Η ζωή μας μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα του κυβερνοχώρου

Είχα την ευκαιρία να μελετήσω ως έναν βαθμό τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών μου σπουδών, καθώς αυτό ήταν το θέμα με το οποίο καταπιάστηκα στη διπλωματική μου εργασία. Ειδικότερα, η μελέτη την οποία διεξήγαγα αφορούσε στα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης και πώς αυτά αξιοποιούνται τόσο από τα media όσο και από τους χρήστες.

Στην παρούσα φάση, θα ήθελα να εστιάσω στους χρήστες, μέσα από προσωπικές παρατηρήσεις και από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι εγώ τα όσα συμβαίνουν στην ψηφιακή μας πραγματικότητα. Τονίζω πως αυτά τα οποία καταγράφω, και τα οποία θα αποδοθούν εν συντομία, ΔΕΝ είναι αποτελέσματα κάποιας έρευνας, αλλά δικές μου παρατηρήσεις.

Ουσιαστικά, τα κοινωνικά δίκτυα του κυβερνοχώρου είναι αντίστοιχα των κοινωνικών δικτύων του πραγματικού κόσμου, με τη διαφορά ότι αναπτύσσονται σε άλλον χώρο…

Συμφωνούμε, θεωρώ, όλοι, ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Συμφωνούμε, θεωρώ, όλοι, ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό χρηστών Η/Υ, smartphone και άλλων συσκευών διαθέτει σελίδα σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο.

Συμφωνούμε, θεωρώ, όλοι, ότι καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει πώς θα διαχειριστεί τη σελίδα που διαθέτει σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο.

Κάνοντας τακτικές επισκέψεις σε κοινωνικά δίκτυα καθημερινά, παρατηρώ τα ακόλουθα:

Μπορούμε να αντιληφθούμε για ποιο λόγο ένας χρήστη έχει δημιουργήσει το προφίλ του σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, βάσει του περιεχομένου των αναρτήσεών του, των επαφών και των σελίδων που ακολουθεί. Εάν, για παράδειγμα, ένας χρήστης ανεβάζει πολύ συχνά εικόνες ή βίντεο σχετικά με τη δουλειά του, κατανοούμε ότι ο συγκεκριμένος αξιοποιεί το προφίλ του για επαγγελματικούς λόγους.

Μπορούμε να αντιληφθούμε στοιχεία της προσωπικότητας ενός χρήστη βάσει των αναρτήσεών του (εάν ανεβάζει φωτογραφίες, το περιεχόμενο των φωτογραφιών, τα check-in, τα τραγούδια, τα άρθρα κ.λπ). Ακόμα και το εάν κάνει συχνές ή λιγότερο συχνές αναρτήσεις, βοηθά να καταλάβουμε κάποια πράγματα για τον εκάστοτε χρήστη.

Επίσης, η συχνότητα αναρτήσεων καθώς και σύνδεσης μας βοηθά να καταλάβουμε και σε τι κατάσταση μπορεί να βρίσκεται ένας χρήστης. Για παράδειγμα, ένας χρήστης ο οποίος επισκέπτεται καθημερινά το κοινωνικό δίκτυο, εάν για κάποιες  μέρες δεν συνδεθεί, θα προκαλέσει απορία/ανησυχία στον κύκλο των επαφών του.

Μπορούμε να αντιληφθούμε ποια είναι τα γούστα του εκάστοτε χρήστη από τις σελίδες τις οποίες ακολουθεί και ίσως να αναδημοσιεύει και αναρτήσεις τους (εταιρείες ενδυμάτων, δημόσια πρόσωπα, αθλητισμός κ.λπ.).

Μπορούμε να αντιληφθούμε πώς κυμαίνεται «συναισθηματικά» ένας χρήστης προς κάποιον άλλον από  τα reactions και τα σχόλια που κάνει ή δεν κάνει στις αναρτήσεις του δευτέρου. Το καλύτερο σε αυτήν την περίπτωση είναι, όταν ένας χρήστης συνήθιζε να κάνει τα προαναφερθέντα σε όσα ανέβαζε ο άλλος χρήστης, και ξαφνικά σταματάει…

Ασφαλώς, όλα τα παραπάνω -και πολλά περισσότερα- τα οποία, επαναλαμβάνω, είναι προσωπικές μου παρατηρήσεις, είναι απλώς μία ακόμα απόδειξη του ότι ο ψηφιακός κόσμος είναι μικρογραφία του πραγματικού. Οπότε, παιδιά, μη σκάτε! Όσο και να θέλουμε να κρυφτούμε, όλα μπορούν να αποκαλυφθούν…  Και οι καλοσύνες μας, και οι καΚοσύνες μας, και οι συμπάθειές μας, και οι αντιπάθειές μας, και η χαλαρότητά μας, και οι κομπλεξισμοί μας! Απαραίτητες προϋποθέσεις, η παρατήρηση και η αντίληψη!

No related posts.