Οδική συμπεριφορά και ατυχήματα στους δρόμους

Τις τελευταίες βδομάδες στους αυτοκινητόδρομους της Έλλαδας σημειώθηκαν τραγικά ατυχήματα με αθώα θύματα, τα οποία συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Τα δυστυχήματα αυτά έγιναν αιτία για την αποκάλυψη ανθρώπων που οδηγούσαν χωρίς διπλώματα, κάτω από το επιτρεπτό όριο ηλικίας οδήγησης.

Τραγική συγκυρία φάνταζε το ατύχημα με τη φανταχτερή πόρσε που στοίχησε τη ζωή της γυναίκας και του παιδιού του άτυχου άνδρα από την Πτολεμαΐδα. Νέα παιδιά, άμαθα στο τιμόνι γρήγορων αυτοκινήτων επιδιώκουν να γευτούν την ταχύτητα με δραματικές συνέπειες. Μια ακόμα τραγωδία γράφτηκε στην άσφαλτο με θύμα την 14χρονη Κατερίνα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας από έναν 18χρονο οδηγό που αποκαλύφθηκε στην πορεία ότι δεν διέθετε δίπλωμα οδήγησης.

Δυστυχώς, στη χώρα μας, η δωροδόκηση για απόκτηση διπλώματος οδήγησης είναι συχνότατο φαινόμενο, με αποτέλεσμα βαρύτατες συνέπειες, αφού ουσιαστικά απειλούνται οι ζωές των πεζών αλλά και των άλλων οδηγών. Η Πολιτεία οφείλει αφενός να θεσπίσει βαρύτατες ποινές τόσο για τους θύτες όσο και για τις σχολές οδηγών που παραδίδουν διπλώματα οδήγησης μετά από χρηματισμό και αφετέρου να φροντίσει για τον περιορισμό τους μέσω της ενημέρωσης για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου δυστυχήματος. Είναι σημαντικό να μεριμνήσει για την προβολή βίντεο αιματηρών ατυχημάτων πάντα με σεβασμό και αξιοπρέπεια προς το κοινό, όπως γίνεται στη Μεγάλη Βρετανία, με σκοπό την αφύπνιση των νέων οδηγών για την αποφυγή των δυστυχημάτων από ανευθυνότητα, μέθη ακόμα και απροσεξία.

Κρίνεται αναγκαίο να προστατευτούν οι οδηγοί αλλά και οι πεζοί, να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να λάβουν και οι ίδιοι μέτρα για την προστασία τους, όπως το να μην ασχολούνται με το κινητό τους όταν οδηγούν ή περπατάνε στο δρόμο, να μην έχουν δυνατά τη μουσική κατά την οδήγηση ώστε να μην αποσπάται η προσοχή τους, να παίρνουν το δίπλωμά τους δίκαια, ευσυνείδητα και με υπευθυνότητα και τέλος να ακολουθούν πιστά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Οφείλουμε όλοι να παίρνουμε παραδείγματα καλής οδικής συμπεριφοράς για να νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς εμείς οι ίδιοι αλλά και οι συμπολίτες μας.

No related posts.