Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Μία υπόθεση των νέων ή όχι;

Δράση διαμαρτυρίας της νεανικής ομάδας για τις φυλακές στο Γκουαντάναμο τον περασμένο Ιανουάριο

Κατά πόσον τα παγκόσμια φαινόμενα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφορούν και αγγίζουν ή όχι τους νέους αποδεικνύεται έμπρακτα από τις ενέργειες της νεανικής ομάδας δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η σύγχρονη εποχή έχει συχνά χαρακτηριστεί ως η εποχή των αντιφάσεων. Ποτέ άλλοτε δεν παρατηρούνταν τόσο συχνά καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τόσες (αποκαλούμενες) δημοκρατίες. Διακρίσεις με βάση το φύλο και τη φυλή των ανθρώπων, ενδοοικογενειακή βία, κοινωνική αδικία, φυλακίσεις και εκτελέσεις αντιρρησιών συνείδησης είναι φαινόμενα που συμβαίνουν μεν συχνά, καλύπτονται όμως επιμελώς και αντιμετωπίζονται με επιλεκτική ευαισθησία από τις εκάστοτε ηγεσίες.

Αυτή την πτυχή των σύγχρονων κοινωνιών έχει αναλάβει να φωτίσει εδώ και 40 χρόνια η Διεθνής Αμνηστία. Με τη βοήθεια των σχεδόν 2 εκατομμυρίων υποστηρικτών της αγωνίζεται για την προστασία των πολιτών και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από τις ανά τον κόσμο κυβερνήσεις και την αδιαφορία των συνανθρώπων μας.

Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας έχει να επιδείξει 30 χρόνια δράσης, εξαιρετικές επιτυχίες μέσα από τις καμπάνιες που κατά καιρούς διοργάνωσε και μία συνεχή ανοδική πορεία.

Οι στόχοι της ενέπνευσαν μία ομάδα νέων να ιδρύσουν τη νεανική ομάδα δράσης και στη Θεσσαλονίκη με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης και την εκ μέρους της άσκηση πίεσης σε όσους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι τρόποι δράσης τους, είτε πρόκειται για επιστολές διαμαρτυρίας προς τις αρχές ή οργάνωση δρώμενων, δράσεων, εκστρατειών και εκδηλώσεων, έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη.

Τη νεανική ομάδα δράσης αποτελούν φοιτητές ή πρόσφατα απόφοιτοι με έντονες κοινωνικές ανησυχίες που επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν, να αναλάβουν ευθύνες και να αγωνιστούν ενεργά ενάντια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποιείται καθημερινά σε όλο τον πλανήτη. Συναντώνται σε εβδομαδιαία βάση και συζητούν για τις εξελίξεις στον τομέα αυτό καθώς και για τις δράσεις που θα αναλάβουν.

Συνήθως με αφορμή τις παγκόσμιες ημέρες που είναι αφιερωμένες στα ανθρώπινα δικαιώματα, διοργανώνουν δράσεις

Από τη δράση που οργάνωσε η νεανική ομάδα της Θεσσαλονίκης ενάντια στη βία κατά των γυναικών

που αποσκοπούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας. Το 2006 η νεανική ομάδα δράσης της Θεσσαλονίκης διοργάνωσε εκστρατεία ενημέρωσης για τη βία κατά των γυναικών στο κέντρο της πόλης καθώς και διάφορες δράσεις για τον περιορισμό της χρήσης των όπλων μικρού διαμετρήματος.

Ιδιαιτέρως δραστήρια αποδείχθηκε η νεανική ομάδα δράσης όσον αφορά το θέμα της στρατιωτικής βάσης στο Γκουαντάναμο, διοργανώνοντας δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και συμμετέχοντας ενεργά σε ένα hip hop festival.

Η ομάδα δράσης είναι πάντα ανοιχτή στους ενδιαφερόμενους αλλά και στις ιδέες τους. Όσοι κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι επιθυμούν να υποστηρίξουν το έργο της μπορούν να το κάνουν είτε μέσω της ομάδας είτε συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ενημέρωσης face2face. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας (www.amnesty.org.gr).

 

Έφη Μουργελά

efi.mourgela@gmail.com

 

No related posts.