Η Οδύσσεια Μιας Ταυτότητας

Το 2007 έφερε, μεταξύ άλλων, και τη λήξη ισχύος των παλιών διαβατηρίων. Η έκδοση νέου είναι πλέον απαραίτητη, για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Εξαιρούνται φυσικά όσοι έχουν ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες, οι οποίοι μπορούν να ταξιδεύουν άνετα στις χώρες της Συνθήκης Σένγκεν.

Ως ένας από τους τελευταίους στους οποίους έχει χορηγηθεί ταυτότητα «παλαιάς κοπής» (από αυτή με το αποτύπωμα και το θρήσκευμα αναγραφόμενο), θέλησα κι εγώ να την ανανεώσω, ώστε να έχω τη δυνατότητα να ταξιδέψω χωρίς να πρέπει να βγάλω διαβατήριο. Τα καινούρια διαβατήρια άλλωστε είναι επίπονη και ασύμφορη διαδικασία και διαρκούν μόνο για ένα χρόνο.

Πέρασα μια βόλτα από το Αστυνομικό Τμήμα της γειτονιάς για να πληροφορηθώ τα έγγραφα που χρειάζονται. (Βρίσκεται τόσο κοντά στο σπίτι μου και όμως τόσο μακριά –θα καταλάβετε σε λίγο το γιατί). Μια βόλτα στο Δημαρχείο και στο φωτογραφείο με προμήθευσε με τα απαραίτητα. Άλλη μια βόλτα από το Τμήμα με ενημέρωσε ότι έπρεπε να κλείσω ραντεβού τηλεφωνικά για να εξυπηρετηθώ. Σημείωσα τον αριθμό, πήγα στο σπίτι μου και τηλεφώνησα.

Αφού κατάφερα να πιάσω γραμμή, ρώτησα αν θα μπορούσα να περάσω από την επόμενη εβδομάδα κάποιο πρωινό για να κάνω τη δουλειά μου. Ο υπεύθυνος στην άλλη άκρη του τηλεφώνου με ενημέρωσε πως ευχαρίστως να περνούσα στην πρώτη διαθέσιμη μέρα, δηλαδή στις 23 Απριλίου! (ευτυχώς του 2007). Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Ιανουαρίου 2007.

Είναι γνωστό πως τον τελευταίο καιρό τα γραφεία έκδοσης ταυτοτήτων έχουν αρκετή δουλειά, κυρίως λόγω της προσέλευσης μεταναστών που χρειάζονται τα απαραίτητα έγγραφα για τη διαμονή τους στην Ελλάδα. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα μ’ αυτό. Τη δουλειά τους θέλουν να κάνουν οι άνθρωποι. Δε θα έπρεπε όμως οι ιθύνοντες να λάβουν τα μέτρα τους ενισχύοντας τα σχετικά τμήματα με το απαραίτητο προσωπικό; Δε νομίζω ότι η αυξημένη προσέλευση ήταν κάτι το απροσδόκητο, δεν είναι άλλωστε καινούριο φαινόμενο. Είναι ντροπή στην Ελλάδα του 2007 να απαιτούνται 3 μήνες για μια τόσο απλή και ταυτόχρονα αναγκαία δουλειά.

Εν αναμονή λοιπόν της 23ης Απριλίου, σκέφτηκα να καταθέσω εδώ αυτή τη μικρή ιστορία με σκοπό να διασκεδάσω, αλλά και να ενημερώσω παράλληλα όσους ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό σύντομα, να λάβουν τα μέτρα τους. Η έκδοση μιας ταυτότητας μπορεί να βρίσκεται τόσο κοντά, κι όμως τόσο μακριά!

Ηλίας Παπαδόπουλος
eliasdark@gmail.com

No related posts.