Η τηλεόραση δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018. Ώρα 02:08π.μ. Ο τηλεοπτικός χάρτης αλλάζει μία και καλή, κατά τα φαινόμενα οριστικά. H “Digea” κατεβάζει τον διακόπτη παροχής σήματος στο MEGA Channel και μία ολόκληρη ζωή περνά στην ιστορία. Στη λήθη, όμως, ποτέ!

Η τεράστια παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του το «Μεγάλο Κανάλι» δεν γίνεται να ξεχαστεί. Το κανάλι των παιδικών μας χρόνων, της εφηβείας μας, της ενηλικίωσής μας, το Νο4 στο τηλεκοντρόλ μας. Έφυγε πραγματοποιώντας μία μεγαλειώδη έξοδο, αντάξια του ονόματος και της ιστορίας του. Έφυγε όρθιο, παρέα με ένα κομμάτι της ψυχής μας, προβάλλοντας τους υπέροχους… «Απαράδεκτους» της καρδιάς μας.

Παράξενο το βράδυ του Σαββάτου. Να έχεις συνηθίσει να βλέπεις τους «Απαράδεκτους» μόνο μέσω Youtube, μιας και το MEGA δεν προέβαλε επαναλήψεις τους, και να λιώνεις στο γέλιο και, ξαφνικά, να τους βλέπεις στην οθόνη της τηλεόρασης σου, αλλά ταυτόχρονα να μην μπορείς να τους απολαύσεις όσο θα ήθελες, διότι στο μυαλό σου πάντα τριγυρίζει η επικείμενη εικόνα του «μαύρου».

Το τι έφταιξε και η κατάσταση οδηγήθηκε στο σημείο αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Σίγουρα, ένα πολύ-πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν οι ίδιοι οι μέτοχοι του καναλιού, που το άφησαν να ρημάξει χωρίς να κάνουν κάτι για να αποτρέψουν τον θάνατό του. Είναι, όμως, εξίσου βέβαιο πως αν η παρούσα Κυβέρνηση ήθελε μπορούσε να το σώσει. Πόσες και πόσες τροπολογίες, άλλωστε, δεν έχει περάσει νύχτα για να βολέψει τους… δικούς της!

Θα ήταν μία win-win λύση. Τα χρέη, έτσι κι αλλιώς, δεν θα αποπληρωθούν. Τουλάχιστον όχι στο σύνολό τους. Θα μπορούσε, λοιπόν, αν ήθελε η Κυβέρνηση, να δώσει κίνητρα στους επιχειρηματίες που επιθυμούν να ασχοληθούν με την τηλεόραση, να αγοράσουν το MEGA. Να έρθει σε διακανονισμό μαζί τους για την αποπληρωμή των χρεών και εκείνοι, από την πλευρά τους, να κρατήσουν ένα ισχυρό brand name και ένα εξαιρετικά πλούσιο αρχείο ψυχαγωγικών προγραμμάτων. Όμως, η Κυβέρνηση δεν ήθελε. Είναι τόσο ξεκάθαρο!

Πολλοί επιχαίρουν για το κλείσιμο του «Μεγάλου Καναλιού», κάνοντας λόγο για ένα «μέσο προπαγάνδας» στο οποίο άξιζε το τέλος που είχε. Πρόκειται για κρίση α λα καρτ. Μνημονεύεται η «προπαγάνδα» των δελτίων ειδήσεών του και λησμονούνται σκόπιμα οι δεκάδες προοδευτικές του σειρές και καινοτόμες εκπομπές του. Οι «Απαράδεκτοι», με τις αλήθειες τους για την κοινωνία, οι «Δύο Ξένοι», που πραγματεύονταν μέσα από κωμικές καταστάσεις το ζήτημα του (αναίτια ίσως) ανεκπλήρωτου έρωτα, το «Πάρα Πέντε», που αποτελούσε έναν ύμνο στη φιλία, η «Εθνική Ελλάδας», μία από τις πιο σπουδαίες αντιρατσιστικές σειρές της ελληνικής τηλεόρασης…

Εξάλλου, και η έννοια της λέξης «προπαγάνδα» είναι πολύ σχετική. Το MEGA δεν έκανε τίποτα άλλο πέρα από το να εκφράζει, απλά, μία (πολιτική) θέση. Αυτό που, δηλαδή, κάνουν παγκοσμίως όλα τα ιδιωτικά Μέσα. Αυτό που στην Ελλάδα κάνει, διαχρονικά, ακόμη και η… δημόσια Ε.Ρ.Τ., παρόλο που, εκ του ρόλου της, είναι υποχρεωμένη να έχει ουδετεροφανές προφίλ.

Και την Ε.Ρ.Τ. την πληρώνουμε…

No related posts.