Ιστορίες από τη σάουνα

Ο Ατμός της Ζωής

Σκηνοθέτες: Γιόονας Μπέργκχελ, Μίκα Χότακαϊνεν
Έτος Παραγωγής: 2010
Χώρα Παραγωγής: Φινλανδία-Σουηδία

Η σάουνα, το δωμάτιο γεμάτο ατμό, στο οποίο μέχρι και σήμερα οι Φιλανδοί καταφεύγουν για τη σωματική θεραπεία και ευεξία που προσφέρει η έντονη εφίδρωση, μετατρέπεται σε έναν χώρο συζητήσεων για την αγάπη, τη φιλία, την απώλεια και οτιδήποτε άλλο χαρακτηρίζει την ανθρώπινη ζωή, οδηγώντας τους συνδαιτυμόνες σε βαθιές προσωπικές εξομολογήσεις και ,κατά κάποιον τρόπο, στην πνευματική και ψυχική κάθαρση.

Μια πανέμορφη ταινία, τόσο οπτικά ,όσο και εκφραστικά, η οποία αποτυπώνει με υπέροχο τρόπο τη σημασία της σάουνας ως χώρου καθαρισμού αλλά και κοινωνικοποίησης καθώς και την περίοπτη θέση της στην καθημερινότητα των Φιλανδών. Οι σκηνοθέτες αποκαλύπτουν πως από τις πολυκατοικίες των πόλεων μέχρι ένα τροχόσπιτο στη μέση ενός παρθένου δάσους, μια σάουνα ενδέχεται να βρίσκεται οπουδήποτε αρκεί να υπάρχει ένας κλειστός χώρος και μια εστία θέρμανσης. Ακολουθώντας καθημερινούς ανθρώπους κάθε ηλικίας μέσα στη σάουνα, ο θεατής ακούει μοναδικές ιστορίες πόνου αλλά και ευτυχίας και αισθάνεται πως βρίσκεται δίπλα τους σε αυτές τις ανθρώπινες στιγμές.

Τα μαγευτικά πλάνα του φυσικού τοπίου της Φινλανδίας προσφέρουν μια μοναδική αντίθεση μεταξύ των παγωμένων δασών και λιμνών αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών του εσωτερικού της σάουνας, ενώ οι επαναλαμβανόμενες εικόνες, όπως το τίναγμα της κουτάλας που ρίχνει νερό στις καυτές πέτρες για τη δημιουργία του ατμού, οι άντρες να κάνουν ένα κρύο ντους ή να βουτάνε στα παγωμένα νερά της λίμνης αμέσως μετά την έξοδο από τη σάουνα ή οι σταγόνες του ρετσινιού στην ξύλινη επένδυση του δωματίου μεταφέρουν την οικειότητα αυτής της ευεργετικής συνήθειας στον θεατή.

Η ειλικρίνεια, η ομορφιά και το χιούμορ συνδυάζονται μοναδικά και αποτελούν τη βάση για μια αξιοθαύμαστη και απολαυστική κινηματογραφική εμπειρία.

No related posts.