Φωτιά στα σύνορα της γης…

Ήταν ένα φθινοπωρινό απόγευμα Τρίτης. Αυτή τη φορά αποφάσισαν να μαζευτούν στο σπίτι της Αθηνάς. Συναντήθηκαν στην Καμάρα, πήραν το αστικό και κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια. Η Αθηνά τους είχε υποσχεθεί σπιτικό κέικ. Όλοι ήταν ανυπόμονοι να δοκιμάσουν…

Ο λόγος για τέσσερις πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ που συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη με την αρχή της φοιτητικής τους ζωής. «Ε, και πού είναι το περίεργο;», θα ρωτούσε κανείς εύστοχα. Πρόκειται για τη Νάταλη από την Κύπρο, τον Ηρακλή από τη Γερμανία, την Αθηνά από τη Φλώρινα και τη Στέλλα από τη Θεσσαλονίκη. Τι ενώνει, λοιπόν, τέσσερις ανθρώπους με διαφορετική καταγωγή;

Η Νάταλη τελείωσε το λύκειο στη Λεμεσό. Αλλά πώς και γιατί μια Κύπρια διαλέγει να σπουδάσει στην Ελλάδα; «Πέρασα στη Λευκωσία Πολιτικές Επιστήμες. Δεν τρελαινόμουν όμως να περάσω στο συγκεκριμένο τμήμα. Και εδώ νόμιζα ότι θα περάσω Πολιτικές Επιστήμες, γιατί η Δημοσιογραφία είχε περισσότερα μόρια. Όταν είδα ότι πέρασα στη Δημοσιογραφία έκλαιγα», σημειώνει χαμογελαστή. Αν και, όπως δηλώνει, σχεδόν το μισό της σχολείο σπουδάζει πλέον στη Θεσσαλονίκη, θεωρεί ότι οι άνθρωποι εδώ είναι πιο απλοί απ’ ό, τι στην Κύπρο.

Ο Ηρακλής μεγάλωσε στη Στουτγάρδη και αποφοίτησε από το εκεί ελληνικό λύκειο. Αυτό που του έκανε εντύπωση στη Θεσσαλονίκη είναι το κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους της συμπρωτεύουσας. «Με ενοχλεί τόσο το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα δε σταματάνε στις διαβάσεις πεζών όσο και η απίστευτη γραφειοκρατία», επισημαίνει. «Πέρα από αυτά, γνώρισα ως επί το πλείστον καλοπροαίρετους και καλόκαρδους ανθρώπους. Εδώ είμαστε από Γερμανία, Κύπρο, Φλώρινα και Θεσσαλονίκη. Είμαστε multikulti, όπως θα λέγαμε στη Γερμανία», λέει ο ίδιος. Ο Ηρακλής συνεχίζει την ανάλυσή του για τις ρίζες των συμφοιτητών του μ’ ένα υποθετικό παράδειγμα: «Αν υποθέταμε ότι κάναμε ένα μεγάλο τραπέζι ο καθένας θα μπορούσε να φέρει ένα υλικό από το σπίτι του. Η μια από τη Θεσσαλονίκη τρίγωνα πανοράματος, η άλλη από τη Φλώρινα γλυκά του κουταλιού, η άλλη από την Κύπρο χαλούμι κι εγώ μπρέτσελ. Έτσι θα είχαμε ένα τέλειο δείπνο!».

Η Αθηνά κατάγεται από τη Φλώρινα. Ο τίτλος που θα μπορούσαμε να δώσουμε στη δική της ιστορία είναι: «Όταν το βουνό συναντά τη θάλασσα». «Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι Θεσσαλονίκη, αλλά είναι αλλιώς όταν έρχεσαι να μείνεις μόνιμα», δηλώνει ενθουσιασμένη για την καινούρια της ζωή. Η κουβέντα με την Αθηνά επεκτάθηκε στην πολιπολιτισμικότητα που κυριαρχεί σήμερα και στη Θεσσαλονίκη: «Η πολυπολιτισμικότητα γενικότερα, αλλά και ειδικότερα εδώ ανάμεσά μας αποτελεί θεμέλιο λίθο για να οικοδομήσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον, γιατί μπορούμε να πάρουμε διάφορα στοιχεία από ξεχωριστούς ανθρώπους. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η Νάταλη, η οποία μας μαθαίνει κυπριακά και μας μεταλαμπαδεύει στοιχεία του πολιτισμού της».

Για τη Στέλλα, που σπουδάζει στη γενέτειρά της, δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα πράγματα. «Έμενα με τους γονείς μου και συνεχίζω να μένω μαζί τους και οι παλιές παρέες μου έχουν κρατήσει. Η παρέα μου στη σχολή αποτελείται από παιδιά που γνώρισα την πρώτη μέρα, αλλά δεν ξέρω γιατί τους κάνω παρέα (γέλια). Όχι, είναι όλοι τους πολύ ξεχωριστοί και ιδιαίτεροι», ισχυρίζεται. Δε δίστασε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στην πολυπολιτισμικότητα με την οποία ήρθε αντιμέτωπη και την οποία βιώνει θετικά: «Το στοιχείο της πολιπολιτισμικότητας θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό γιατί ο πολιτισμός που κουβαλά ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα άτομα και έτσι να ανταλλάξουμε γνώσεις, θεωρίες και ιδέες και να διευρυνθούν οι ορίζοντές μας». Στην ερώτησή μας αν υπάρχουν προβλήματα στην πράξη, απαντά πως όλα λύνονται αν υπάρχει καλή διάθεση και πως η συγκεκριμένη παρέα διασκεδάζει πολύ.

Η φοιτητική ζωή είναι συνυφασμένη με μια καινούρια αρχή. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το πατρικό σου. Ίσως, όμως, ένα από τα πράγματα που φοβόμαστε περισσότερο εμείς οι ακόμη «ψαρωμένοι» πρωτοετείς είναι το θέμα της παρέας. Τέσσερις νέοι από διαφορετικά σημεία του ορίζοντα ενώνουν τις ταυτότητές τους και αποδεικνύουν ότι στο πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν σύνορα… Ότι οι άνθρωποι μπορούν να σπάσουν τα σύνορα και να χαράξουν τις δικές τους πορείες!

No related posts.