Το 3ο First Lego League της Θεσσαλονίκης τα είχε όλα!

Το πρώτο σαββατοκύριακο του ανοιξιάτικου Μάρτη ήταν κάτι το διαφορετικό. Στις 5 και 6 λοιπόν του μήνα, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας Noesis, άνοιξε τις πύλες του και υποδέχθηκε 75 ξεχωριστές ομάδες παιδιών και σχολείων από ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα! Λόγος; Μα φυσικά τα Lego και ένας ιδιαίτερα απαιτητικός διαγωνισμός ρομποτικής που… τα είχε όλα!

Το First Lego League -ή αλλιώς, ο Πανελλήνιος αυτός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας- για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στάθηκε αφορμή για μια συνάντηση 850 παιδιών με τη συνοδεία των γονιών και των δασκάλων τους, προκειμένου να επιδείξουν τις πρωτότυπες ρομποτικές ιδέες τους σχετικά με την εκμετάλλευση των σκουπιδιών και την ανακύκλωση, αφού το φετινό θέμα ήταν το “Trash Trek”. Διοργανώτρια για ακόμη μια φορά ήταν η ομάδα eduACT, που δεν παύει λεπτό να υποστηρίζει και να κινητοποιεί παιδιά, που από φέτος είχαν ηλικιακό φάσμα 6 με 16 με ετών, να ασχοληθούν με την τεχνολογία μέσα από το παιχνίδι και την κοινωνική ανάμειξη.

Ομάδες και σχολεία από ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα τιτλοφορούνταν με ονόματα όμως “RoboTeens”, “RoboMinds” και “RoboPlastics” και δεν σταματούσαν να γεμίζουν με φωνές και γέλια την ευχάριστη ατμόσφαιρα του Noesis. Η κάθε ομάδα διέθετε τον δικό της πάγκο και παρουσίαζε στον κόσμο τις δημιουργίες της. Παράλληλα, μικρά σκετσάκια με θέμα τα σκουπίδια και την ανακύκλωση παρουσιάζονταν και στη σκηνή του κεντρικού χώρου, με τα παιδιά να επιδεικνύουν το… ταλέντο τους στη μουσική και την υποκριτική, πέρα από την εφευρετικότητα. Εκτός αυτού, όμως, τα παιδιά λάμβαναν μέρος και σε τρεις γύρους διαγωνισμού ρομποτικής, αναδεικνύοντας την καλύτερη ομάδα.

Μπορεί μια μικρή φωτιά στον χώρο στάθμευσης του Noesis, την πρώτη μέρα του πρωταθλήματος, να προκάλεσε μια μικρή ανησυχία για μερικά λεπτά, αυτό όμως δεν πτόησε κανέναν και ο διαγωνισμός συνεχίστηκε με τους κανονικούς του ρυθμούς. Το Σάββατο, επίσης, μια έκπληξη επεφύλασσε η eduACT για τα παιδιά. Η Αγγελική Παππά, Καινοτόμος Παιδαγωγός και Ερευνήτρια Εκπαιδεύτρια Καθηγητών για την Καινοτομία στην Παιδεία, πραγματοποίησε την επίσκεψή της στον χώρο, παίζοντας με τα παιδιά και δίνοντάς μας μια μικρή γεύση από τις δραστηριότητες που ακολουθεί προκειμένου να βοηθήσει παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία να μάθουν την αγγλική γλώσσα. Η Ελληνίδα εκπαιδευτικός που διεκδικεί το Νόμπελ Παιδείας φάνηκε να απολαμβάνει τον χρόνο της με τα παιδιά, τα οποία δε σταμάτησαν λεπτό να ασχολούνται με τις δραστηριότητες που ετοίμασε γι’ αυτά.

Οι εθελοντές της eduACT, για ακόμη μια φορά, προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια στη συνολική προετοιμασία της διήμερης εκδήλωσης αλλά και κατά τη διάρκειά της. Ιδιωτικές σχολές μαγειρικής βρέθηκαν εκεί για να γεμίσουν τα στομάχια των επίδοξων νεαρών επιστημόνων, ενώ και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ήταν συνεχώς παρούσα σε περίπτωση ατυχήματος. Παρούσα όμως ήταν και η ομάδα των προσφυγόπουλων από τη Συρία, με το όνομα “Sera”, και την υποστήριξη του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η εμφάνιση του ειδικού δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Προποντίδας, με την ομάδα τους, “Special Robots”, να κερδίζει το χειροκρότημα και να γεμίζει χαμόγελα τον κόσμο που βρισκόταν στον χώρο του Noesis.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η eduACT και το First Lego League απέδειξαν πως η δημιουργία και ιδιαίτερα αυτή των μικρών παιδιών μπορεί να προσφέρει διδάγματα παντός είδους. Ελπίζουμε μόνο πως τα μηνύματα που μας πέρασαν οι νεαροί επιστήμονες να μας βάλουν σε σκέψη και να μας προβληματίσουν. Ραντεβού την επόμενη χρονιά με περισσότερη δημιουργία, περισσότερα ρομπότ και φυσικά… Lego!

No related posts.