Ένα αφιέρωμα στους Depeche Mode

Με αφορμή τη συναυλία τους, στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας τους, στις 17 Μαΐου στην Αθήνα, στο Terra Vibe Park, και την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ, “Spirit”, στις 17 Μαρτίου, το περιοδικό eMMEis κάνει μια αναδρομή στο ξεκίνημα των μοναδικών Depeche Mode και στην πολυετή πορεία του.

Το ξεκίνημα τους έγινε πριν 37 χρόνια, το 1980, οπότε και δημιουργήθηκαν στο Basildon της Αγγλίας. Το συγκρότημα στην αρχική του μορφή απαρτιζόταν από τον Dave Gahan στα κύρια φωνητικά, τον Martin Gore στα πλήκτρα, κιθάρα, φωνητικά και μετά το 1981 στην στιχουργική, τον Andy Flecher στα πλήκτρα και τον Vince Clarke στα πλήκτρα και στην στιχουργική μέχρι το 1981. Ο τελευταίος αποχώρησε την ίδια χρονιά και αντικαταστάθηκε από τον Alan Wilder, ο οποίος ανέλαβε τα πλήκτρα και τα τύμπανα. Το 1995 ο Wilder αποχώρησε από το συγκρότημα, του οποίου η σύνθεση -έως και σήμερα- αποτελείται από το τρίδυμο Gahan, Gore και Fletcher. Αντιπροσωπεύουν διάφορα παρακλάδια της rock, όπως η alternative και η electronic αλλά και η synth(esizer)-pop.

Μέσα σε μια δεκαετία, από το 1981 έως και το 1990, κυκλοφόρησαν επτά άλμπουμ, τα οποία τους παγίωσαν ως ένα από τα μεγαλύτερα oνόματα της rock σκηνής.

Το πρώτο τους album, το Speak and Spell, κυκλοφόρησε το έτος της δημιουργίας τους, το 1981. Ο τόνος και η μελωδία του ήταν πιο ανάλαφροι σε σχέση με τα επόμενα άλμπουμ τους. Το πρώτο τους sinlge ήταν το “Dreaming of Me”.

Το “Music for the Masses” κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά, το 1987, με singles όπως το “Strangelove”, το “Never Let Me Down Again” και το “Behind The Wheel” που επανακυκλοφόρησαν το 2006 σε remastered version.

Ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ των Depeche Mode είναι το “Violator”, το οποίο κυκλοφόρησε το 1990. Τραγούδια όπως το “Personal Jesus”, “Enjoy the Silence” και “Policy of Truth” βρίσκονταν στο album και λατρεύονται έως και σήμερα. Το album βρέθηκε στην 1η θέση την Γαλλικών charts και στην 2η θέση των αντίστοιχων του Ηνωμένου Βασιλείου.

To “Songs of Faith and Devotio” πρωτο-κυκλοφόρησε το 1993. Περιείχε έναν πιο επιθέτικό και rock τόνο από τα προηγούμενα. Αποτέλεσε το πρώτο album τους που έφτασε στην 1η θέση των charts των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένα από τα σημαντικότερα singles του άλμπουμ, το “I Feel You”, μαζί με άλλα τραγούδια από το άλμπουμ, επανακυκλοφόρησε το 2006 σε remastered version.

Η κυκλοφορία του άλμπουμ Ultra το 1997 συνδυάστηκε με την πρόσφατη τότε αποχώρηση του Wilder και με τα προβλήματα που είχε ο Gahan με τα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό, με αποτέλεσμα πολλοί θαυμαστές τους να  πιστέψουν πως το συγκρότημα έχει διαλυθεί. Κάτι που δεν συνέβη βέβαια και το συγκρότημα συνέχισε την πορεία του. Έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει άλλα πέντε άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου και του φετινού.

To 2009 και ενώ ήταν όλα έτοιμα για την συναυλία τους στην Αθήνα, ο Dave Gahan ένιωσε αδιαθεσία, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί άδοξα η συναυλία και οι φίλοι του συγκροτήματος να μείνουν απογοητευμένοι. Οι Depeche Mode κατάφεραν να επανορθώσουν τέσσερα χρόνια μετά, το 2013 στην Αθήνα, στο tour του άλμπουμ τους “Delta Machine”, σε μια συναυλία που παρακολούθησαν 26.200 σχεδόν άνθρωποι. Στην Ελλάδα φυσικά έχουν και φανατικό μουσικό κοινό, το Hysterika fan club, το οποίο λειτουργεί από το 1991.

Για το νέο του άλμπουμ, τώρα, δεν είμαστε σε θέση να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη, αλλά τα όσα έχουν ακουστεί είναι αρκετά καλά. Ένα από τα νέα τους singles είναι το “Going Backwards” και το… επαναστατικό  “Where’s the Revolution”.

Εμείς αναμένουμε την εμφάνιση τους στο Terra Vibe Park στις 17 Μαΐου και ευχόμαστε σε όποιον πάει να περάσει τέλεια!

No related posts.