Δικηγόροι: πλησιάζει το τέλος του κλάδου;

Είναι 12 Ιανουαρίου 2016. Οι εκάστοτε Δικηγορικοί Σύλλογοι ανακοινώνουν την πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντά τους, τόσο δικηγόρων όσο και συμβολαιογράφων. Οι επιστήμονες βγαίνουν για πρώτη φορά στους δρόμους.  Αιτία των κινητοποιήσεων είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν  οι δικηγόροι, θα οδηγήσουν στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση του κλάδου.

Σήμερα, ύστερα από τρεις και πλέον μήνες αποχής και διαμαρτυριών, η νέα παράταση της παύσης καθηκόντων ορίζεται μέχρι τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016. Χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει πως θα λήξει. Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά για έναν δικηγόρο αυτή η παρατεταμένη αποχή; Μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, οι οποίες τρέχουν; Η δικηγόρος, Μαρίνα Καλαϊτζή μας εξηγεί αρχικά τι σημαίνει η αποχή. «Είναι υποχρεωτική και ολική», λέει, «δηλαδή οφείλουν να συμμορφώνονται όλα τα μέλη εκάστου Δικηγορικού Συλλόγου, διαφορετικά διώκονται με πειθαρχικά συμβούλια». Παράλληλα, δεν γίνονται δίκες, δεν μπορεί να γίνει κατάθεση δικογράφων και γενικότερα δεν υπογράφεται καμία αίτηση και δεν μπορεί ουδείς να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια και να παράσχει τις υπηρεσίες του. Επί της ουσίας, «απέχουμε όχι μόνο από την εργασία μας, αλλά κυρίως από τις αμοιβές μας, δυστυχώς όχι από τις υποχρεώσεις μας. Ωστόσο, μπροστά στην πλήρη εξόντωση του μέσου μάχιμου δικηγόρου και στην αναγκαστική έξοδό του από το επάγγελμα οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι. Αν όχι τώρα, πότε;», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Καλαϊτζή, η οποία εδώ και οκτώ χρόνια ασκεί μάχιμη δικηγορία.

Την ίδια άποψη έχει και ο δικηγόρος, Χάρης Πεϊτσίνης, ο οποίος διατηρεί γραφείο από το 2008. «Το τελευταίο 18μηνο ήταν μακράν το χειρότερο της κρίσης», σχολιάζει. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, ήρθαν να προστεθούν στα προβλήματα που προκάλεσαν τα capital controls του Ιουνίου, δίνοντας έτσι τη «χαριστική βολή» στον κλάδο, σύμφωνα με τον κ. Πεϊτσίνη. Αυτή τη στιγμή ένας νέος επαγγελματίας καλείται να καταβάλει στο κράτος πέρα από το 26% σε φόρους, το 23% σε ΦΠΑ, την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδευματία, τα ταμεία, τα έξοδα γραφείου και το 38,5% του εισοδήματός του ως ασφάλιση. «Στην πράξη δουλεύει με συνέταιρο το κράτος και μάλιστα πλειοψηφούντα συνέταιρο», τονίζει ο δικηγόρος. «Η κατάσταση είναι φρικτή και το μέλλον, κάτι περισσότερο από δυσοίωνο», επισημαίνει η Ηρώ Γαρουφά, δικηγόρος εδώ και εννέα χρόνια.

Ήδη αρκετοί είναι οι δικηγόροι που εγκαταλείπουν το επάγγελμα, καθώς αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις πάγιες υποχρεώσεις τους. Όπως μας εξηγεί η κ. Καλαϊτζή, πρακτικά αν ένας δικηγόρος έχει αυτή τη στιγμή, ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει ασφαλιστική εισφορά 3.850 ευρώ, 2.900 ευρώ φόρο, 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, 120 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης, ενώ θα πρέπει να συνυπολογίσει αναλογικά και την προκαταβολή φόρου του επόμενου έτους. Να υπογραμμίσουμε ότι η ασφαλιστική εισφορά αυξάνεται ανάλογα με την κλίμακα εισοδήματος 20, 30, 40, 50 χιλιάδες ευρώ κ.ο.κ.

Βέβαια, άκρως αποθαρρυντικά είναι τα δεδομένα και για έναν δικηγόρο ή φοιτητή νομικής που ετοιμάζεται τώρα να βγει στην αγορά εργασίας και να διεκδικήσει μία θέση σε αυτή. Η Μάρα Κάκου είναι ασκούμενη και λόγω της αποχής δεν μπορεί να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό παραστάσεων, που ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος, προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει στις εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Όλο αυτό πάει την ίδια και την επαγγελματικής της πορεία ένα βήμα πίσω. Ωστόσο, «δεν είμαι αντίθετη με την αποχή, γιατί τα μέτρα που θέλουν να επιβάλλουν είναι εξοντωτικά. Δεν είναι όλοι μεγαλοδικηγόροι με σωρεία υποθέσεων, ακροατηρίων και δικαστηρίων», αναφέρει η κ. Κάκου. Ένας μικρομεσαίος δικηγόρος, με μέτρια πελατεία δεν θα μπορέσει να επιβιώσει, διότι τα πάγια έξοδα τρέχουν. Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε πως οι δικηγόροι παίρνουν χρήματα μόνο όταν κάνουν παραστάσεις. Εντούτοις, παραστάσεις έχουν να πραγματοποιηθούν από το Νοέμβριο. Άρα, γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσα χρήματα έχουν χάσει όλους αυτούς τους μήνες αποχής.

Το σίγουρο είναι πως είτε τα μέτρα οριστικοποιηθούν είτε ο όχι, ο κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Η συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι μονόδρομος και κανείς δεν ξέρει πότε και πώς θα λήξει. «Η αποχή των δικηγόρων όλης της χώρας, είναι μία συνειδητή- και επώδυνη θα έλεγα- απόφασή μας. Ο μέσος δικηγόρος τη βιώνει με πολλούς κινδύνους- κυρίως οικονομικούς-, καθώς στην πλειοψηφία δεν έχουμε λύσει οι περισσότεροι ούτε τα βασικά βιοποριστικά μας θέματα», επισημαίνει η κ. Καλαϊτζή. Είναι δύσκολο για ένα νέο δικηγόρο να επιβιώσει, η δικηγορία θα γίνει «ένα ακριβό χόμπι για λίγους», όπως αναφέρει ο κ. Πεϊτσίνης, φανερά απογοητευμένος από την κατάσταση. Όπως πολλά άλλα επαγγέλματα στη χώρα μας, έτσι και η δικηγορία ως κλάδος φαίνεται να φθίνει, κυρίως εξαιτίας των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που τείνουν να επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής μας.

No related posts.