Τον ρώτησαν πολλά, αλλά όχι αυτά που ήταν να τον ρωτήσουν…

Αν έκανε κανείς μία βόλτα την περασμένη Τρίτη στα ελληνικά social media θα αντιλαμβανόταν ότι αρκετοί ήταν αυτοί που περίμεναν τη συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Σημίτη, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και, πιο συγκεκριμένα, στην εκπομπή «Ιστορίες».

Η εισαγωγή που έκαναν ο κ. Παύλος Τσίμας και η κ. Σία Κοσιώνη τα πρώτα δευτερόλεπτα της εκπομπής προδιέθετε όλους όσοι κάθισαν να την παρακολουθήσουν για μία κουβέντα-κόλαφο. Περισσότερα από 13 χρόνια είχε να μιλήσει στην τηλεόραση ο κ. Σημίτης. Οι προσδοκίες δεν είναι ακριβώς ότι δεν επιβεβαιώθηκαν, απλά υπήρχαν σημαντικά ερωτήματα τα οποία κακώς δεν τέθηκαν από τους δύο δημοσιογράφους.

Ο κ. Σημίτης λογικά φάνηκε να αισθάνεται δικαιωμένος από την οχταετία της δικής του διακυβέρνησης, καθώς η οικονομία της χώρας τότε πράγματι βρισκόταν σε εξαιρετικά επίπεδα. Επιπλέον, χάρη σε αυτόν μπήκαμε στην Ευρωζώνη, εξηγώντας ο ίδιος με απτά στοιχεία γιατί η εν λόγω απόφαση ήταν σωστή, ενώ και η κατάσταση που παρέδωσε στον επόμενο Πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή, ήταν πολύ καλή.

Τα παραπάνω λοιπόν οδηγούν μάλλον εύκολα στο συμπέρασμα ότι ο κ. Σημίτης ήταν ο καλύτερος Πρωθυπουργός που είχε χώρα μας (σίγουρα) τα τελευταία 20 χρόνια. Όμως, κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του υπήρξαν και κάποια μελανά σημεία, για τα οποία δυστυχώς δεν έγινε λόγος στη συνέντευξη που προβλήθηκε χθες στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Σημίτης δε ρωτήθηκε ούτε για τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο και τα χρήματα που εκείνος, σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, υπεξαίρεσε από το Δημόσιο ως Υπουργός σε δική του Κυβέρνηση, ούτε για τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου και την προανακριτική διαδικασία που θα τελεστεί για να διαπιστωθεί αν υπήρξε σκάνδαλο στις υπογραφές που εκείνος έβαλε για εξοπλιστικά επίσης επί πρωθυπουργίας κ. Σημίτη, ούτε και για τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και την εμπλοκή αυτού στο σκάνδαλο Siemens, το 1999, επίσης δηλαδή μέσα στην οχταετία 1996-2004. Μόνο κάποιες γενικές τοποθετήσεις έγιναν από τον πρώην Πρωθυπουργό αναφορικά με τις προανακριτικές επιτροπές της Βουλής, αλλά τίποτα πιο συγκεκριμένο.

Εντάξει, από τον κ. Σημίτη δεν περίμενε κανείς να ανοίξει από μόνος του αυτά τα θέματα συζήτησης (γενικά εξάλλου ήταν άμεσος, συγκεκριμένος και σίγουρος γι’ αυτά που έλεγε), από δύο έμπειρους δημοσιογράφους όμως περίμενε να τον ρωτήσουν και να επιμείνουν μέχρι να πάρουν απαντήσεις. Τον ρώτησαν πολλά, αλλά όχι αυτά που ήταν να τον ρωτήσουν…

No related posts.