Τα κίνητρα είναι ισχυρότερα από τον φόβο

Μέχρι αποδείξεως του εναντίου -επισήμως τουλάχιστον- το ντόπινγκ έχει μείνει έξω από τα κολυμβητήρια

«Οι διακρίσεις, η δόξα, τα μεγάλα χρηματικά έπαθλα, η εύκολη εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, τα μόρια για διορισμό στο δημόσιο αλλά και η ελπίδα για απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία ωθούν ακόμα και μικρούς μαθητές, που συμμετέχουν σε σχολικά πρωταθλήματα, στη λήψη αναβολικών», υποστηρίζει τεταρτοετής φοιτητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης, ο οποίος έκανε πρωταθλητισμό στην κολύμβηση επί 15 χρόνια και συμμετείχε πρόσφατα στους Αγώνες Κολύμβησης φοιτητών–φοιτητριών, που πραγματοποιήθηκαν στο Εθνικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της Φοιτητικής Εβδομάδας.

Το φαινόμενο του ντόπινγκ έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις πλέον, διαπερνά όλα τα αθλήματα και εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες αθλητών. Τα νέα σκευάσματα και το γονιδιακό ντόπινγκ, το οποίο κάνουν εργαστήρια του εξωτερικού και δύσκολα ανιχνεύεται, αλλά και η ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τέτοιες ουσίες, έχουν οδηγήσει σε σύγχυση των όρων «αθλητισμός» και «πρωταθλητισμός». «Έκανα πρωταθλητισμό στην κολύμβηση πολλά χρόνια. Τώρα ασχολούμαι ερασιτεχνικά. Είδα πολλούς συναθλητές μου να έχουν «μικρά μπουκαλάκια» και να μην παραδέχονται ότι παίρνουν αναβολικά. Δεν είναι δύσκολο να βρει ο προπονητής σου και να σου δώσει, αν θες εσύ ή αν θέλουν οι γονείς σου να πάρεις, για να βγεις πρώτος. Ο προπονητής της ομάδας μου ήταν εντελώς αντίθετος, ακόμα και αν αυτό μπορούσε να μας οδηγήσει στην ήττα», λέει τεταρτοετής φοιτητής του ΤΕΦΑΑ, με ειδικότητα κολύμβησης.

Και ξαφνικά, ανακαλύψαμε την Αμερική... βρήκαμε ότι διακινούνται (παντού) παράνομα αναβολικά χάπια!

«Βλέπει κανείς άτομα να έχουν θεαματικές επιδόσεις μετά από προπονήσεις λίγων μηνών και εντυπωσιάζεται. Καθαρός αθλητής, όμως, είναι αυτός που βελτιώνεται σταθερά, έπειτα από προσπάθεια χρόνων και διατηρεί τις καλές επιδόσεις του. Ο κοινωνικός περίγυρος του αθλητή αλλά και κάποια άγχη και φοβίες που μπορεί να έχει ο ίδιος, τον κάνουν να αποφασίσει να διακινδυνεύσει τη ζωή του», υπογραμμίζει χρονομέτρης στους Αγώνες Κολύμβησης του Α.Π.Θ.

Σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδα Σαραντίδη, πρώην κολυμβητή του Ηρακλή και προπονητή, η φαρμακοδιέγερση ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη μετά το 1980, όταν προπονητές πήγαιναν στην Αμερική και έφερναν τα πρώτα «χρωματιστά χαπάκια». «Οι πρώτοι διδάξαντες είναι οι προπονητές με την υποστήριξη ή την ανοχή των γονέων. Όταν ο αθλητής είναι πάνω από 17 ετών, μπορεί να αποφασίσει μόνος του αν θα λάβει φάρμακα ή όχι. Για τους αθλητές κάτω των 15 ετών, όμως, αποφασίζουν άλλοι, οι οποίοι μπορεί να μη γνωρίζουν ακριβώς τις σοβαρές επιπτώσεις των ουσιών αυτών στην υγεία», αναφέρει ο κ. Σαραντίδης.

«Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό», αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι Αγώνες Κολύμβησης φοιτητών-φοιτητριών, που πραγματοποιήθηκαν στο Εθνικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της Φοιτητικής Εβδομάδας.

Αναβολικά συνήθως παίρνουν αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα που απαιτούν ικανότητες αντοχής, δύναμης και ταχύτητας και θέλουν να μεγιστοποιήσουν τις επιδόσεις τους. Έτσι, κάνουν «κύκλους» με φάρμακα κατά τη διάρκεια των προπονήσεών τους και φροντίζουν να υπάρχει ικανό χρονικό περιθώριο μέχρι τους αγώνες, προκειμένου να «καθαρίσουν» από τις παράνομες ουσίες και να τους μείνει η δύναμη. Τα αναβολικά, όμως, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στο ήπαρ, νεφρική ανεπάρκεια, τριχόπτωση, θρόμβωση με πιθανό επακόλουθο καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο κ.ά. «Είναι έγκλημα να χορηγούνται τέτοια φάρμακα σε παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη. Ο πρωταθλητισμός απέχει έτη φωτός από τον αθλητισμό και αυτοί που παίρνουν ή δίνουν φάρμακα εσφαλμένα αψηφούν τους κινδύνους», υπογραμμίζει ο κ. Σπύρος Κέλλης, καθηγητής προπονητικής στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Επιτροπής Φοιτητικού Αθλητισμού στο Α.Π.Θ.

Διοργανωτές των Αγώνων Κολύμβησης θεωρούν πως με συνεχείς ελέγχους, πρόληψη, σωστή ενημέρωση, παιδεία, επιβράβευση και όχι υπερβολικά χρηματικά έπαθλα, το ντόπινγκ μπορεί να περιοριστεί. «Σκοπός και αυτών των αγώνων είναι η συμμετοχή, η προβολή των αθλητικών δυνατοτήτων που προσφέρει το πανεπιστήμιο αλλά και η ανάδειξη του υγιούς αθλητισμού», συμπληρώνει ο κ. Κέλλης.

No related posts.