Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Ο Άρης ίσως είχε νερό

Ο Φοίνικας έχει ήδη στείλει πολύτιμα στοιχεία

Αμερικάνοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο πλανήτης Άρης, πιθανόν, να ήταν υγρός για δισεκατομμύρια χρόνια – πολλά περισσότερα από ότι στην αρχή ανέφερε η επιστημονική κοινότητα.

Η άποψη αυτή των ερευνητών εναποτίθεται στον εντοπισμό ιριδιζουσών εναποθέσεων και ενδεχόμενη επαλήθευση της εν λόγω θεωρίας από το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA, θα ενισχύσει τις αντίστοιχες θεωρίες που υποστηρίζουν ότι κάποτε υπήρξε ζωή στον «κόκκινο» πλανήτη. “Το νερό μπορεί να είχε υπάρξει δύο δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Έτσι διευρύνεται το χρονικό όριο για την παρουσία νερού στον Άρη, όπου ενδεχομένως θα μπορούσαν να επιβιώνουν και έμβια όντα” υπογραμμίζει ο καθηγητής Dr. Scott Murchie του John Hopkins University, ο οποίος μαζί με την ομάδα του ανακάλυψε ένα νέο είδος ενυδατωμένων μεταλλευμάτων στον Άρη, κατά τη διάρκεια της επιστημονικής θεώρησης “Geology”.

Το νέο αυτό είδος ενυδατωμένων μεταλλευμάτων σε συνδυασμό με την πληθώρα των πλούσιων σε πυρίτιο εναποθέσεων, δίνουν την ευκαιρία  να «γεννηθούν» νέες θεωρίες σχετικά με την ζωή στον Άρη. Τα πρότερα ενυδατωμένα υλικά, τα οποία είναι αργιλώδη, δημιουργήθηκαν περίπου πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια όταν ηφαιστειακοί βράχοι «λούζονταν» επί πολλά χρόνια με νερό. Έπειτα, εκεί δημιουργήθηκαν ενυδατωμένα θειικά άλατα καθώς το αλμυρό και ελαφρά όξινο νερό εξατμιζόταν. Ενυδατωμένα πυριτικά άλατα, δηλαδή οπάλιο, σχηματίστηκαν όταν υγρό νερό μεταμόρφωσε τα υλικά που δημιουργήθηκαν από ηφαιστειακές δραστηριότητες και πτώσεις μετεωριτών στην επιφάνεια του πλανήτη.

«Έχουν βρεθεί στον κρατήρα “Gusev” από το όχημα “Spirit” και από το “MRO”, στα φαράγγια “Valles Marineris” και άλλες σχετικά νέες περιοχές του Άρη. Βλέπουμε τις πολυάριθμες προεξοχές των οπάλ μεταλλευμάτων… γύρω από το “Valles Marineris” και μερικές φορές μέσα στο ίδιο το σύστημα του φαραγγιού», δηλώνει ο Ralph Milliken που συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα από το Jet Propulsion Laboratory στην Pasadena της California. Η ομάδα του κυρίου Milliken πιστεύει ότι ο ρόλος του νερού ήταν καταλυτικός στην δημιουργία των οπάλ. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όσος περισσότερος ήταν ο χρόνος που υπήρχε νερό στον Άρη, τόσο μεγαλύτερες είναι κι οι πιθανότητες να είχε αναπτυχθεί ζωή.

Αυτό το διάστημα, το όχημα “Phoenix” της N.A.S.A. έχει καταστείλει κατά πολύ τις έρευνές του καθώς ανέλυε δείγματα πάγου και χώματος που περισυνέλλεξε από τον Βόρειο πόλο του Άρη. Το «επίμαχο» όχημα που προσγειώθηκε πριν από εφτά μήνες, και στοχεύει να βρει τυχόν στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι ο πλανήτης δύναται να υποστηρίξει ζωή, λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και λόγω της λήξης της καλοκαιρινής περιόδου του «κόκκινου» πλανήτη, οι υπεύθυνοι του προγράμματος αναγκάστηκαν να διακόψουν ορισμένες βασικές λειτουργίες, προκειμένου να το… κρατήσουν στην ζωή για περισσότερο από το προβλεπόμενο διάστημα.

Κοινός τόπος είναι ότι οι επόμενες αποστολές θα έχουν πολλά περισσότερα στοιχεία για να φτάσουν εν τέλει στην επιβεβαίωση ή την διάψευση της θεωρίας που ορίζει: Υπήρξε ζωή στον Άρη.

Δημήτρης Λαζόπουλος
jlazopoulos@gmail.com

No related posts.