Κύπελλο εμείς… ή κανείς;

Η κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαίρου φαίνεται, δυστυχώς, να μην έχει τελειωμό. Το πιο πρόσφατο από τα πολλά πλήγματα που έχει δεχθεί το άθλημα τον τελευταίο καιρό δεν είναι άλλο από την απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, για την οριστική διακοπή του θεσμού του Κυπέλλου πριν την ολοκλήρωσή του. Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα να μην αναδειχθεί καμία ομάδα Κυπελλούχος και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη απόφαση αποτέλεσαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ του Π.Α.Ο.Κ. και του Ολυμπιακού στην Τούμπα για τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Είναι όμως αυτή η σωστή κίνηση; Με ποια λογική αποφασίστηκε η διακοπή ενός μόνο θεσμού και όχι όλων των ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων; Θεωρεί η Κυβέρνηση πως στο πρωτάθλημα είναι λιγότερο πιθανό να συμβούν επεισόδια;

Αρχικά πρέπει να εξετάσουμε τους λόγους της διακοπής. Όπως αναφέρει ο Σταύρος Κοντονής, μέσω της ανακοίνωσης του Υφυπουργείου Αθλητισμού, ο βασικός λόγος που οδήγησε σε αυτή την απόφαση είναι το κλίμα έντονης καχυποψίας και αμφισβήτησης που υπάρχει και οδηγεί στην αναξιοπιστία, με αποτέλεσμα να εκτυλίσσονται βαρβαρότητες στους αγωνιστικούς χώρους. Έχοντας αυτό κατά νου, πρέπει να αναλογιστούμε ποιος είναι ο βασικότερος παράγοντας που ευθύνεται για αυτό το κλίμα καχυποψίας που πλανάται πάνω από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η απάντηση φυσικά δεν είναι άλλη από τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει, λόγω γραφειοκρατίας, όσον αφορά στις δίκες που σχετίζονται με την εγκληματική οργάνωση. Από τη στιγμή που υπόδικοι παράγοντες συνεχίζουν να αποτελούν ενεργά μέλη του συστήματος, είναι λογικό να υπάρχει αναξιοπιστία στις οπαδικές τάξεις όλων των ομάδων. Το νεφελώδες αυτό τοπίο οφείλει λοιπόν να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση, η οποία πρέπει να παρέμβει άμεσα, με σκοπό να επισπεύσει τις εν λόγω δίκες.

Η ματαίωση του θεσμού του Κυπέλλου θα μπορούσε ίσως να έχει λογική εάν συνοδευόταν και από παύση του πρωταθλήματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, φαίνεται να υπάρχει μεροληπτική αντιμετώπιση από την Πολιτεία απέναντι στους συμμετέχοντες των διοργανώσεων. Τόσο η Α.Ε.Κ., όσο και ο Ατρόμητος -που αποτελούσαν το δεύτερο ζευγάρι των ημιτελικών- τιμωρούνται χωρίς να έχουν καμία ουσιαστική ανάμειξη με τα επεισόδια της Τούμπας, καθώς τους στερείται η δυνατότητα να διεκδικήσουν έναν τίτλο στον οποίο μάλιστα έφτασαν αρκετά κοντά. Στον αντίποδα, το πρωτάθλημα, που αν μη τι άλλο έχει περισσότερους αγώνες και επομένως μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας, συνεχίζεται κανονικά.

Εκτός από τις προφανείς συνέπειες που έχει επιφέρει η ματαίωση του Κυπέλλου στις συμμετέχουσες ομάδες, έχει δημιουργήσει και αναταράξεις στους διοικητικούς θεσμούς του αθλήματος. Η απόφαση έχει σταθεί αφορμή για σφοδρή επίθεση της Ε.Π.Ο. κατά της Πολιτείας και συγκεκριμένα κατά του Σταύρου Κοντονή, ο οποίος υπογράφει και την ανακοίνωση. Η αντίδραση αυτή θα συνοδευτεί μάλιστα και από προσφυγή της Ε.Π.Ο. στα δικαστήρια με σκοπό να προσβάλει την απόφαση, θεωρώντας πως δεν έχει καμία νομική βάση. Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο χάσμα στις ήδη κακές σχέσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και των θεσμικών φορέων του αθλήματος.

Η σαθρότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει βαθιές ρίζες και επομένως τα μέτρα αντιμετώπισής της πρέπει να είναι εξίσου δραστικά. Για τη διαλεύκανση του τοπίου απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση και όχι σπασμωδικές κινήσεις, όπως αυτή της διακοπής του Κυπέλλου, που οδηγούν στην περαιτέρω υποβάθμιση του προϊόντος.

Related posts:

  1. Καλοκαιρινός ποδοσφαιρικός αναβρασμός
  2. Παιχνίδια στα οποία χτίζει χαρακτήρα
  3. Είναι η Κάρτα Φιλάθλου η λύση των προβλημάτων μας;