Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Μια μη τυπική Ορκωμοσία…

Ορκίστηκαν ότι θα βαδίσουν στην οδό της Αλήθειας και του Δικαίου οι νέοι Νομικοί επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις αρχές Δεκεμβρίου, παρά τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας, εξαιτίας της παρουσίας του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. από γονείς, συγγενείς και φίλους, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν το πρωινό της Τρίτης, 2 Δεκεμβρίου 2011, για να παρακολουθήσουν την Τελετή Ορκωμοσίας των υποψηφίων πτυχιούχων του Τμήματος Νομικής. Ανοιχτές αγκαλιές, πλατιά χαμόγελα, λόγια χαράς και ευτυχίας,  ευχές για καλή σταδιοδρομία και λαμπρό μέλλον συνέθεταν την ατμόσφαιρα. Φωτογράφοι τραβούσαν αμέτρητες φωτογραφίες και πολύχρωμες ανθοδέσμες άλλαζαν χέρια με απίστευτη ταχύτητα.

Η Τελετή ξεκίνησε αφού η Γραμματέας υπέδειξε στους υποψηφίους τις θέσεις τους πάνω στις κερκίδες και προέτρεψε την φοιτήτρια με τον μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου να ανέβει στο βήμα και να εκφωνήσει τον όρκο. Νεκρική σιγή σκορπίστηκε στην αίθουσα την ώρα της Ορκωμοσίας ενώ δάκρυα χαράς και φωνές γεμάτες ενθουσιασμό πλημμύρισαν το χώρο μόλις ακούστηκε το πρώτο χειροκρότημα.

Ακολούθως, ο Πρύτανης, κ. Ιωάννης Μυλόπουλος, ανέβηκε στο βήμα και μ’ ένα λιτό αλλά γεμάτο ουσία λόγο, συνεχάρη τους αποφοίτους για το αποτέλεσμα τον κόπων τους, τους καθηγητές για τους φοιτητές τους, τους γονείς για τα παιδιά τους ενώ τέλος, προέτρεψε τους νέους νομικούς να συνεχίσουν τις σπουδές τους αλλά να επιστρέψουν στην Ελλάδα γιατί αυτοί είναι το μέλλον της χώρας και τους χρειάζονται όλοι. Αμέσως μετά, ο Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος, διαδέχτηκε τον Πρύτανη στο βήμα και μίλησε με αλληγορικό τρόπο για την αξία της επιστήμης και το μεγαλείο της ψυχής όσων προσπαθούν για το καλύτερο δίχως να έχουν τα μέσα και τις ανέσεις αλλά με μόνο όπλο τις γνώσεις και τα όνειρά τους. Τέλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής, κ. Νικόλαος Μπιτζιλέκης, ολοκλήρωσε τον κύκλο των ομιλιών με άκρως επίσημο και επιστημονικό τρόπο, απευθυνόμενος στους αποφοίτους και μιλώντας μεταξύ άλλων για την αξία του Συντάγματος, τη σπουδαιότητα της συνταγματικότητας των νόμων καθώς και τη σημασία της ορθής και ουσιαστικής εφαρμογής των νομοθετημάτων που ψηφίζονται καθημερινά.

Μόλις κατέβηκε και ο τελευταίος ομιλητής από το βήμα, η Γραμματέας ετοιμάστηκε να συνεχίσει την διαδικασία… και ακριβώς εκείνη τη στιγμή, ομάδα φοιτητών εισέβαλλε στην Αίθουσα Τελετών, φωνάζοντας συνθήματα τόσο κατά της ασκούμενης πολιτικής λιτότητας όσο και κατά του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης που καθόταν στην πρώτη σειρά στις θέσεις των θεατών και χειροκροτούσε την κόρη του που έλαβε το πτυχίο της με Άριστα. Αρχικώς, κάποιοι εκ των αποφοίτων και των θεατών χειροκρότησαν την πρωτοβουλία αυτή. Αργότερα όμως, οι φωνές δυνάμωσαν και η φραστική επίθεση εντάθηκε σε σημείο που να ακούγονται χαρακτηρισμοί που δεν ταιριάζουν σ’ έναν τέτοιο χώρο και κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας τελετής. Κάποιος ανέβηκε στο βήμα και απαιτούσε την αποχώρηση του Υπουργού, κάποιοι πλησίασαν απειλητικά τον Υπουργό και προσπάθησαν να επιτύχουν την αποπομπή του, η κόρη του Υπουργού φώναζε ότι βρίσκεται με την ιδιότητα του πατέρα στην τελετή, οι γονείς απορούσαν και θύμωναν, ο Πρύτανης προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα και οι απόφοιτοι κοιτούσαν αποσβολωμένοι αυτό που συνέβαινε στην τελετή ορκωμοσίας τους… και όλα μαζί ένα κουβάρι… που έμενε «μπερδεμένο» επί μισή ώρα περίπου…

Μετά από τις συνεχείς απέλπιδες προσπάθειες του Πρύτανη και τελικώς, την παρέμβαση ανδρών ασφάλειας, οι τόνοι έπεσαν και ο χώρος άρχισε να θυμίζει ξανά το τυπικό σκηνικό μιας τελετής ορκωμοσίας… Η Γραμματέας έλαβε θέση στο βήμα και άρχισε να καλεί με αλφαβητική σειρά τους αποφοίτους να προσέλθουν ενώπιον του Πρύτανη, του Κοσμήτορα, του Προέδρου του Τμήματος και καθηγητών, προκειμένου να δεχθούν συγχαρητήρια προσωπικώς. Η Τελετή Ορκωμοσίας ολοκληρώθηκε με την ομαδική φωτογραφία και ο κάθε απόφοιτος ένιωσε ελεύθερος…

Θα έλεγε κανείς πως αν παραλείπονταν η περιγραφή των όσων κωμικοτραγικών συνέβησαν τη μέρα εκείνη στην γνωστή Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., ίσως δεν αξίζει καν να ασχοληθεί με την εν λόγω ορκωμοσία. Τα πράγματα όμως δεν είναι ποτέ όπως δείχνουν. Εκείνη η μέρα ήταν μοναδική για τους πτυχιούχους – πλέον –ξεχωριστή για τους γονείς και τους φίλους τους, τιμητική για τους καθηγητές τους αλλά και συμβολική για όσους ήταν σε θέση να αντιληφθούν τι πραγματικά συνέβη.

Αν δει κάποιος προσεκτικά όσα συνέβησαν και τα αποκωδικοποιήσει, θα καταλάβει πως ό,τι ελέχθη ή διαδραματίστηκε εκείνη τη μέρα δεν ήταν καθόλου τυχαίο και άνευ βαθύτερου νοήματος. Αναλυτικότερα, κάθε νέος νομικός ήταν χαρούμενος γιατί τελείωσε ένας ξέγνοιαστος αλλά και κουραστικός κύκλος της ζωής του ενώ ανοίγεται μπροστά του ένας καινούργιος δρόμος άγνωστος και σίγουρα γεμάτος εμπόδια. Όσον αφορά στα προσφιλή τους πρόσωπα, αυτά ένιωθαν διπλά τη χαρά των νέων επιστημόνων, μιας και οι ίδιοι γνωρίζουν τους κόπους και τις θυσίες που έκαναν για να τους υποστηρίξουν υλικά και ηθικά όλα τα χρόνια των σπουδών τους ενώ διαισθάνονται την αγωνία τους για την αβεβαιότητα του μέλλοντος. Αναφορικά, με τους καθηγητές, αυτοί ένιωθαν τη συγκίνηση που νιώθει όποιος παίρνει στα χέρια κάτι εύπλαστο και καταφέρνει να του δώσει μορφή και σχήμα.
Από την άλλη πλευρά, οι επίσημοι ομιλητές «εκμεταλλεύτηκαν» την ευκαιρία για να μιλήσουν στους νέους νομικούς, να τους συμβουλέψουν, να τους εμψυχώσουν και να τους δείξουν πως τίποτα δεν πάει χαμένο και πως η ζωή είναι ένας πόλεμος που δεν τελειώνει ποτέ αλλά και για να κρίνουν τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της χώρας που χαρακτηρίζεται από ανεργία, φτώχεια, αδικία, ατιμωρησία, αναξιοκρατία, πολυνομία, γραφειοκρατία, ασυνεννοησία, κ.ά. – μιας και ο κατάλογος δεν έχει τέλος – αφού ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν παρών. Από την ίδια λογική, φυσικά, ωθήθηκαν και οι φοιτητές που διαμαρτυρήθηκαν εντόνως και όχι αναιτιολόγητα κατά τη διάρκεια της Τελετής Ορκωμοσίας. Σαφέστατα, ο τρόπος που εκφράστηκε η δυσαρέσκεια αυτή δεν ήταν ο πλέον κατάλληλος και ίσως τα όρια ξεπεράστηκαν κατά πολύ σε κάποιο σημείο. Σε κάθε περίπτωση όμως, η απαίτηση των φοιτητών για άμεση αποχώρηση του κ. Βενιζέλου από την Αίθουσα Τελετών κρίθηκε από όλους ως παράλογη. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι περισσότερο από προφανές ότι η Διοίκηση θα μπορούσε να είχε προβλέψει τις εξελίξεις, δεδομένου του ότι τα γεγονότα ήταν περισσότερο από αναμενόμενα εξαιτίας της βέβαιης παρουσίας του Υπουργού. Ακόμα όμως και αν είχαν γίνει κάποιες προληπτικές ενέργειες για να αποφευχθούν αυτά, ίσως θα είχαν κριθεί αρνητικά.

Κάθε συμβάν έχει δύο όψεις και σίγουρα πολύ περισσότερες ερμηνείες. Επειδή όμως πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν σχετικά και δη από ανθρώπους που δεν ήταν παρόντες, καλό θα είναι να διασαφηνίζονται τα περιστατικά πιο ψύχραιμα και με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα. Σίγουρα, δεν ήταν μια τυπική Τελετή Ορκωμοσία… Όλοι θα τη θυμούνται…

*Η υπογράφουσα το κείμενο ήταν μια εκ των υποψηφίων πτυχιούχων στη συγκεκριμένη Τελετή Ορκωμοσίας της Νομικής.

No related posts.