Νέοι Ευρωπαίοι ονειρεύονται…

Θα αναρωτιόταν κανείς άραγε πως ζει η νεολαία σήμερα; Όχι η ελληνική γιατί για αυτή το κράτος κάνει τα πάντα, προκειμένου να την περιθωριοποιήσει και να την αποτελειώσει, παρόλο αυτή που δε χάνει ποτέ την αισιοδοξία της… Αλλά η ευρωπαϊκή, στα κράτη όπου τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προπαγανδίζουν ότι μας μισούν, μας οικτίρουν και κυρίως μας λυπούνται… Και ίσως να έχουν δίκιο, αν και η άποψη μίας κυβέρνησης ή η πολιτική της τακτική δεν αντιπροσωπεύει έναν λαό, πράγμα που στην Ελλάδα σχεδόν κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει.

Ο λόγος για την Ολλανδία, μία εκ των «ισχυρών» οικονομιών της Ευρωζώνης, στην οποία και τυχαίνει να ζω μόνιμα. Μία χώρα γεμάτη ζωή και νέους που προσπαθούν για το καλύτερο, όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα του κόσμου. Άλλωστε, αυτή τη ζωντάνια κανείς δεν μπορεί να τη στερήσει από κανένα νέο γιατί είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει, μας στιγματίζει… μέχρι να μεγαλώσουμε και εμείς και να μας καταπιεί η καθημερινότητα.

Οι νέοι, λοιπόν, της Ολλανδίας δεν διαφέρουν και πολύ από τους Έλληνες. Ξέρουν να διασκεδάζουν, να γλεντούν σε κάθε είδους κοινωνική εκδήλωση, να προβληματίζονται, να συμμετέχουν αλλά κυρίως, να μαθαίνουν. Η πλειοψηφία των νέων είναι φοιτητές… Και εδώ ακριβώς αρχίζουν οι διαφορές, βασικές για την ωρίμανση ενός φοιτητή… Καταρχήν, τα πανεπιστήμια δεν είναι δωρεάν και οι φοιτητές δε βασίζονται στο χαρτζιλίκι από τους γονείς τους. Εάν μπορούν να συντηρηθούν μόνοι τους – δουλεύοντας – τότε μπορούν και να σπουδάσουν. Στηρίζονται στις δυνατότητές τους και δημιουργούν το δικό τους εργασιακό μονοπάτι, χωρίς να περιμένουν από κανέναν να τους κάνει χώρο. Φυσικά σε αυτό το σημείο δεν υφίσταται σύγκριση με την ελληνική νεολαία – ας μην παρεξηγηθώ – μιας και εμείς προερχόμαστε από διαφορετική νοοτροπία, στην οποία οι γονείς μας – στην πλειοψηφία τους – είναι και οι «φύλακες άγγελοί» μας, προσφέροντας μας τα πάντα και κάνοντάς μας, άθελά τους, να εξαρτιόμαστε από αυτούς.

Ποιά είναι όμως η καθημερινότητα ενός Ολλανδού νέου; «Σε αυτή την κοινωνία υπάρχει πολύ πίεση για όσα πράγματα πρέπει να κάνεις αλλά και για όσα θέλεις να κάνεις, με αποτέλεσμα συνήθως – κυρίως εάν σπουδάζεις – να είναι δύσκολο να βρεις ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σου. Όταν βρίσκεις, τον αξιοποιείς με τρόπο που να αναπτύσσει την προσωπικότητα σου όπως εσύ θέλεις», εξηγεί ο Neils Kramer, φοιτητής Ιστορίας. Πιο συγκεκριμένα, δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κυρίως αθλήματα παντός τύπου, καλλιτεχνικές ασχολίες, εκδρομές αλλά και διασκέδαση – είτε στην πόλη είτε σε σπίτια φίλων – είναι μερικά από αυτά με τα οποία ένας Ολλανδός φοιτητής περνάει το χρόνο του παράλληλα με τις σπουδές του. Εάν εργάζεται ταυτόχρονα, τότε δύσκολα μπορεί να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του και στους φίλους του. Έτσι, οι περισσότεροι προσπαθούν να μοιράζουν σωστά και ποιοτικά την κάθε τους ημέρα. Ναι, καλά καταλάβατε (!), προγραμματισμός στο φουλ ! Αυθόρμητες κινήσεις δύσκολα γίνονται ! Εάν, για παράδειγμα, θέλει κάποιος να πιει έναν καφέ πρέπει να τον προγραμματίσει από την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που εισάγει τους νέους σε μία πιο παραγωγική και ώριμη κατάσταση, με αποτέλεσμα να ελέγχουν και να κατανέμουν τη ζωή τους ποιοτικά.

Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι δεν ξέρουν να διασκεδάζουν αλλά μόνο να δουλεύουν σύμφωνα με ρομποτικούς κανόνες ! Εδώ είναι που ώρες – ώρες σκέφτομαι ότι έχουμε πολλά κοινά. Με χάρισμα εκ γενετής να αντέχουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ στον οργανισμό τους, όντες καπνιστές από την εφηβεία – παρόλο που παρεξηγημένα όλοι πιστεύουν ότι καπνίζουν μαριχουάνα επειδή είναι νόμιμη (όχι για πολύ ακόμη) – είναι σίγουρο ότι ξέρουν να διασκεδάζουν μέχρι τελικής πτώσης. Τα μπαράκια και τα κλαμπ είναι ανοιχτά μέχρι τις πρωινές ώρες και τα φοιτητικά (και μη) πάρτι σε φιλικά σπίτια εβδομαδιαία «υποχρέωση».

Είναι δύσκολο να «κατατάξεις» μία γενιά και να τη χαρακτηρίσεις χωρίς να δημιουργήσεις στερεότυπα. Με όσους και αν έχω έρθει σε επαφή, όλοι συμφωνούν σε ένα χαρακτηριστικό τρίπτυχο: «ευθύτητα, αμεσότητα, ειλικρίνεια !», κάτι που οι «θερμοί» λαοί της Νοτίου Ευρώπης δεν εκτιμούν τόσο εύκολα. Αυτή η ψυχρότητα «σε βγάζει από πολύ κόπο», όπως πολλοί μου εκμυστηρεύτηκαν, σε κάθε είδους σχέση, είτε είναι επαγγελματική είτε ερωτική είτε φιλική. Να λες τα πράγματα με το όνομά τους, να εκφράζεις την άποψή σου χωρίς φόβο και πάθος αλλά και δίχως να φοβάσαι τις συνέπειες.

Τα παραπάνω είναι λίγα από τα χαρακτηριστικά της Ολλανδικής νεολαίας που μέσω της μέχρι τώρα εμπειρίας μου κατάφερα να σας μεταφέρω. Βέβαια, όσους ανθρώπους και αν γνωρίσω πάντα όλοι θα διαφέρουν μεταξύ τους γιατί εκτός από τα «στερεότυπα» που κακώς δημιουργούμε στις ζωές μας για τους λαούς, κάθε νέος άνθρωπος χαρακτηρίζεται από μοναδική προσωπικότητα, συμπεριφορά και όνειρα. Μένει στη δική μας βούληση να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες, ώστε να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον…

No related posts.