Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Δευτέρα Παρουσία: Μια ευγενική χορηγία του Emporio Armani

Μάνος Βουράκης
Φάδερ Ημών
Εκδόσεις Ωκεανίδα
Αθήνα, 2005

Ο Θεός αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα για τη Δευτέρα Παρουσία στον πλανήτη Γη, όπως το είχε υποσχεθεί πριν από περίπου 2000 χρόνια ο υιός του, Ιησούς Χριστός (Κρις για τους φίλους). Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες: Το ανθρώπινο είδος αναγνωρίζει μόνο την τηλεοπτική επικοινωνία, η ομορφιά της ψυχής περνά απαρατήρητη χωρίς αντίστοιχη ομορφιά του σώματος, που και αυτή με τη σειρά της δε συγκινεί αν δε συνοδεύεται από επώνυμα αξεσουάρ. Η θεϊκή παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη, μόνο που στο αρχικό σχέδιο γίνεται μια ανεπαίσθητη αλλαγή. Αυτός που θα σώσει το ανθρώπινο γένος δεν είναι άλλος από το μικρό, ετεροθαλή αδερφό του «Κρις», ο «Τζες». Ο Τζίζες Κράιστ Τζούνιορ διαθέτει όλα τα απαιτούμενα προσόντα για την αποστολή του, με γνώσεις που εκτείνονται από τα βαθύτερα φιλοσοφικά και αμπελοφιλοσοφικά νοήματα μέχρι… την ηλεκτρική αγωγιμότητα των αποκρυσταλλωμένων μορίων του υπεριοντικού ύδατος. Το κυριότερο; Έχει εμφάνιση αψεγάδιαστου φωτομοντέλου και μάλιστα χωρίς ρετούς! Η αχίλλειος πτέρνα του; Επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ. Συντροφιά με τον ερωτοχτυπημένο φύλακα άγγελό του ξεκινά το πνευματικό του έργο, με πρώτη προτεραιότητα να διδάξει στην ανθρωπότητα τα μυστικά του καλού life style και να ιδρύσει τις αρχές του θρησκευτικού management. Θεός φυλάξοι…

Ο Μάνος Βουράκης χρησιμοποιεί σε καθεμιά από τις 457 σελίδες του φανταστικού μυθιστορήματός του το (αυτο;)σαρκαστικό χιούμορ του για να αναδείξει το τραγελαφικό των δυτικών κοινωνιών όπως ο ίδιος τις αντιλαμβάνεται. Με σατιρικό ύφος προσδίδει στις θεϊκές οντότητες ανθρώπινα ελαττώματα, δημιουργώντας στον αναγνώστη την απορία αν η παρακμή είναι μεταδιδόμενο νόσημα από Θεό σε άνθρωπο ή και το αντίστροφο, ή αν προτιμάμε να ερμηνεύουμε το υπέρτατο πρότυπό μας σύμφωνα με τη δική μας εικόνα και ομοίωση, γιατί η προσπάθεια για αυτοβελτίωση είναι πολύ κουραστική. Πράγματι οι άνθρωποι στο «Φάδερ ημών» παρουσιάζονται κουρασμένοι, απηυδισμένοι από τις ζωές τους αλλά σπάνια προχωρούν σε αλλαγές. Αντίθετα, αναλώνονται στον υλισμό και σε χείριστης ποιότητας τηλεοπτικές εκπομπές, ξεχνώντας ολοσχερώς τη διαπροσωπική επικοινωνία. Οι δε δημοσιογράφοι εμπίπτουν κατά τον συγγραφέα- και επίσης δημοσιογράφο- σε ακόμη χειρότερη κατηγορία και από τα ασπόνδυλα όντα. Ως δεδομένες λαμβάνονται η παραπληροφόρηση και η πλύση εγκεφάλου στις οποίες υποβάλλουν καθημερινά τις αδρανείς μάζες παγκοσμίως. Ανοικτό παραμένει όμως το ερώτημα αν αυτό συμβαίνει από πρόθεση ή εξαιτίας του εκνευριστικά χαμηλού δείκτη νοημοσύνης τους. Οι ποικίλες παρερμηνείες των δηλώσεων και των πράξεων του Τζες είναι, πάντως, από τα πιο διασκεδαστικά σημεία του βιβλίου.

Ο καταναλωτισμός και τα αδιέξοδα του σημερινού τρόπου ζωής είναι θέματα που απαντώνται συχνά στα σύγχρονα έργα τέχνης. Στο βιβλίο του ο συγγραφέας ακολουθεί τον εξής συλλογισμό: Αν η ανθρωπότητα περιμένει αδρανώς ένα θαύμα για να σωθεί τότε γιατί δεν αναγνωρίζει τα θαύματα όταν αυτά συμβαίνουν; Είναι τελικά ο κόσμος προετοιμασμένος για ένα θαύμα; Μήπως θα το δεχτεί ευκολότερα αν του το σερβίρει ο σωσίας του Μπραντ Πιτ υπαγορεύοντας «Ουκ υποκλέψεις το ΡΙΝ του πλησίον σου» και μετά δώσει εντολή να βρέξει Big Mac burgers από τον ουρανό; Τελικά τίποτα δεν γίνεται αρεστό αν δεν καταστρωθεί σχέδιο μελέτης και διείσδυσης στην αγορά, ούτε καν το μήνυμα της αγάπης και της σωτηρίας.

Στα θετικά του βιβλίου συγκαταλέγονται οι ζωηρά σκιαγραφημένοι χαρακτήρες και η πλοκή. Στα αρνητικά του, οι μακροσκελείς και κουραστικές περιγραφές και οι υπερβολικά περίπλοκες εικόνες και προσωποποιήσεις (αν και όντας παρμένες από τη σφαίρα του παραλόγου δένουν με το κλίμα του βιβλίου). Το Φάδερ ημών διαβάζεται ευχάριστα σε γενικές γραμμές, λόγω όμως της ιδιαιτερότητας των πρωταγωνιστών του, δεν θα το προτιμήσει κάποιος που μπορεί να νιώσει ότι θίγονται οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

 

Κατερίνα Τοπαλίδου
atopalid@gmail.com

No related posts.