Πορεία μνήμης για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης

Η πορεία ακολούθησε τη διαδρομή Πλατεία Ελευθερίας-Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός.

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Μαρτίου η σιωπηρή πορεία μνήμης για τους 50 χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης που οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο «Άουσβιτς-Μπιρκενάου» κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πριν τέσσερα χρόνια, τύχη αγαθή, ο δήμαρχος της πόλης και οι πρυτανικές αρχές, θέλησαν να τιμούμε τους συμπολίτες μας που χάθηκαν, και το καθιερώσαμε. Είναι μια γιορτή που δε γίνεται από τους Εβραίους, γίνεται από την πόλη για τον εβραϊκό της πληθυσμό» σημείωσε η κ. Ελένη Χοντολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και πρόεδρος της Α’ δημοτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Στις 15 Μαρτίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 73 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο συγκέντρωσης, ο δήμος Θεσσαλονίκης, η ισραηλιτική κοινότητα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης συνδιοργάνωσαν τις φετινές εκδηλώσεις με τίτλο «Ποτέ Ξανά. Εβδομήντα τρία χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπίρκεναου», στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες. Η πορεία ακολούθησε τη διαδρομή από την Πλατεία Ελευθερίας έως τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, την οποία οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης διέσχισαν περπατώντας.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι

Με την άφιξη της πορείας στον σταθμό, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Δείκτη Μνήμης της Συνοικίας Μπάρον Χιρς, που συστάθηκε το 1892 από την ισραηλιτική κοινότητα για τους αστέγους της και μετατράπηκε το 1943 σε τρόπο μαρτυρίου. Η φετινή διοργάνωση εμπλουτίστηκε με την ενεργό συμμετοχή της σχολικής κοινότητας, καθώς επτά σχολεία της πόλης εξέθεσαν εικαστικά έργα μαθητών, εμπνευσμένα από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, θυμίζοντας πως η πρόληψη ξεκινά από τα θρανία. Η έκθεση θα μεταφερθεί στο Βαφοπούλειο και θα είναι επισκέψιμη από σχολεία. Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, ο επικεφαλής του International March of the Living και ο Δήμαρχος του Τελ Αβίβ, που είναι αδελφοποιημένη πόλη με τη Θεσσαλονίκη.

«Θεωρώ ότι με τέτοιες ενέργειες κάνουμε την πόλη να θυμηθεί το παρελθόν της. Στην πόλη κανείς δε μιλούσε για την εβραϊκή κοινότητα και πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η κοινότητα υπήρξε, ότι υπήρξε πολύ έντονη η δραστηριότητά της και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξαϋλώθηκε, δολοφονήθηκε ολοσχερώς. Πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη εκεί, ώστε να αποτρέψουμε την άνοδο ξανά τέτοιων φαινομένων» ανέφερε ο Δημήτρης Μητσόπουλος, φοιτητής Ιστορίας και εθελοντής στη διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας τόνισε την επιμονή της κοινότητας στη δημιουργία του μουσείου Ολοκαυτώματος, το οποίο προβλέπεται να γίνει στον χώρο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, μετά από τη συμφωνία με τη ΓΑΙΑ Ο.Σ.Ε. Η αντιπρύτανης του Α.Π.Θ. μίλησε για την επανίδρυση της έδρας εβραϊκών σπουδών μέσα στη φιλοσοφική σχολή μετά από 70 χρόνια.

Λουλούδια μοιράστηκαν συμβολικά στους παρευρισκομένους τα οποία εναπόθεσαν στις ράγες και στους συρμούς των τρένων.

Παράλληλα, στους πολίτες και επισήμους που συμμετείχαν μοιράστηκε συμβολικά από ένα λουλούδι, το οποίο εναπόθεσαν στις ράγες ή στους συρμούς των τρένων. Φέτος για πρώτη φορά το Α.Π.Θ. προκήρυξε διαγωνισμό για την αφίσα της πορείας, νικήτρια του οποίου αναδείχθηκε η Άννα Μαυροπούλου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δρώμενο που παρουσίασε το τμήμα Γ2 του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και συναυλία της χορωδίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. «Ήρθα για να τιμήσω τη μνήμη των Θεσσαλονικέων Εβραίων, των συμπολιτών μου που εξοντώθηκαν από τους ναζί σε μια οργανωμένη επιχείρηση που η φρικαλεότητά της είναι κάτι αδιανόητο. Πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να βρίσκομαι εδώ σήμερα και οι απανταχού Εβραίοι αξίζουν όλη την αγάπη και τη συμπαράστασή μας» επεσήμανε ο Κωστής Κασταναιώτης, κάτοικος Μηχανιώνας.

Οι δολοφονημένοι Εβραίοι μνημονεύονται όχι μόνο κάθε Μάιο, στη δική τους επέτειο μνήμης, αλλά και πανευρωπαϊκά την 27η Ιανουαρίου και πλέον στη Θεσσαλονίκη κάθε 15η Μαρτίου. Η δημοτική αρχή προχώρησε στην καθιέρωση αυτής της ημέρας μνήμης, καθώς αναγνωρίζει τη συμβολή των Εβραίων της πόλης σε αυτό που η ίδια είναι σήμερα.

Το Ολοκαύτωμα μας καλεί όλους σε μια στοχαστική δράση. Ας μην αφήσουμε, λοιπόν, τους πρόσφυγες του σήμερα να γίνουν οι Εβραίοι του χθες.

No related posts.