Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Η Άρσις στο πλευρό των νέων για 15 συνεχή χρόνια: Ο Νίκος Γαβαλάς, ιδρυτικό μέλος της, μιλάει στο «ε.ΜΜΕ.ίς»

Ο Νίκος Γαβαλάς είναι εκ των ιδρυτικών στελεχών της Άρσις

Η ΑΡΣΙΣ είναι μη κυβερνητική οργάνωση που δουλεύει για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων που βρίσκονται σε δυσχέρεια ή κίνδυνο και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Δημιουργήθηκε το 1992, με τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Λειτουργεί με κέντρα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, αλλά και τα Τίρανα, με την ενεργή συμμετοχή στελεχών, εθελοντών και νέων. Ο Νίκος Γαβαλάς, ιδρυτικό μέλος αλλά και μέλος του Δ.Σ. της Άρσις μιλά στο ε.ΜΜΕ.ίς με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων συνεχούς λειτουργίας της Άρσις.

-Ποιος πήρε την πρωτοβουλία δημιουργίας της Άρσις και για ποιους λόγους;

Ήμασταν μια παρέα 3-4 ατόμων με στενούς προσωπικούς δεσμούς, κοινές εμπειρίες και βιώματα αλλά και ενασχόληση με υπηρεσίες νέων που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Εγώ, έχοντας σπουδάσει Νομική και Παιδαγωγικά και έχοντας εργαστεί σε κέντρα νεότητας, οργανώνοντας προγράμματα επανένταξης αποφυλακισμένων και ανήλικων παραβατών, αποφάσισα ν’ αναλάβω μια τέτοια δράση στη Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιποι έκαναν κάτι ανάλογο στην Αθήνα. Αποφασίσαμε να πάρουμε μια τέτοια πρωτοβουλία, εκτιμώντας πως οι υφιστάμενες υπηρεσίες και οι πολιτικές στον τομέα αυτό είναι αρκετά ελλιπείς και θέλοντας να δοκιμάσουμε κάποιες καινούργιες μεθόδους που μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές αλλά κυρίως, να δώσουμε τη δυνατότητα και σε άλλους πολίτες ν’ αναλάβουν δράση υποστηρίζοντας τους νέους που μειονεκτούν κοινωνικά.

-Γιατί η οργάνωση ονομάστηκε «Άρσις»;

Δοκιμάσαμε διάφορα ονόματα που πιστεύαμε πως ταίριαζαν σε αυτό που σκεφτόμασταν να κάνουμε. Καταλήξαμε, όμως, στο όνομα «Άρσις» γιατί έχει μια διπλή νοηματοδότηση. Απ’ τη μια, «Άρσις» σημαίνει «σηκώνω από κάτω προς τα πάνω» και εμείς θέλαμε να κάνουμε ακριβώς αυτό, δηλαδή, να βρούμε παιδιά που χρειάζονται υποστήριξη και να τα βοηθήσουμε να σταθούν στα πόδια τους και να οργανώσουν καλύτερα τη ζωή τους. Απ’ την άλλη, το «Άρσις» μπορεί να προκύπτει και από το ρήμα «αίρω» που σημαίνει «αφαιρώ». Με αυτή την έννοια, εμείς θέλουμε να «αφαιρέσουμε» από αυτούς τους ανθρώπους τα προβλήματα που τους δυσκολεύουν και να τους στηρίξουμε, ώστε ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ζωής τους.

-Πόσο ανεξάρτητη είναι η οργάνωση;

Η Άρσις δεν έχει καμιά κηδεμονία και καμιά πολιτική επιρροή. Η διοίκησή της συγκροτείται από τα ιδρυτικά μέλη αλλά στη λήψη αποφάσεων συμμετέχουν όλοι όσοι συμβάλλουν στο έργο της. Σίγουρα, υπάρχουν κάποια προγράμματα που υλοποιούμε αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κάποια εξουσία ή κάποια αρχή μάς λέει τι να κάνουμε και πώς να το κάνουμε.

-Από ποιους πόρους χρηματοδοτείται η οργάνωση;

Η Άρσις πέραν των πολλών μελών της...

Από προγράμματα της Ε.Ε. που μας ανατίθενται απευθείας ή μέσω του Υπουργείου Απασχόλησης και αφορούν διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως εξαρτημένα άτομα. Ένα μεγάλο μέρος όμως των εσόδων μας προκύπτει από εισφορές δωρητών, χορηγών, συνδρομητών, αλλά και επιχειρήσεων.

-Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι πόλεις στις οποίες δραστηριοποιείται η Άρσις;

Η Άρσις ξεκίνησε στην Αθήνα, μια πόλη με πολλά προβλήματα στον κοινωνικό της ιστό και πάρα πολλές περιπτώσεις ατόμων που χρειάζονται υποστήριξη. Το 1995 συνέχισε στο Βόλο, όπου υπάρχουν πολλές δομές προστασίας και επανένταξης παιδιών, οπότε θα είχε νόημα η ανάπτυξη του έργου μας. Μετά, ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη, ένα κέντρο με αυξημένες ανάγκες και ακολούθως, οργανώσαμε τα γραφεία της Λάρισας και της Καρδίτσας, για να δημιουργήσουμε ένα τόξο δράσης.

-Γιατί αποφασίσατε να δραστηριοποιηθείτε και στα Τίρανα;

Έχοντας για πολλά χρόνια μια πολύ καλή συνεργασία με μια ανθρωπιστική οργάνωση της Αλβανίας και μέσω αυτής με πολλές άλλες αλβανικές κοινωνικές οργανώσεις, δημιουργήσαμε ένα διακρατικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο να εντοπίζει περιπτώσεις παιδιών που είναι θύματα trafficking και στη συνέχεια, οργανώσαμε δομές που να προστατεύουν τα παιδιά εδώ στην Ελλάδα. Άρα, χρειαζόμασταν ένα σημείο αναφοράς, για να συνεργαζόμαστε καλύτερα με τις αρχές. Άλλωστε, στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά από την Αλβανία και για να δουλέψεις πραγματικά με αυτά, χρειάζεται να ξέρεις καλά την περιοχή από την οποία προέρχονται, τις συνθήκες που τα έφεραν εδώ, τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς που έπρεπε να τα είχαν προστατέψει και δεν το έκαναν.

-Ποια είναι η δομή της οργάνωσης και πώς εφαρμόζεται αυτή σε κάθε πόλη;

...έχει και πολλούς εθελοντές στο δυναμικό της

Σε κάθε πόλη, τα στελέχη που αναλαμβάνουν ένα έργο συγκροτούν κάποια τοπικά συμβούλια για να παρακολουθούν την εξέλιξή του, με την κατεύθυνση βέβαια που τους δίνουν τα ιδρυτικά μέλη. Ανάλογα όμως με τη φάση στην οποία βρίσκεται κάθε πόλη, πόσα προγράμματα υλοποιεί, πόσο προσωπικό διαθέτει, κ.τ.λ., ακολουθείται μια διαδικασία προσαρμογής του οργανωτικού πλαισίου στις ανάγκες και στις δυνατότητες του κάθε γραφείου. Δεν υπάρχει παντού ένα σταθερό σχήμα.

-Χρησιμοποιήσατε κάποια προηγούμενη εμπειρία σας πάνω σε Μ.Κ.Ο.;

Χρησιμοποιήσαμε την εμπειρία μας πάνω σε συλλογικότητες πολιτών. Η δράση μας είναι ένας συσχετισμός ευαισθησίας και μιας πολιτικοκοινωνικής στάσης αναφορικά με το χρέος που έχουμε όλοι να στεκόμαστε απέναντι στα προβλήματα της εποχής και στο βαθμό των δυνατοτήτων μας να σηκώνουμε το μερίδιο της κοινωνικής ευθύνης που μας αναλογεί, χωρίς να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους.

-Σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται η Άρσις αλλά και με ποιες δράσεις;

Η Άρσις έχει ως βασικό στόχο την υποστήριξη των νέων που μειονεκτούν κοινωνικά ή των παιδιών που δεν έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο και χρειάζονται φροντίδα και προστασία. Αυτά μπορεί να είναι παιδιά μεταναστών, παιδιά που έχουν απασχολήσει το νόμο, παιδιά προερχόμενα από κοινωνικά περιβάλλοντα με προβλήματα. Στοχεύουμε όμως και στο να λειτουργούμε ως οργανισμός αλληλεγγύης, υλοποιώντας προγράμματα που αποσκοπούν στη στήριξη ενηλίκων με προβλήματα ένταξης, όπως άστεγοι, κοινότητες Ρομά, κ.τ.λ..

-Πώς καταφέρνετε να ασχολείστε καθημερινά με τόσα άτομα;

Υπάρχει σχεδιασμός γι’ αυτό. Άλλωστε, η Άρσις είναι ένας πολυπρόσωπος οργανισμός. Τα άτομα που δρουν μέσω της οργάνωσης, έχοντας σαφώς και την απαιτούμενη επιστημονική κατάρτιση αλλά και ένα αίσθημα αλληλεγγύης, συστήνουν ομάδες που ασχολούνται αποκλειστικά με ένα θέμα η καθεμία.

 

Από παιδική εκδήλωση της οργάνωσης

-Γιατί η πλειοψηφία αυτών που εργάζονται αλλά και δρουν στην Άρσις είναι άτομα νεαρής ηλικίας;

Η Άρσις δεν είναι μόνο ένας οργανισμός που υποστηρίζει κάποιους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια αλλά και ένα εργαστήρι εκπαίδευσης για ανθρώπους με όρεξη, μεράκι, ενδιαφέρον αλλά και διαθέσιμο χρόνο. Δεν είναι ένας σταθερός οργανισμός, δεν έχει σταθερούς όρους και μπορεί να προσφέρει την ελάχιστη προβλεπόμενη αμοιβή. Οπότε, αν κάποιος δεν έχει ανοιχτούς ορίζοντες, δεν είναι ευέλικτος, κινητοποιημένος, δεν μπορεί ν’ ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της οργάνωσης.

-Πόσο σημαντικός είναι ο εθελοντισμός για την οργάνωσή σας;

Ο εθελοντισμός είναι καταλυτικό στοιχείο της προσωπικότητας της Άρσις αλλά και ο δείκτης για το αν η οργάνωση πάει καλά. Είναι γεγονός ότι η Άρσις χτίστηκε από εθελοντές.

-Από την εμπειρία σας διαπιστώνετε κάποια αλλαγή στη στάση της κοινωνίας αλλά και της Πολιτείας απέναντι στις Μ.Κ.Ο.;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τις ΜΚΟ. Υπάρχει μια μεγαλύτερη αποδοχή, μια μεγαλύτερη αναγνώριση του έργου τους. Καταρχήν, υπάρχει ένα ευνοϊκό πεδίο αλλά απ’ την άλλη, στο βαθμό που δε ρυθμίζονται κάποια ζητήματα που αφορούν τις οργανώσεις, δημιουργείται σύγχυση. Όλα τα χτίζεις με το έργο σου και κάθε μέρα πρέπει να αποδεικνύεις ποιος είσαι και τι επιδιώκεις ν’ αλλάξει στο ισχύον κοινωνικό σύστημα.

-Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα των δράσεων των Μ.Κ.Ο.;

Οι λειτουργίες της ελληνικής διοίκησης είναι αργές, πολλές φορές κάποια πράγματα γίνονται με οπισθοχωρήσεις, με αντιφάσεις, με κενά. Εκεί ακριβώς έρχεται η Κοινωνία των Πολιτών να επέμβει. Σίγουρα, κάποιες δράσεις έχουν πάει καλά. Κάποιες άλλες όμως έχουν γίνει ασυντόνιστα χωρίς να αξιοποιούνται προκειμένου να υπάρξει μακροπρόθεσμο όφελος.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτό που στοχεύουμε είναι να σταθεροποιήσουμε και να οργανώσουμε καλύτερα όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα αλλά και να βελτιώσουμε κάποιες παραμέτρους που έχουν σχέση με τη βιωσιμότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας.

-Σκέφτεστε να διοργανώσετε κάτι, για να γιορτάσετε τα 15 χρόνια συνεχούς δράσης της Άρσις;

Η συνεχής δράση σε διάφορους τομείς δεν επιτρέπει να διοργανώσουμε ταυτόχρονα και μια άλλη δράση. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, αλλά δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Γενικά, τα «γενέθλια» δεν είναι μέσα στην κουλτούρα μας. Ίσως όμως θα έπρεπε να τα εντάξουμε.

No related posts.