Περί εθελοντισμού

Εθελοντισμός. Μια έννοια την οποία ακούμε πολύ συχνά. Μια έννοια η οποία δείχνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και στη χώρα μας. Αυτό είναι θετικό, αν λάβει κανείς υπόψη τον αριθμό των ομάδων και των φορέων στους οποίους μπορεί κανείς να δραστηριοποιηθεί εθελοντικά.

Δε θα μπω σε ορισμούς σχετικά με το τι είναι εθελοντισμός. Γι’ αυτό, μπορεί κανείς να ανατρέξει σε λεξικά και σε οποιαδήποτε άλλη πηγή προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες. Θα περιοριστώ και θα τονίσω τα οφέλη που κερδίζει κανείς μέσα από την εθελοντική συμμετοχή.

Από το 2007 έχω ξεκινήσει την ενεργή εθελοντική μου δράση σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει καλύτερη ένδειξη προσφοράς στο συνάνθρωπο -και κατ’ επέκταση στο κοινωνικό σύνολο- από τον εθελοντισμό.

Το να είσαι εθελοντής σημαίνει να έχεις μέσα σου μια άσβεστη φλόγα για προσφορά και δημιουργία.

Το να είσαι εθελοντής σημαίνει να αφιερώνεις χρόνο σε κάτι που σε γεμίζει και σε κάνει να νιώθεις υπερήφανος για το αποτέλεσμα.

Το να είσαι εθελοντής σημαίνει να έχεις την επιθυμία να προσφέρεις, με μοναδικό αντάλλαγμα το να βλέπεις την ευτυχία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο όσων επωφελούνται από την εργασία σου.

Ένας εθελοντής, νιώθει ο ίδιος περισσότερο άνθρωπος. Μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση ή τη βελτίωση μιας κατάστασης. Κάνει κάτι το οποίο μπορεί να χαίρεται ο υπόλοιπος κόσμος αλλά ταυτόχρονα κερδίζει κι ο ίδιος μέσα από αυτό. Συμμετέχει και συνεργάζεται. Μαθαίνει τι θα πει ομαδική εργασία. Γνωρίζει πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους και βιώνει πολλές ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Κάθε δράση,  όσο κοινή με την προηγούμενη κι αν φαίνεται, πάντοτε κρύβει κάποια έκπληξη.

Μπορεί κάποιοι να αντιλαμβάνονται τον εθελοντισμό ως χάσιμο χρόνου ή ως εκμετάλλευση. Άλλοι πάλι, περισσότερο καχύποπτοι, υπονοούν ότι πίσω από εθελοντικές δράσεις μπορεί να κρύβεται κάποιο οικονομικό όφελος. Ενδεχομένως να συμβαίνουν όλα αυτά σε ομάδες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τον πραγματικό εθελοντισμό. Στο παρόν κείμενο περιγράφεται τι συμβαίνει σε εθελοντικές ομάδες οι οποίες δρουν με γνώμονα το κοινό καλό. Αυτό που λέω σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι, αν δεν μπεις στο «χορό», δεν μπορείς να διαμορφώσεις ξεκάθαρη άποψη. Ο καλύτερος τρόπος για να εκφέρεις γνώμη, είναι να δραστηριοποιηθείς σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Ας ενδιαφερθούμε, λοιπόν, για το κοινό καλό και ας συμβάλλουμε κι εμείς σε αυτό αφιλοκερδώς!

Για όσους είναι ήδη ενεργοί εθελοντές αλλά και για όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν με αυτό τον τρόπο έχω μια πολύ ενδιαφέρουσα και αρκετά διασκεδαστική πρόταση. Πρόκειται για το Green Party 2012 το οποίο διοργανώνει η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερου Χώρου του Δ. Θεσσαλονίκης. Για την πραγματοποίηση αυτού ζητούνται άτομα με περιβαλλοντική συνείδηση και πολύ μεράκι για κοινωνική προσφορά, τα οποία θα συνδράμουν με την εθελοντική τους εργασία στο project. Όσοι, λοιπόν, επιθυμούν να μπουν στην ομάδα εθελοντών, μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα έως τις 5 Μαρτίου στο greenparty2012@gmail.com, γράφοντας ονοματεπώνυμο, email και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Κλείνοντας, αξίζει να υπενθυμίσω την ημερίδα με θέμα «Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2014; Η διαμόρφωση ενός νέου αστικού περιβάλλοντος και τα αναπτυξιακά οφέλη για την πόλη και τους πολίτες», την οποία διοργανώνουν ο Δ. Θεσσαλονίκης και η προαναφερθείσα Αντιδημαρχία. Η ημερίδα θα λάβει χώρα την Παρασκευή 2 Μαρτίου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο (Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου). Το “παρών” θα δώσουν μεταξύ άλλων άνθρωποι του πολιτικού και επιστημονικού χώρου σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε το δελτίο τύπου.

No related posts.