Η πραγματικότητα των ναρκωτικών μέσα από τα μάτια του Δομήνικου Ιγνατιάδη

Village Potemkin

Σκηνοθεσία: Δομήνικος Ιγνατιάδης
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2016

Γιατί καταφεύγει κάποιος στα ναρκωτικά για να βελτιώσει τη ζωή του; Πώς αισθάνεται ένας χρήστης ενώ παίρνει τη δόση του; Πόσο δύσκολο είναι να μείνει καθαρός και να αποκτήσει ξανά τη χαμένη του αυτοεκτίμηση; Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα απαντώνται στο ντοκιμαντέρ του Δομήνικου Ιγνατιάδη.

Ο σκηνοθέτης, όντας ο ίδιος πρώην χρήστης ουσιών, μας χαρίζει μια βαθύτατα προσωπική προσέγγιση που μόνο ένας άνθρωπος που έχει βιώσει αυτή την εμπειρία θα μπορούσε να προσφέρει.

Οι συζητήσεις με πρώην χρήστες ουσιών αλλά και με επαγγελματίες στο χώρο της θεραπείας του εθισμού αναδεικνύουν τις αιτίες που οδηγούν ένα άτομο στα ναρκωτικά, τις επιπτώσεις στη σωματική και πνευματική υγεία του αλλά και τον Γολγοθά της ανάρρωσης και της επανένταξης στο κοινωνικό σύνολο.

Το ντοκιμαντέρ δεν περιορίζεται όμως αποκλειστικά σε ατομικό επίπεδο αλλά παρουσιάζει και την κοινωνική διάσταση του εθισμού. Ζητήματα, όπως οι θεραπείες με υποκατάστατα ναρκωτικών στις ελληνικές κλινικές, τα οποία προκαλούν νέους εθισμούς αντί να οδηγούν το χρήστη στην απεξάρτηση αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού στην ταινία και αποκαλύπτουν την συχνά προβληματική στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε ανθρώπους που χρειάζονται ουσιαστική βοήθεια για να απαλλαχθούν από το βάρος της χρήσης.

Συνοψίζοντας, το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ φέρνει στο προσκήνιο ένα σκοτεινό και τρομαχτικό για τους περισσότερους ανθρώπους κόσμο, έχοντας όμως ως κυρίαρχο στοιχείο την ελπίδα που ενσαρκώνουν όσοι και όσες προσπαθούν να ξαναχτίσουν μια κανονική ζωή, έχοντας πίσω τους τη σκιά του παρελθόντος.

No related posts.