Αγωγός: Αφιέφωμα στον Βιτάλι Μάνσκι

Αγωγός

Σκηνοθεσία: Βιτάλι Μάνσκι
Έτος Παραγωγής: 2013
Χώρες Παραγωγής: Ρωσία-Τσεχία-Γερμανία

Ο μεγάλος αγωγός φυσικού αερίου North Stream που ξεκινάει από τη Δυτική Σιβηρία και καταλήγει στη Δυτική Γερμανία θεωρείται, από το 2011 με την έναρξη της λειτουργίας του, ως ένα μεγαλοπρεπές έργο αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους συνδέσμους μεταξύ της Ρωσίας και της υπόλοιπης Ευρώπης. Σε ένα ταξίδι διαρκείας 104 ημερών, ο Βιτάλι Μάνσκι και η ομάδα του ακολουθούν την πορεία του αγωγού από την αρχή ως το τέλος, κινηματογραφώντας τη ζωή των ανθρώπων στις διάφορες στάσεις τους και το αποτέλεσμα είναι πρωτοφανές.

Από τα μικρά χιονισμένα χωριά της Βόρειας Ρωσίας, όπου μοναδικοί επισκέπτες είναι οι άνθρωποι της εκκλησίας που καταφθάνουν ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα, προσπαθώντας να διαδώσουν την Ορθοδοξία, ως την κατάμεστη πόλη της Κολωνίας στη Γερμανία, όπου αποθηκεύεται το φυσικό αέριο μετά το μακρύ ταξίδι του, η ταινία παρουσιάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων που κατοικούν στα διάφορα σημεία των χωρών από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός. Μικρά οπτικά διαλείμματα των έντονα χρωματισμένων σωληνώσεων του αγωγού λειτουργούν ως μεταβάσεις από τον ένα τόπο στον άλλον και προβάλλουν ισχυρή αντίθεση με τα γήινα χρώματα της πραγματικότητας. Αυτός είναι ένας μόνο από τους τρόπους με τους οποίους ο Μάνσκι αναδεικνύει τον πραγματικό στόχο του ντοκιμαντέρ του: την παρουσίαση των ακόμα ορατών διαφορών μεταξύ «αυτής» της Ρωσίας και «εκείνης» της Ευρώπης.

Η διεισδυτική ματιά του ντοκιμαντέρ στη σύγχρονη πραγματικότητα αποκαλύπτει τη Ρωσία της παράδοσης, όπου ο σοσιαλισμός διατηρείται μέσω της μνήμης των μεγαλύτερων, η οποία συνδέεται ελάχιστα με την εκσυγχρονισμένη Ευρώπη. Ένας αγωγός φυσικού αερίου αποτελεί τη μοναδική γέφυρα μεταξύ δύο διαφορετικών κόσμων, αλλά ακόμα και αυτή η σύνδεση αποδεικνύεται τελικά καθαρά επιχειρηματική.

No related posts.