Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Η Λύση στο Πρόβλημα;

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, η περίπτωση της Ρόδου και το μέλλον τους σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα.

Τη στιγμή που ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου και οι επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές είναι ήδη εμφανείς, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μοιάζουν με σανίδα σωτηρίας, ωστόσο στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ελάχιστα.

Σήμερα, μόλις το 12% των ενεργειακών αναγκών της χώρας καλύπτονται από Α.Π.Ε. (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), ενώ η Οδηγία 2001/77 της Ευρωπαϊκή Ένωσης μας υποχρεώνει το ποσοστό αυτό να φτάσει το 20,1% μέχρι το 2010. Πρέπει να επισημανθεί ότι το ποσοστό 12% μπορεί να θεωρηθεί πλασματικό, αφού σε αυτό περιλαμβάνεται και η ενέργεια που παράγεται από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Το νερό στον πλανήτη όμως τελειώνει, άρα η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στις Α.Π.Ε.. Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό κάλυψης των αναγκών μας από Α.Π.Ε. είναι μόλις 3% σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace .

Η Περίπτωση της Ρόδου

Εκτός από το μικρό ποσοστό διείσδυσης των Α.Π.Ε. στην Ελλάδα και οι καταναλωτές ενέργειας μοιάζουν να γνωρίζουν ελάχιστα για αυτές και να μην είναι ευαισθητοποιημένοι γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ρόδου, όπου λειτουργούν δύο αιολικά πάρκα και η πλειοψηφία των κατοίκων αγνοεί την ύπαρξη τους, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως προωθείται η κατασκευή νέου πετρελαϊκού σταθμού στο νησί. Πρόκειται για ένα νησί το οποίο καταναλώνει πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Ενδεικτικό είναι πως το υπάρχον εργοστάσιο της Δ.Ε.Η. στην περιοχή της Σορωνής εξέπεμψε 568.983 τόνους CO2 το 2005, ενώ είχε το δικαίωμα να εκπέμπει μέχρι 453.288 τόνους CO2 . «Με μια μόνο λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας ,που καίει τέσσερις ώρες τη μέρα, μπορεί κάποιος να γλιτώσει 12€ το χρόνο από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 100 με 150 κιλά», επισήμανε ο κ. Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, και στη συνέχεια προσέθεσε πως οι άνθρωποι δε γίνεται να κινητοποιηθούν, αν πρώτα δεν ενημερωθούν και στη συνέχεια ευαισθητοποιηθούν για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η περίπτωση της Ρόδου είναι χαρακτηριστική όσων αφορά την αιολική ενέργεια, αφού πρόκειται για μια περιοχή με πολύ καλό αιολικό δυναμικό, όπως συμβαίνει άλλωστε και με όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων. Στα 1.100 μέτρα του όρους Ατάβυρος, στην τοποθεσία Πυθανίτης τέθηκε σε λειτουργία το 2003 το Αιολικό Πάρκο Ρόδου, το οποίο ανήκει στην Α.Β.Β. Γερμανίας. Είναι μια παραγωγική μονάδα που αποτελείται από 13 ανεμογεννήτριες και έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 10.000 κατοίκων του νησιού. Το Αιολικό Πάρκο Ρόδου , όπως συμβαίνει και με όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από Α.Π.Ε., πουλάει στη Δ.Ε.Η. εξολοκλήρου την παραγόμενη ενέργεια. Είναι σημαντικό πως πέρα από το γεγονός ότι τα αιολικά πάρκα παράγουν ενέργεια χωρίς να προξενούν περιβαλλοντική ζημία, προσφέρουν θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία, κυρίως επειδή δημιουργούνται σε απομακρυσμένες περιοχές. «Τα αιολικά πάρκα χρειάζονται τεχνικούς που να βρίσκονται κοντά, ώστε να είναι άμεση η ανταπόκριση στις βλάβες» τόνισε ο κ. Γιάννης Παπαδάκης, υπεύθυνος λειτουργίας του Αιολικού Πάρκου Ρόδου. Επιπλέον, το 3% των εσόδων κάθε αιολικού πάρκου πηγαίνει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Α.Π.Ε. και Ορυκτά Καύσιμα

Σχετικά με το αν οι Α.Π.Ε. είναι εφικτό να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα, η κυρίαρχη άποψη είναι πως αυτό είναι κάτι αδύνατο και πως πάντα οι Α.Π.Ε. θα χρησιμοποιούνται επικουρικά προς τα ορυκτά καύσιμα. Κυριότερη αιτία, σύμφωνα με τους ειδικούς, που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους ως βασική πηγή ενέργειας είναι το ότι παρόλο που αυτές είναι ανεξάντλητες, δεν μπορούμε να τις έχουμε πάντα τη στιγμή που τις θέλουμε. Αλλά πέρα από αυτό υπάρχουν και προβλήματα τεχνικής φύσεως. «Το εγκατεστημένο δίκτυο της Δ.Ε.Η. δε γίνεται ούτε να το γκρεμίσουμε για κάτι καινούργιο, ούτε να το εγκαταλείψουμε. Γι’ αυτό υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό διείσδυσης. Μέγιστο ποσοστό διείσδυσης της αιολικής ενέργειας στο δίκτυο της Δ.Ε.Η. είναι το 30%» ανέφερε ο κ. Γιάννης Παπαδάκης, κάνοντας φανερό πως σε περίπτωση που γίνει υπέρβαση του ορίου διείσδυσης στο δίκτυο θα προκληθούν πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.

Υπάρχει ωστόσο και η αντίθετη άποψη, εκείνη των ανθρώπων της Greenpeace, που υποστηρίζουν πως είναι δυνατή η απεξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα χάρη στις Α.Π.Ε., αρκεί να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και να υπάρξουν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες. Και σε αυτήν την περίπτωση το πρώτο βήμα είναι η συντονισμένη δράση όλων για εξοικονόμηση ενέργειας. Θα πρέπει επίσης η παραγωγή της ενέργειας να γίνεται κοντά στο χώρο κατανάλωσής της, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες απώλειες κατά τη μεταφορά της από τα καλώδια. «Στην Πτολεμαΐδα από τις 100 μονάδες που παράγονται οι 67 μετατρέπονται σε θερμότητα, οι 3 χάνονται και μόνο οι 30 καταναλώνονται», τόνισε ο κ. Δημήτρης Ιμπραήμ. Σημαντικό ρόλο για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου θα έπαιζε και η αποθήκευση της περίσσιας ενέργειας που παράγεται από τις Α.Π.Ε. σε αντλησιοταμιευτήρες, ώστε να χρησιμοποιηθεί όταν οι Α.Π.Ε. δεν είναι διαθέσιμες. Αυτή τη στιγμή η παραπάνω ενέργεια που παράγεται και δεν μπορεί να διεισδύσει στο δίκτυο, απλώς χάνεται.

Το σίγουρο πάντως είναι πως ακόμη και αν τελικά αποδειχθεί πως δεν μπορούμε να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα, θα πρέπει σύντομα το ποσοστό κάλυψης των ενεργειακών μας αναγκών από Α.Π.Ε. να αυξηθεί, όχι τόσο για την επίτευξη των στόχων του Κιότο και της Ε.Ε., αλλά για όλους εμάς και για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά.

Ευαγγελία Πακάκη
epakaki@gmail.com

No related posts.