Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος: Αγώνας για ίσα δικαιώματα

Ο κ. Γιώργος Ανδρούδης, πρόεδρος της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος

Η Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος στεγάζεται σε ένα ιδιόκτητο κτίριο στη λεωφόρο Καλλιθέας στους Αμπελόκηπους. Η μακρόχρονη ιστορία της και οι πολυετείς προσπάθειες να αντιμετωπιστούν -αν όχι να εξαλειφθούν- τα προβλήματα των κωφών αποτελούν στοιχεία αξιοπρόσεκτα.

Ως σωματείο ιδρύθηκε το 1969 με περίπου 1.000 εγγεγραμμένα μέλη και στεγαζόταν σε ενοικιαζόμενους χώρους στο κέντρο. Ο αριθμός των μελών της τότε ήταν πολύ μεγάλος και η συνοχή του σωματείου πρωτοφανής. Τα υψηλά ενοίκια είχαν σαν αποτέλεσμα την αναζήτηση νέας στέγης σε ιδιόκτητο -κατά προτίμηση- οικόπεδο. Περί το 1980, μετά από πολλές προσπάθειες και χάρη στη βοήθεια των κυρίων Τσαρούχα και Μπούκοβου, βρέθηκε το σημερινό οικόπεδο. Τον συγκεκριμένο χώρο δώρισε στο σωματείο η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Οι χρηματικοί πόροι για την ανοικοδόμηση του κτιρίου, που ολοκληρώθηκε το 1994, προήλθαν κυρίως από εθελοντές.

Η Ένωση αριθμεί 350 εγγεγραμμένα μέλη κι έτσι καθίσταται το μεγαλύτερο σωματείο. Βάσει του καινούριου καταστατικού η εθνική Ομοσπονδία Κωφών, που είναι ανώτερη όλων των σωματείων, αποφάσισε τα μέλη των σωματείων να είναι άτομα με αναπηρία, δηλαδή κωφοί. Παλαιότερα υπήρχαν ακούοντες ως επίτιμα μέλη που προσέφεραν βοήθεια στις ανάγκες του εκάστοτε σωματείου.

Από τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ένωσης

Η ηλικία των μελών της Ένωσης κυμαίνεται από 18 έως 80 χρόνια! Οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα ποικίλλουν. Η Επιτροπή Νεολαίας συγκεντρώνει νέους για πάρτι αλλά και διαλέξεις που αφορούν σε κοινωνικά θέματα, ανοιχτές προς όλους τους ενδιαφερόμενους. Επίσης, δραστηριοποιείται στο χώρο του θεάτρου όπου συμμετέχουν και ακούοντες. Μάλιστα στα σχέδια της Ένωσης είναι η δημιουργία θεατρικής ομάδας σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Στην Επιτροπή για μαμάδες και παιδιά συμμετέχουν είτε κωφοί γονείς είτε γονείς των οποίων τα παιδιά είναι κωφά. Πρόκειται για συναντήσεις γονέων που γίνονται μια φορά την εβδομάδα. Οι μαμάδες ανταλλάσσουν εμπειρίες και απόψεις, ενώ τα παιδιά γνωρίζονται και απασχολούνται στο χώρο της Ένωσης. Ενδιαφέρον παρουσιάζεται και για τις αθλητικές δραστηριότητες. Ποδοσφαιρική ομάδα, παλαιότερα ομάδα μπάσκετ, και χορευτικό τμήμα οργανώνονται από μέλη της Ένωσης.

Στην Ένωση λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια σχολή νοηματικής με 250 ακούοντες σπουδαστές βάσει του εκπαιδευτικού νόμου που αναγνωρίζει τη νοηματική γλώσσα. Τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα 2 φορές την εβδομάδα σε 25-30 τμήματα των 8-12 ατόμων. Λειτουργεί, επίσης, το πρώτο παράρτημα της σχολής στο Ντεπό, ενώ συνεργάζεται και με παράρτημα στην Έδεσσα. Ο κύκλος των σπουδών ολοκληρώνεται σε 4 χρόνια. Στους σπουδαστές χορηγείται πιστοποιητικό εκμάθησης της νοηματικής και τώρα γίνονται προσπάθειες για την επίσημη αναγνώρισή του από το κράτος. Το κόστος των μαθημάτων ανέρχεται μόλις στα 40 € τα τρία πρώτα χρόνια και στα 70 € τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή το χρόνο της διερμηνείας. Το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο από αντίστοιχες σχολές στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς η Ένωση έχει κοινωνικό χαρακτήρα, χωρίς να αποβλέπει στην κερδοσκοπία. Όπως τονίζουν οι άνθρωποί της, η Ένωση δεν είναι επιχείρηση. Τα έσοδα από τα μαθήματα δεν προορίζονται μόνο για τις ανάγκες της, αλλά και για να βοηθά κωφούς που έχουν ανάγκη, όπως οι ηλικιωμένοι. Άλλωστε, τα έσοδα αυτά αποτελούν σωτηρία για την Ένωση, καθώς η κρατική χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη από το 1995 κι έπειτα.

Και η ζωγραφική συγκαταλέγεται στις δραστηριότητες της Ένωσης

Η αδυναμία της Πολιτείας να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κωφών πολιτών διαπιστώνονται σε πολλούς τομείς: Η ανεργία στους κωφούς της Ελλάδας αγγίζει το 85%. Μολονότι βάσει νόμου προβλέπεται η πρόσληψη ΑμΕΑ στο δημόσιο κάθε χρόνο, τα τελευταία 4 χρόνια έχουν προκηρυχθεί ελάχιστες θέσεις για όλες τις κατηγορίες ΑμΕΑ. Μοναδική προϋπόθεση συμμετοχής στις προκηρύξεις είναι το ποσοστό αναπηρίας να είναι από 67% και πάνω. Τα επιδόματα αναπηρίας χορηγούνται στους κωφούς από τη γέννησή τους έως τα 18 ή τα 24, εάν σπουδάζουν και από τα 65 και άνω, οπότε παίρνουν και σύνταξη. Από τα 25 έως τα 60 δεν υπάρχει καμιά μέριμνα, παρά το γεγονός ότι στην Ε.Ε. το επίδομα χορηγείται όλα τα χρόνια. Έτσι, οι κωφοί στην Ελλάδα συχνά εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε τρίτους, οι οποίοι αναλαμβάνουν να τους συντηρούν ακόμα και όταν ενηλικιώνονται. Η κατάσταση, όμως, είναι περίπλοκη ακόμα και στην περίπτωση που βρεθεί δουλειά. Ο κωφός πρέπει να περάσει από επιτροπή που πιστοποιεί την κώφωση και κάθε δύο χρόνια να παρουσιάζει στον εργοδότη του την ανάλογη βεβαίωση.

Δυσκολίες εντοπίζονται και στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, τα δικαστήρια, τις τράπεζες, τους γιατρούς κτλ, όπου δεν μπορούν να συνεννοηθούν, καθώς δεν υπάρχουν διερμηνείς, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μη γίνονται οι δουλειές τους. Ωστόσο, στις καθημερινές συναναστροφές με τον κόσμο, π.χ. σε μια καφετέρια, δεν έχουν πρόβλημα. Για τη μεταξύ τους επικοινωνία οι κωφοί, πέρα από τη νοηματική, αξιοποιούν fax , email , sms και βίντεο-κλήσεις. Σχετικά με τη νοηματική, είναι αξιοπρόσεκτο ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει σχολείο για κωφούς μόνο στο Πανόραμα. Εκεί λειτουργούν νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν υπάρχει κάποιο ίδρυμα ή κάποιο τμήμα για κωφούς. Έτσι, εισάγονται στα υπάρχοντα κρατικά ιδρύματα (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ), όπου συχνά απαιτείται να συνοδεύονται από τρίτους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν στη γραμματεία ή να προμηθευτούν σημειώσεις.

Παρά τα όποια προβλήματα η Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος αποτελεί μια «όαση» για τους κωφούς. Στοχεύοντας στη συγκέντρωση των κωφών σε ένα χώρο όπου μπορούν να επικοινωνήσουν, να εντοπίσουν προβλήματα, να αναζητήσουν λύσεις και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους, η Ένωση κατορθώνει να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα: όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε! Το πείσμα των ανθρώπων της, άλλωστε, την κρατά ζωντανή όλα αυτά τα χρόνια στη μοναχική και ταυτόχρονα δυναμική της πορεία.

Σύμφωνα με στοιχεία που μας ανέφεραν οι άνθρωποι της Ένωσης στη χώρα μας υπάρχουν 15.000 κωφοί και 21 σωματεία κωφών. 3.500 είναι μέλη της Ομοσπονδίας, ενώ 1.000-1.500 κατοικούν στη Θεσσαλονίκη, όπου εδρεύουν 3 σωματεία.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιώργο Ανδρούδη, πρόεδρο της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος, σύμβουλο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, δάσκαλο της ελληνικής νοηματικής, για το χρόνο που μας αφιέρωσε και μας έλυσε πολλές απορίες. Επίσης, τους κυρίους Παντελή Τσορτανίδη, υπεύθυνο συντήρησης του κτιρίου, Δημήτρη Καρακοττά, σύμβουλο και υπεύθυνο γραφείου της Ένωσης, Γρηγόρη Πετρόπουλο, γενικό γραμματέα και υπεύθυνο της σχολής νοηματικής της Ένωσης, για τις σημαντικές παρεμβάσεις τους στη συζήτηση. Τέλος, ευχαριστούμε για τη διερμηνεία την κ. Κωνσταντίνα Συναδινού, σπουδάστρια της σχολής νοηματικής της Ένωσης.

No related posts.