Ράγκμπυ στη Θεσσαλονίκη

Στις 25 Οκτωβρίου κάτι πρωτόγνωρο συνέβη στη Θεσσαλονίκη: η Πλατεία Αριστοτέλους γέμισε τεχνητό γκαζόν, όχι για κάποιον αγώνα ποδοσφαίρου, όπως ίσως να προσδοκούσε κανείς, αλλά για την επίσημη παρουσίαση ενός λιγότερου γνωστού αθλήματος στη χώρα μας, του ράγκμπυ.

Η διοργάνωση έγινε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ράγκμπυ (ΕΟΡ), με σκοπό να το γνωρίσει η πόλη καλύτερα για δύο λόγους: όχι μόνο επειδή το ράγκμπυ έγινε ολυμπιακό άθλημα, αλλά και επειδή η Θεσσαλονίκη πρόκειται να φιλοξενήσει το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Rugby 7s Division B South το 2014.

Τι είδαμε;

Πραγματοποιήθηκε ένα μικρό τουρνουά τεσσάρων ομάδων (δύο ομάδες του Ηρακλή, η ομάδα της Πάτρας, και η ομάδα Πόλις Αιγάλεω), με νικήτρια ομάδα την πρώτη του Ηρακλή. Ακόμα, είδαμε και έναν αγώνα γυναικών, αλλά και μερικούς αγώνες από μαθητικές ομάδες.

Ώπα,  μισό λεπτό… Είπες γυναίκες;

Η αλήθεια είναι πως από το λίγο που ξέρουμε το ράγκμπυ στην Ελλάδα, έχουμε μια εικόνα για αυτό ως κυρίως αντρικό άθλημα.

Το πρόγραμμα, λοιπόν, δεν περιορίστηκε μόνο στο ράγκμπυ των ανδρών, καθώς η γυναικεία ομάδα του Ηρακλή και η ομάδα Ιπποκράτης Χαϊδαρίου ανέλαβαν να αποδείξουν ότι το άθλημα δεν είναι αποκλειστικά ανδρική υπόθεση. Σε ένα δυνατό παιχνίδι, η γυναίκες του Ηρακλή επικράτησαν, όμως και οι δύο ομάδες εντυπωσίασαν και χειροκροτήθηκαν.
Όσον αφορά το γυναικείο ράγκμπυ, ο προπονητής της ομάδας Ιπποκράτης Χαϊδαρίου, Παναγιώτης Κατσουλάρης, εμφανίζεται αισιόδοξος, καθώς πιστεύει ότι «θα υπάρξει μεγάλη ανάπτυξη όσον αφορά το ράγκμπυ των γυναικών στην Ελλάδα». Ήδη σχηματίζεται εθνική ομάδα, για την οποία «γίνονται γρήγορα βήματα, αρκεί να υπάρχει θέληση απ’ όλους», συμπληρώνει ο κύριος Κατσουλάρης.

Επίσης, η παίκτρια της ίδια ομάδας, Χαρά Δρακουλάκη-Καββάλα, επεσήμανε ότι το ράγκμπυ είναι εκτονωτικό, ωραίο και διασκεδαστικό, προσκαλώντας όλο τον κόσμο να δοκιμάσει. Δεν παρέλειψε και να προειδοποιήσει, χαμογελώντας, πως «οι γυναίκες παίζουν με μεγαλύτερη ένταση από τους άντρες στο ράγκμπυ».

Το ράγκμπυ διευρύνεται

Ο πρόεδρος της ΕΟΡ, Ευάγγελος Στάμος, δήλωσε στο ε.ΜΜΕ.ίς ότι εκείνη η ημέρα αποτελεί πολύ μεγάλη χαρά, καθώς το ράγκμπυ επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί στον κόσμο. Άλλωστε, όπως είπε «βλέποντάς το, πείθεται κανείς για να πάρει μέρος».

Οι ενδιαφερόμενοι, λοιπόν, πού μπορούν να απευθυνθούν; Εκτός του ότι λειτουργούν ήδη ομάδες στη Θεσσαλονίκη (όπως ο Ηρακλής που προαναφέραμε), το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης δημιούργησε την πρώτη μαθητική ακαδημία ράγκμπυ, η οποία ήδη αριθμεί αρκετούς μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού.

Ο προπονητής των παιδιών, Δημήτρης Αρχάκης, εξήγησε ότι με τη δημιουργία της μαθητικής ακαδημίας, είναι ευκαιρία τα παιδιά να γνωρίσουνε το ράγκμπυ. Όπως μας είπε, υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση, και τα παιδιά ενθουσιάζονται.

Τι γίνεται όμως με την επικινδυνότητα; Ο κύριος Αρχάκης τονίζει πως «το άθλημα δε διαφέρει από τα υπόλοιπα. Έχει, όντως, περισσότερη σωματική επαφή, αλλά μαθαίνουμε πώς να γίνεται ώστε να μην τραυματιζόμαστε. Δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Άλλα αθλήματα είναι πιο επικίνδυνα».

Ράγκμπυ 2014

Με το 2014 να είναι προ των πυλών, είμαστε αρκετά ενθουσιασμένοι που ένα ανερχόμενο άθλημα κάνει δυναμική είσοδο στην πόλη μας, και αναμένουμε δυνατή συνέχεια. Ραντεβού στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μαΐου.

No related posts.