Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Νερό – Currents: Έκθεση για το Νερό στο Μουσείο Φωτογραφίας

Έως και την Τετάρτη 25 Μαρτίου θα διαρκέσει η έκθεση «Νερό – Ρεύματα» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, όπου περιλαμβάνονται φωτογραφικά έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, και η οποία εγκαινιάζει τον θεματικό κύκλο «Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και ο άνθρωπος». Ως στόχο της έχει την ευαισθητοποίηση, μέσω της τέχνης, του κοινού σχετικά με το πολύτιμο αγαθό και τις συνέπειες που προκαλεί η έλλειψή του.

«Το νερό το σκέφτεσαι όταν η πηγή έχει στερέψει…» είναι η φράση που υποδέχεται τον επισκέπτη της έκθεσης, λίγο πριν την είσοδό του σε αυτή. Θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο θεατής, μετά την επαφή του με τα έργα. Το νερό είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής, είτε με την παρουσία του σε όλες τις μορφές, είτε μέσα από την εύγλωττη απουσία που καλεί το κοινό να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα. Φωτογραφίες καλλιτεχικές ή ντοκουμέντα δίνουν διαφορετικές όψεις της συνύπαρξης του νερού με τον άνθρωπο, θετικές και αρνητικές, τόσο στη φύση όσο και στην καθημερινή ζωή.

Στον εξαιρετικά αξιοποιημένο χώρο του Μουσείου Φωτογραφίας, η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο μέρη: τις δεκαοχτώ συμμετοχές στην τελική φάση του διεθνούς βραβείου Pictet («το πρώτο βραβείο στον κόσμο αφιερωμένο στην φωτογραφία και την βιωσιμότητα», σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα) για το 2008 αφενός και τα έργα είκοσι πέντε καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό αφετέρου. Οι φωτογραφίες έχουν κατανεμηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε ο θεατής να έρχεται σε επαφή με διάφορες πτυχές του θέματος, αλλά ταυτόχρονα να αποκομίζει και τη μέγιστη αισθητική απόλαυση. Οι εικόνες που έχουν επιλεγεί καταφέρνουν πράγματι να φωτίσουν το θέμα με εξαιρετικό καλλιτεχνικό τρόπο και ταυτόχρονα να προβληματίσουν τον θεατή χωρίς να καταφεύγουν σε υπερβολές. Την έκθεση συμπληρώνουν δύο προβολές βίντεο.

Πληροφορίες: «Νερό – Currents», Επιμέλεια έκθεσης: Γκαμπριέλ Μπορέ, Βαγγέλης Ιωακειμίδης. Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Προβλήτα Α’, Λιμάνι. Τηλέφωνο: 2310 566716. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη– Παρασκευή 11:00 – 19:00, Σάββατο – Κυριακή 11:00 – 21:00.

No related posts.