλού καιρού.

Στους τοίχους, παλιές φωτογραφίες και αφίσες -κειμήλια μιας άλλης εποχής-  στέκουν εκεί, και υποδέχονται παλιούς και νέους πελάτες.

Ο ιδιοκτήτης, κύριος Χρήστος Παυλίδης, είναι πάντα εκεί, χαμογελαστός και πρόθυμος να ανταλλάξει κουβέντες με κάθε επισκέπτη. «Το μαγαζί ξεκίνησε το 1972, ενώ στα χέρια μου ήρθε το 1978», μας εξηγεί. Αναφερόμενος στην ιστορία του μαγαζιού, τονίζει «δεν υπήρχανε φασαρίες, όπως βλέπετε για διάφορα τέτοια μπαρ στις ταινίες. Μάλιστα, έρχονταν και μαθητές για να παίξουν», ενώ συμπληρώνει «πολλές φορές κάνανε και κοπάνες, οπότε αναγκάστηκα να ανοίγω πιο αργά».

Τι, όμως, κάνει το «El Paso» να κρατάει τόσα χρόνια, και ειδικά μέσα στην κρίση, ενώ άλλα μαγαζιά αντέχουν λιγότερο από ένα εξάμηνο; Ο κύριος Χρήστος αποκαλύπτει: «Το μαγαζί το κρατάω εγώ και οι πελάτες που το πονάνε. Δεν είναι πάντα κερδοφόρο, αλλά εγώ είμαι εδώ, ακόμα κι αν έχει μόνο δύο παρέες».

Έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, με ένα στέκι, που όπως μας λέει ο ιδιοκτήτης του «πολλοί από τους τότε πελάτες, έρχονται ακόμα. Συχνά κάνουν και συναντήσεις παλιών συμμαθητών και αναπολούν το παρελθόν». Αυτό δε σημαίνει ότι οι πελάτες περιορίζονται μόνο σ’ αυτούς, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί κανείς να δει και τη νέα γενιά να διασκεδάζει με τα παιχνίδια του «El Paso». Μάλιστα, τη μέρα που το επισκεφθήκαμε μια ερασιτεχνική κινηματογραφική ομάδα το είχε επιλέξει για γύρισμα μιας σκηνής.

Λίγο παραπέρα ένα ζευγάρι έπαιζε μπιλιάρδο, ενώ δίπλα στην είσοδο, μια παρέα είχε μαζευτεί γύρω από το μηχάνημα με τα βελάκια. Δεν τους ένοιαζε που εκείνο το βράδυ η διασκέδασή τους δεν έμοιαζε όπως των περισσότερων συνομήλικων τους. Περνούσαν καλά κι έτσι.

Και για το μέλλον; Όπως μας αποκάλυψε ο κύριος Χρήστος, δε σκέφτεται να κάνει κάποια φοβερή αλλαγή στο μαγαζί. Εξετάζει, βέβαια, το ενδεχόμενο να προστεθεί μια σκηνή στο πίσω μέρος, για κάποιες θεατρικές παραστάσεις ή συναυλίες που θα μπορούν να διοργανώνουν οι πελάτες.

Βέβαια, το μαγαζί έχει αγγίξει κάπως και τη νέα εποχή, δεδομένου ότι στο χώρο υπάρχει μια μεγάλη έγχρωμη τηλεόραση, αλλά και δωρεάν wi-fi.

Οπότε, είτε έχετε ζήσει τις εποχές αυτές και νοσταλγείτε τα ‘80s είτε ανήκετε στη νεότερη γενιά και θέλετε να κάνετε ένα «ταξίδι» στις τελευταίες δεκαετίες, το καφέ-μπαρ «El Paso», δίχως αμφιβολία, θα σας χαρίσει μια εμπειρία βγαλμένη από την εποχή της Cindy Lauper και των Modern Talking.

Τη διαδικτυακή παρουσία του El Paso μπορείτε να βρείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο.

No related posts.