Σε έξαρση η παιδική εγκληματικότητα

Ολοένα και περισσότερο επιβεβαιώνεται η άποψη ότι η εγκληματικότητα ξεκινά από μικρή ηλικία με την εμφάνιση μεμπτών συμπεριφορών από το δημοτικό σχολείο και έπειτα, προκαλώντας έντονη ανησυχία.

Γιατί εκδηλώνουν τα παιδιά εγκληματικές συμπεριφορές; Το οικογενειακό περιβάλλον, στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την συμπεριφορά και την διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου χαρακτήρα. Οι γονείς, για παράδειγμα σε μία πολύτεκνη οικογένεια αλλά και γενικότερα, ενδέχεται να δείχνουν αδιαφορία σε ένα από τα παιδιά τους, να μην διαθέτουν χρόνο για να ασχοληθούν ή να συζητήσουν μαζί του για τα προβλήματα που μπορεί να ταλανίζουν το νου του. Το περιβάλλον αυτό μπορεί να οδηγήσει το παιδί στην εκδήλωση ανάρμοστων συμπεριφορών, όπως και στη δημιουργία κλίκας στο σχολείο.

Επιπλέον ο χωρισμός των γονέων ή ο θάνατος ενός εξ αυτών ή η ενδοοικογενειακή βία στην χείριστη περίπτωση ταράζουν τον ψυχισμό των παιδιών και εφόσον αυτά διαθέτουν αδύναμο χαρακτήρα, μπορούν να παρασυρθούν από άλλα παιδιά – «κακοποιά στοιχεία» και να συνεργαστούν σε εγκληματικές ενέργειες. Η οικονομική κρίση από την άλλη έχει εισβάλλει στις περισσότερες οικογένειες με τέτοιο τρόπο που να δημιουργεί εντάσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογενείας. Πολλές οικογένειες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, με αποτέλεσμα να φωλιάζουν συχνά αισθήματα ζήλειας στην ψυχή αυτών των παιδιών και να οδηγούνται λόγου χάρη σε μικροκλοπές στο σχολείο.

Επιπρόσθετα, το μιντιακό περιβάλλον έχει ισχυρές επιδράσεις στην ζωή των παιδιών. Οι ειδήσεις βρίθουν από ιστορίες ανθρώπινου πόνου και εγκλημάτων, οι ταινίες και οι σειρές που προβάλλονται σε ζώνες υψηλής ακροαματικότητας είναι πλημμυρισμένες από βίαιες σκηνές. Επί της ουσίας η τηλεόραση ενθαρρύνει τα παιδιά έστω να σκεφτούν μία βίαιη ή εγκληματική συμπεριφορά, αν όχι να πράξουν κάτι εγκληματικό.

Σε αυτό το σημείο είναι καταλυτικός ο ρόλος των γονέων, οι οποίοι θα πρέπει να συζητούν με τα παιδιά τους, να τα αποτρέπουν να εκτίθενται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε βίαιο περιεχόμενο και να τα ενθαρρύνουν να ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες (όπως η φροντίδα κατοικίδιων). Από την άλλη, η εύκολη και άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να σερφάρουν ατελείωτες ώρες σε σελίδες με βίαιο ή άσεμνο περιεχόμενο, εφόσον δεν τίθενται όρια και κανονισμοί, οπότε να οδηγούνται σε εγκληματικές σκέψεις και συμπεριφορές.

Όλα εξαρτώνται όμως από το ίδιο το άτομο, συγκεκριμένα τον τρόπο που θα αντιδράσει σε ένα ερέθισμα που θα λάβει από την οικογένεια ή από τα μίντια, από  το σχολείο ή την παρέα του.

Το σχολείο μπορεί να συμβάλλει με την σειρά του στην αποφυγή εγκληματικών ενεργειών μέσα από διαλέξεις, όπου θα τονίζονται οι συνέπειες που θα επιφέρει μία εγκληματική πράξη, όπως είναι οι αυστηρές ποινές, ώστε να αποθαρρύνει ανάλογες συμπεριφορές, αλλά και με την παροχή δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης.

No related posts.