Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης έρχεται για πέμπτη χρονιά στην πόλη!

Ο Νοέμβριος μπορεί να ονομαστεί αλλιώς και ο μήνας των φεστιβάλ για την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθότι πολλές είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις φεστιβαλικού χαρακτήρα που αφυπνίζουν πνευματικά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της. Μεταξύ αυτών, διοργανώνεται και το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη πολιτιστική εκδήλωση πιανιστικού ενδιαφέροντος διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά στην πόλη, με πληθώρα εκδηλώσεων, μουσικών εργαστηρίων, ρεσιτάλ και συναυλιών να τη συναποτελούν.

Από το 2012, όταν ξεκίνησε, μέχρι και σήμερα, το Φεστιβάλ Πιάνου έχει καταφέρει να αποκτήσει αξιοσημείωτο ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και να καθιερωθεί στη συνείδηση του φιλόμουσου κοινού ως κυρίαρχος άξονας προβολής του πιανιστικού γίγνεσθαι. «Στόχος του Φεστιβάλ», σύμφωνα με τον διοργανωτή και πιανίστα Χαράλαμπο Αγγελόπουλο, «είναι να έχει το κοινό της Θεσσαλονίκης την ευκαιρία να παρακολουθήσει έναν κύκλο εκδηλώσεων ο οποίος καλύπτει μεγάλο φάσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και ρεπερτορίου. Προβάλλει, ακόμη, νέους μουσικούς και τους δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους και συνεπώς να διαφημιστούν». Κάθε φθινόπωρο, για περισσότερο από έναν μήνα, 15 περίπου δράσεις με άξονα το πιάνο λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Φέτος, όμως, φαίνεται πως το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει κάποιες καινοτομίες. «Στη φετινή διοργάνωση υπάρχουν δύο ιδιαιτερότητες-καινοτομίες. Αρχικά, όλοι οι μουσικοί μας είναι Έλληνες της νέας γενιάς που ζουν στο εξωτερικό. Πέραν τούτου, στη λήξη του Φεστιβάλ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει έξι έργα του Frederic Chopin παιγμένα για πρώτη φορά όλα μαζί» συνέχισε ο κ. Αγγελόπουλος. Το πρόγραμμα αναλυτικότερα πλαισιώνεται αποκλειστικά από νέους σε ηλικία Έλληνες σολίστες, από 20 έως 35 ετών που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Όσον αφορά το έργο του F. Chopin, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ολόκληρο στη λήξη του Φεστιβάλ, σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο είναι για πιάνο και ορχήστρα.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη πέντε ρεσιτάλ και δύο συναυλίες λήξης που θα πραγματοποιηθούν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. «Αν και διακαώς επιθυμούμε κάθε χρόνο την καλύτερη δυνατή συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, φαίνεται πως και φέτος συνεχίζουμε αλλά όχι στο ίδιο επίπεδο, αφού η αίθουσα δε μας παραχωρήθηκε δωρεάν» τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος. Αυτό αποτελεί «μείον» τόσο για την ίδια την διοργάνωση, η οποία υποχρεούται να πληρώσει κάποιο είδος ενοικίου, όσο και για τους φοιτητές, οι οποίοι δε δικαιούνται ελεύθερη είσοδο σε ολόκληρο τον κύκλο των εκδηλώσεων.

Το Φεστιβάλ Πιάνου διαθέτει ωστόσο και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι παράλληλες δράσεις περιλαμβάνουν και φέτος τετραήμερο Masterclass πιάνου με τον Δημήτρη Τουφεξή στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, καθώς και συναυλίες νέων καλλιτεχνών στην Καβάλα, τη Φλώρινα και την Αλεξανδρούπολη.

Τέλος, από τις 7 έως τις 11 Απριλίου 2017 θα πραγματοποιηθεί ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πιάνου υπό την αιγίδα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (Κ.Ω.Θ.), στο Κ.Ω.Θ. και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και απευθύνεται σε ταλαντούχους νέους Έλληνες πιανίστες έως 25 ετών, πέρα από τα χρηματικά έπαθλα προσφέρει την ευκαιρία στους βραβευθέντες να εμφανισθούν σε χώρους αναγνωρισμένου κύρους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας σε ρεσιτάλ, γκαλά πιάνου και συναυλίες με ορχήστρες.

No related posts.