Άλλο ένα challenge ή μία άλλη πραγματικότητα;

Κατά καιρούς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν βαλθεί να μας προκαλέσουν, άλλοτε βγαίνοντας από το αυτοκίνητο χορεύοντας το “In my feelings” του Drake, άλλοτε ρίχνοντας έναν παγωμένο κουβά με νερό πάνω μας και άλλοτε κάνοντας post μια προ δεκαετίας φωτογραφία μας. Κάθε πρόκληση ξεπερνάει την προηγούμενη και γίνεται το σημείο των καιρών στα social media. Όμως, η τελευταία που αναφέρθηκε, το γνωστό 10 years challenge, μαρτυρά πως αλλάζουν τα σημεία των καιρών περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πρόκληση.

Άραγε μπορούμε να εντοπίσουμε τις διαφορές που συμβαίνουν γύρω μας εξίσου εύκολα με αυτές που συμβαίνουν στους εαυτούς μας σε διάστημα 10 ετών; Πριν από 10 χρόνια, κάνεις δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από 10 χρόνια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έπαιζαν κεντρικό ρόλο στη ζωή μας, ενώ αντίθετα αυτό που περιμέναμε ήταν η πρώτη ρυτίδα να κάνει δειλά την εμφάνισή της.

Έξυπνα gadgets, με απεριόριστες δυνατότητες, που εγγυώνται την καλύτερη παροχή βοήθειας στην καθημερινότητά μας, έχουν εφευρεθεί τα τελευταία χρόνια. Εκτός του γεγονότος ότι έχουν αποδειχθεί χρηστικά εργαλεία, οι ίδιες συσκευές ικανοποιούν και την ανάγκη μας για διασκέδαση και κοινωνικοποίηση μέσω των social media. Υπό αυτό το πρίσμα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας επέτρεψαν να συνειδητοποιήσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Οι παροχές τους δεν είναι δωρεάν! Δεν είναι δωρεάν, όχι μόνο γιατί χρειάζονται χρήματα για να επιβιώσουν (άλλωστε, επιχειρήσεις είναι), αλλά κυρίως γιατί απαιτούν την απόλυτη κατάθεση του χρόνου μας.

Μέσα στην ημέρα καταναλώνουμε περισσότερες από οχτώ ώρες μπροστά σε μία οθόνη οποιασδήποτε συσκευής, σύμφωνα με μια σχετική έρευνα του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης. Περίπου 2-3 ώρες από αυτές ξοδεύονται ενώ είμαστε συνδεδεμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτά είναι τα επιτρεπτά όρια. Όμως, πόσο συχνά τηρούνται;

Περπατάμε στον δρόμο σκυμμένοι, βλέποντας την οθόνη του κινητού μας, για μία τυχόν καινούργια ειδοποίηση. Μαζευόμαστε με φίλους για να μείνουμε μόνοι με την οθόνη του κινητού μας και να κάνουμε chat με άλλους. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε το πρωί είναι να ανοίξουμε το κινητό μας και να ελέγξουμε μήπως και είχαμε κάποιο καινούργιο «αίτημα φιλίας» ή κάποιο καινούργιο like στη φωτογραφία μας.

Πριν από 10 χρόνια, όλα αυτά ήταν ρουτίνα λίγων, αν όχι ελάχιστων ανθρώπων, σε αντίθεση με το σήμερα που αποτελούν τη ρουτίνα της πλειονότητας. Τα δεδομένα και οι τάσεις της εποχής που προβάλλονται μέσα από τα social media αλλάζουν ταχύτατα και οφείλουμε, βέβαια, να είμαστε ενήμεροι για αυτό, αλλά μέχρι πού μπορεί ένα like να φτάσει για να έχει τον πλήρη έλεγχο της ζωής μας; Μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το επόμενο 10 years challenge για να το μάθουμε.

No related posts.