Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Θα τα… χιλιάσουμε;

Στην υγειά μας!

Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, ολοκλήρωσε μελέτη που αναδεικνύει για πρώτη φορά τον τρόπο λειτουργίας ενός σημαντικού μηχανισμού γήρανσης.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “Nature”, στις 6 Φεβρουαρίου του 2007, κατέδειξε ότι μία από τις πιο σημαντικές κυτταρικές διεργασίες έχει άμεση σχέση με την γήρανση. Οι ερευνητές του Ι.Μ.Β.Β, Πόπη Συντυχάκη και Κωστούλα Τρουλινάκη, με επικεφαλής τον Νεκτάριο Ταβερναράκη χρησιμοποίησαν ως πειραματικό σύστημα το νηματώδες σκουλήκι “Caenorhabditis elegans” και κατέληξαν στην παραπάνω αλληλουχία.

Η επιστημονική κοινότητα μέχρι σήμερα δεν μπορεί να κατανοήσει την γήρανση, παρ’ότι αυτή είναι μία από τις βασικότερες βιολογικές λειτουργίες. Τα κυριότερα ερωτήματα των επιστημόνων αλλά και των συγκεκριμένων ερευνητών είναι το ποιοι μηχανισμοί είναι υπεύθυνοι για την γήρανση και πώς αυτοί ελέγχονται. Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη διαδικασία σύνθεσης πρωτεϊνών από το κύτταρο (πρωτεϊνοσύνθεση) και στον ρυθμό με τον οποίο το κύτταρο γερνά.

Η πρωτεϊνοσύνθεση είναι από τη φύση της πολύ ενεργοβόρα καθώς το κύτταρο «ξοδεύει» σχεδόν το 50% της ενέργειάς του και συνεπώς μία ενδεχόμενη μείωση της εν λόγω διαδικασίας θα εξοικονομούσε πολύτιμη ενέργεια για άλλες κυτταρικές λειτουργίες που επιμηκύνουν την διάρκεια της ζωής, όπως είναι η επιδιόρθωση βλαβών. Οι ερευνητές παρενέβησαν κατασταλτικά στην ρύθμιση της πρωτεϊνοσύνθεσης καταφέρνοντας έτσι να «μεγαλώσουν» τη διάρκεια ζωής του νηματώδους σκουληκιού. Φυσική απόρροια της εκπληκτικά όμοιας λειτουργίας της πρωτεϊνοσύνθεσης ανάμεσα στο νηματώδες σκουλήκι και στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και σε άλλους ανώτερους οργανισμούς, είναι να υφίσταται η ίδια σχέση της γήρανσης και στο ανθρώπινο σύστημα.

Εξάλλου η γήρανση και πολλές ασθένειες όπως οι νευροεκφυλιστικές, ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, είναι από τους πλέον επιβαρυντικούς παράγοντες του ανθρώπινου είδους, συνεπώς έρευνες σαν κι αυτή βοηθούν την ιατρική κοινότητα να ανακαλύψει μεθόδους που να «απαλύνουν» τον ανθρώπινο πόνο και την σωματική παρακμή. Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι παγκοσμίως πρωτοποριακά και θα οδηγήσουν την έρευνα σε νέα «μονοπάτια».

Δημήτρης Λαζόπουλος
jlazopoulos@gmail.com

No related posts.