Για μια χαμένη Κυριακή

Η εφαρμογή του νόμου περί λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές διχάζει τον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, με την ένωση εμποροϋπαλλήλων να αντιδρά έντονα σε τούτη την ρύθμιση.  Σύμφωνα με τον ψηφισθέντα νόμο 4177/ 2013( άρθρο 16), καθορίζονται επτά Κυριακές  κατά τις οποίες επιτρέπεται (προαιρετικά) η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων, ενώ το πλαίσιο ωραρίου καθορίζεται από τις 11:00 έως τις 17:00.

«Είναι ζήτημα όλου του λαού. Το να χάσεις την σταθερή μέρα ανάπαυσης, σημαίνει ότι χάνεις, κατεβάζεις το βιοτικό σου επίπεδο», αναφέρει η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Η κυριακάτικη αργία είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα, το οποίο κατοχυρώθηκε μέσα από αγώνες πολλών ετών. Αποτελεί ένδειξη των σύγχρονων και εκπολιτισμένων κοινωνιών. Ωστόσο, ο νόμος αναιρεί τούτες τις πάγιες αντιλήψεις και στοχεύει αφενός στην ενίσχυση των ελαστικών μορφών εργασίας, και αφετέρου στην διευκόλυνση των συμφερόντων  μεγάλων, πολυεθνικών καταστημάτων.

Οι υποστηρικτές αυτού του εγχειρήματος θεωρούν ότι η ρύθμιση θα ενισχύσει την αγοραστική κίνηση, κυρίως λόγω των συχνών  επισκέψεων τουριστών από τις γειτονικές χώρες και ανθρώπων από την επαρχία. Παρόλα αυτά, η άποψη τούτη δεν ευσταθεί. Το καταναλωτικό κοινό θα κατευθυνθεί προς τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και όχι στις τοπικές μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις. Επομένως, τα κέρδη από τις αγορές δεν θα ωφελήσουν τον ελληνικό κόσμο. « Η ρύθμιση δεν θα μας βοηθήσει, καθώς δεν θα μπορούμε να ανταγωνιστούμε άλλες μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Αντίθετα είναι ακόμη μια πληγή στα έξοδα της επιχείρησης», δηλώνει ο Γιώργος Βογιατζίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη αθλητικής ένδυσης.

Επιπλέον, ο νέος νόμος δεν προβλέπει τον τρόπο πληρωμής των εργαζομένων καθώς και το ωράριο. Σε αυτή την περίπτωση, ο εμπορικός κόσμος προσφεύγει σε παλαιότερους νόμους. Με βάση αυτούς προκύπτει ότι με την συμπλήρωση οκτάωρης εργασίας για την Κυριακή ο εργαζόμενος δικαιούται επιπλέον το 75% του ημερομίσθιου. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, το ωράριο που προβλέπεται για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι 11:00 με 17:00, δηλαδή έξι ώρες εργασίας. Επομένως, «ο εργαζόμενος δεν λαμβάνει το λεγόμενο διπλό μεροκάματο», όπως χαρακτηριστικά τονίζει η Σοφία Καλαντίδου.

Από την άλλη βέβαια, υπήρξαν αρκετοί που αντέδρασαν στην ρύθμιση θετικά. « Τα καταστήματα του κέντρου Θεσσαλονίκης ευνοήθηκαν  από την εφαρμογή του νόμου», δηλώνει η Χριστίνα Μουρφάτη,  μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Το κέντρο της Θεσσαλονίκης πλημμύρισε από κόσμο την Κυριακή της τρίτης Νοεμβρίου. Θεσσαλονικείς, άνθρωποι από την περιφέρεια, και ξένοι τουρίστες επιδόθηκαν στις αγορές στα πλαίσια των mini – φθινοπωρινών εκπτώσεων και απόλαυσαν την ηλιόλουστη μέρα κάνοντας την βόλτα τους στην προσωρινά πεζοδρομημένη Λεωφόρο Νίκης. «Θεωρώ σωστή αυτή την κίνηση, γιατί, λόγω των καθημερινών υποχρεώσεων, ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει τις αγορές του. Η Κυριακή, λοιπόν, δίνει αυτή την δυνατότητα», υποστηρίζει η Τόνια Παπαδημητρίου, φοιτήτρια  στο Τ.Ε.Ι. Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης.

Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, και τα σωματεία των αντιπροσώπων  τους  προέβησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις 6 Νοεμβρίου στέλνοντας σαφή μήνυμα στις βλέψεις των κυβερνώντων. Για αυτούς, λοιπόν, που θίγονται τα δικαιώματά τους, η αντίδραση και ο αγώνας αποτελούν λύση για την προάσπισή τους. Σε εκείνους που συνεχίζουν ανενόχλητοι τη ζωή τους, προστέθηκε άλλη μια διευκόλυνση. Ο καθένας, άλλωστε, σκέφτεται για τον εαυτό του, για το Εγώ του. Όμως, για να αλλάξει μια κατάσταση άρδην, οφείλουμε να επιστρατεύσουμε την συλλογικότητα, να σκεφτούμε τις επιπτώσεις στο σύνολο της παθούσας τούτης κοινωνίας. Και να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι  οι αγορές δεν είναι διασκέδαση. Η Κυριακή εκ φύσεως ήταν, είναι και θα είναι μια μέρα για «ποιοτική εκμετάλλευση».

No related posts.