Μουντζουρωμένοι τοίχοι από επαναστάτες του καναπέ

Κάνοντας μία βόλτα στη γειτονιά μου και παρατηρώντας τους τοίχους των πολυκατοικιών και των δημοτικών κτηρίων, διαπίστωσα ότι ελάχιστοι είναι καθαροί. Οι περισσότεροι είναι μουντζουρωμένοι, με διάφορα «επαναστατικά» συνθήματα και με φράσεις θαυμασμού προς κάποια κοπέλα. Διάβασα, λόγου χάρη, «Οι νόμοι και τα διατάγματα καταργούνται στα οδοφράγματα», «Κάτω οι μάσκες», κ.α.

Οι ιδιοκτήτες έχουν πλέον κουραστεί να τους βάφουν συνέχεια. Αυτό, εκτός από το κόστος, έχει και κόπο. Κι αν καθαριστεί, πάλι σε δύο με τρεις μέρες θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Οι λεγόμενοι «αντισυστημικοί επαναστάτες» του καναπέ, θεωρούν πως με αυτή την πράξη εξεγείρονται και ότι θέλουν να περάσουν κάποιο μήνυμα για να ξεσηκωθούν οι μάζες. Κάποιοι έχουν το θράσος να τα αποκαλούν και «γκράφιτι». Αυτές είναι απλώς μουντζούρες. Τα γκράφιτι είναι έργα τέχνης!

Σε έναν τοίχο διαβάζω το μήνυμα της εικόνας: «Ενότητα, Αλληλεγγύη, Αντιφασισμός». Για μένα, αυτό είναι φασισμός. Το να μουντζουρώνεις έναν τοίχο σε μία ξένη ιδιοκτησία, σημαίνει ότι προκαλείς φθορά και δεν έχεις συναίσθηση της πράξης σου. Θα ήθελα πολύ να ρωτήσω κάποιον από τους λεγόμενους «αντισυστημικούς», όπως τους αρέσει να αυτοαποκαλούνται, πώς θα αντιδρούσε αν κάποιος πήγαινε στο σπίτι και έκανε ακριβώς τα ίδια. Έχω αυτήν την περιέργεια…

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι δεν μπορείς να καταστρέψεις την ιδιωτική περιουσία κανενός πολίτη, έστω και με αυτή τη μορφή που επιλέγουν. Η μέθοδος που επιλέγουν είναι γνωστή, βγαίνουν, δηλαδή, τη νύχτα σαν τους κλέφτες και με τις μπογιές και τα διάφορα σύνεργά τους εφορμούν σε κάθε καθαρό τοίχο, είτε ιδιωτικό είτε δημοτικό, και εκδηλώνουν την οργή και το «πάθος» τους.

Υπάρχουν πολλοί που είναι αγανακτισμένοι με αυτή την κατάσταση, όμως πού να απευθυνθούν, σε ποια αρχή και με τι στοιχεία; Για να έχουν στοιχεία θα πρέπει να φυλάνε καραούλι τη νύχτα με βάρδιες και αν είναι τυχεροί μπορούν να καλέσουν την αστυνομία. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Τι ποινή προβλέπει ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις; Θα εφαρμοστεί ο νόμος για την καταστροφή της ιδιωτικής περιουσίας;

Η σχέση του Έλληνα με τον δημόσιο χώρο είναι κάκιστη. Λες και δεν κυκλοφορούν οι ίδιοι στην πόλη τους. Υπάρχει μίσος προς το καθαρό και το καλαίσθητο!

No related posts.