Ο κόσμος των βιβλίων…

Όπως σχεδόν κάθε Κυριακάτικο πρωινό, έτσι και σήμερα, ξύπνησα νιώθοντας την ανάγκη να διαβάσω ένα βιβλίο, να ταξιδέψω για λίγες ώρες κάπου όμορφα έχοντας ως μόνη μου συντροφιά μία κούπα καφέ. Και έτσι ξεκινούν συνήθως οι Κυριακές μου, όπως και πολλών άλλων ανθρώπων θέλω να πιστεύω. Το διάβασμα έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ευεργετικό, ένα μέσο που είναι ικανό να κάνει τους ανθρώπους να ονειρεύονται με ανοιχτά τα μάτια, να ταξιδεύουν χωρίς να κουνηθούν ούτε ένα εκατοστό, αλλά ακόμα και ως αντικαταθλιπτικό, μιας και μπορεί να παραμερίσει τη μοναξιά και το αίσθημα της απογοήτευσης από τους αναγνώστες.

Κάθε φορά που κάποιος ανοίγει ένα βιβλίο, ενδόμυχα αναρωτιέται αν τελικά θα είναι αυτό το βιβλίο που θα του αλλάξει τη ζωή, χωρίς όμως να είναι αυτός ο σκοπός του διαβάσματος. Στην πραγματικότητα, το διάβασμα ενός λογοτεχνικού ή μη βιβλίου, πηγάζει από την ανάγκη των ανθρώπων να ξεφύγουν από την ζοφερή πραγματικότητα με τα χιλιάδες προβλήματα που μπορεί να τους απασχολούν, και για λίγες ώρες να βιώσουν κάτι ξεχωριστό, κάτι μαγικό. Τους δίνεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον συγγραφέα, ίσως να γνωρίσουν μια άγνωστη πτυχή του εαυτού τους, ακόμα και να ταυτιστούν με χαρακτήρες, αλλά και να προβληματιστούν, να συγκρίνουν και να πληροφορηθούν για γεγονότα του παρελθόντος, του παρόντος ή του μέλλοντος μέσα από τα ξεχωριστό πρίσμα του εκάστοτε συγγραφέα.

Ειδικότερα, το βιβλίο αποτελεί έναν υλικό ή μη φορέα γραπτού, εικαστικού, ηχητικού ή μηδενικού περιεχομένου. Αν και η ύπαρξη βιβλίου χρονολογείται από την αυγή της ανθρώπινης ιστορίας, το έντυπο βιβλίο αποτελεί το κατεξοχήν μέσο διάδοσης της πληροφορίας από την εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο έως και σήμερα, οπότε και δημιουργήθηκε το μέσο δημιουργίας και αναπαραγωγής πολυάριθμου όγκου έργων. Τα βιβλία μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο βασικές κατηγορίες, στα Φανταστικά και στα Πληροφοριακά. Ωστόσο, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τις τελευταίες δεκαετίες το βιβλίο εμφανίζεται και σε μη υλικούς φορείς όπως το ηλεκτρονικό βιβλίο (e- book) και το ακουστικό βιβλίο (audio book). Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι ένα σύνολο πληροφοριών που εμφανίζονται σε ψηφιακή μορφή των οποίων το περιεχόμενο και η μορφή προσομοιάζουν το έντυπο βιβλίο. Δημιουργείται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή σχετικών ψηφιακών συσκευών και σε διάφορα λειτουργικά συστήματα. Έχει κερδίσει κάποιους φανατικούς οπαδούς, χωρίς εντούτοις να έχει παρατηρηθεί ακόμη ουσιαστική μείωση στους ρυθμούς έκδοσης και εμπορίας έντυπων βιβλίων.

Οι οπαδοί του ηλεκτρονικού βιβλίου υποστηρίζουν πως διαθέτει ελάχιστο ως μηδενικό κόστος παραγωγής, διάθεσης και αναπαραγωγής, καθώς και ότι είναι περισσότερο οικολογικό από το έντυπο. Επιπρόσθετα, τονίζουν πως το ηλεκτρονικό βιβλίο παρέχει ευκολότερη και ταχύτερη αναζήτηση, αλλά και μεγαλύτερη πρόσβαση στο ευρύ κοινό ακόμα και σε σπάνια έργα. Από την άλλη μεριά, οι ορκισμένοι υποστηρικτές του έντυπου βιβλίου, που ποτέ δεν θα το αποχωριστούν, θεωρούν πως η ανάπτυξη των e-books εγκυμονεί τον κίνδυνο αλλοίωσης της αναγνωστικής κουλτούρας καθώς, κατά κοινή ομολογία, η αισθητική απόλαυση ενός βιβλίου δεν περιλαμβάνει μόνο την ανάγνωση του έργου. Σίγουρα περιλαμβάνει την αναζήτηση και την απόκτησή του, το ερέθισμα της αφής και της οσμής του χαρτιού, το ξεφύλλισμα, την προσοχή του από φθορά, την ταξινόμηση και τοποθέτηση, το περιβάλλον ανάγνωσης, το δανεισμό σε και σχολιασμό με οικείους. Σε όλα αυτά προστίθεται και το επιχείρημα πως αισθητικά και πραγματιστικά, η βιβλιοθήκη υπερέχει ενός απλού φακέλου αρχείων σε κάποιο ψηφιακό φορέα.

Το ποιον τρόπο ανάγνωσης, όμως, επιλέγει ο καθένας επαφίεται καθαρά στην προσωπική του κρίση. Από την δική μου οπτική γωνία, όσο και αν έχει εντρυφήσει στη ζωή μας η ηλεκτρονική έκδοση, δεν θα μπορούσα ποτέ να αποχωριστώ το έντυπο. Θεωρώ πως δεν μπορεί να αντικατασταθεί το συναίσθημα της ανάγνωσης ενός βιβλίου, το ξεφύλλισμα και η μυρωδιά του από μία ηλεκτρονική μορφή, όσο εύχρηστη και αν είναι.

Βέβαια, θα ήταν προτιμότερο να εστιάσει κανείς στην ουσία του διαβάσματος, και όχι στον τρόπο του. Τη σημασία των βιβλίων για τους ανθρώπους έχουν αποθανατίσει εύστοχα οι  William Joyce και  Brandon Oldenburg, στην ταινία μικρού μήκους «The fantastic flying books of Mr Morris Lessmore».

No related posts.