Σε νέα τροχιά η Ζιμπάμπουε; Mar16

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Σε νέα τροχιά η Ζιμπάμπουε;

Ο νέος πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβανγκιράι

Η 12η Φεβρουαρίου ήταν η πρώτη επίσημη μέρα του νέου Πρωθυπουργού και πρώην αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ζιμπάμπουε Μόργκαν Τσβανγκιράι, ο οποίος όρισε την κατάσταση στη χώρα ως ταραχώδη. Ο Τσβανγκιράι που ηγείται του Κινήματος για Δημοκρατική Αλλαγή (Movement for Democratic Change) συναντήθηκε με αρχηγούς ενώσεων και με πολιτικούς κρατούμενους σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, ενώ σχεδίαζε να μιλήσει με δωρητές, σύμφωνα με όσα είπε στους δημοσιογράφους.

Ορκίστηκε πρωθυπουργός την 11η Φεβρουαρίου, υπό την αιγίδα μίας συμφωνίας για κυβέρνηση κοινής συναίνεσης με τον επί μακρών πρώην πρωθυπουργό της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε, τον οποίο επίσης είχε σχεδιάσει να συναντήσει την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου. Ο Τσβανγκιράι συνάντησε τους δημοσιογράφους σε ένα γραφείο με καινούργια έπιπλα και φρεσκοβαμμένους τοίχους, την ώρα που οι ελαιοχρωματιστές ήταν ακόμη απασχολημένοι με την ανακαίνιση των γραφείων των αναπληρωτών του πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο ίδιος, το ραντεβού με τον Μουγκάμπε κανονίστηκε προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι συναντήσεις της Κυβέρνησης. Σημειωτέο είναι ότι την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ήταν προγραμματισμένη η ορκωμοσία του Υπουργικού Συμβουλίου. «Αύριο (σ.σ. 13/2) θα παραδώσω στον Πρόεδρο την λίστα με τα ονόματα για το Υπουργικό Συμβούλιο» είπε ο Τσβανγκιράι.

Ο νέος ηγέτης της Ζιμπάμπουε επισκέφθηκε την φυλακή υψίστης ασφαλείας Τσικουρούμπι, όπου κρατούνται ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και υποστηρικτές του κόμματός του, οι οποίοι κατηγορούνται πως σχεδίαζαν την ανατροπή του Μουγκάμπε. Η σύλληψη των οπαδών του Τσβανγκιράι έγινε τον Δεκέμβριο από αστυνομικούς. Εξάλλου, όταν ρωτήθηκε για το αν οι πολιτικοί κρατούμενοι θα αφεθούν σύντομα ελεύθεροι, απάντησε ότι η νόμιμη διαδικασία θα πάρει τον δρόμο της και πρόσθεσε: «Αλλά αυτοί που δεν είναι καλά στην υγεία τους έχουν πάρει άδεια να μεταφερθούν στην κλινική «Άβενιους» για ιατρική παρακολούθηση. Κάποιοι είναι σε καλή κατάσταση, κάποιοι όχι… γνωρίζετε πώς είναι στην απομόνωση. Πάντως το ηθικό τους είναι ψηλά(…)είμαι χαρούμενος που μπορέσαμε να τους παρέχουμε κάποια ηθική υποστήριξη.»

Ο Τσβανγκιράι αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μία περίοδο στην οποία η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τεράστια ανθρωπιστική και οικονομική κρίση. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από τις απεργίες δασκάλων, γιατρών και νοσοκόμων, που κρατούνται από τον Σεπτέμβριο. Κύριο αίτημά τους είναι οι υψηλότερες απολαβές. Αμέσως μετά την ορκομωσία ζήτησε από τους απεργούς να γυρίσουν στις δουλειές τους με αντάλλαγμα την πληρωμή τους με ξένο νόμισμα, δίχως ωστόσο να ξεκαθαρίζει από πού θα αντλήσει τους πόρους. «Πρέπει να βρούμε τα λεφτά να τους πληρώσουμε, αλλά ακόμη δεν έχει καθοριστεί το ποσό» είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να βρούμε κάτι για να καταπραΰνουμε το χάλι του λαού μας που πληρώνεται με ένα νόμισμα δίχως αξία » τόνισε και συνέχισε: « Τους δίνονται άχρηστα κουπόνια (…) αν είναι να έχεις ένα παραγωγικό εργατικό δυναμικό, οφείλεις να δώσεις ώθηση στο ηθικό των εργατών, των εργαζομένων. Το ηθικό τους είναι στο ναδίρ.»

Η πολύπαθη χώρα έφτασε να έχει Κυβέρνηση κοινής αποδοχής μετά από συζητήσεις, που ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο με θέμα διαμάχης τα αποτελέσματα των περασμένων εκλογών, ανάμεσα στον νυν και τον πρώην πρωθυπουργό της Ζιμπάμπουε. Η επιδημία χολέρας που μαστίζει την χώρα έχει «σκοτώσει» 4,000 ανθρώπους κι έχει μολύνει πάνω από 65,000 μόνο από τον Αύγουστο μέχρι τον Φεβρουάριο. Αιτία της επιδημίας είναι η έλλειψη μέσων καθαρισμού του νερού, καθώς και η προβληματική ταφή των απορριμμάτων. Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από φαγητό, σε μία χώρα όπου υπάρχουν δραματικές ελλείψεις σε κάθε τομέα, στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα μετρητά, και φυσικά στις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Δημήτρης Λαζόπουλος
jlazopoulos@hotmail.com

No related posts.