«Μια μικρή αυτοκρατορία εικόνων»

Η πιο σύντομη αλλά και περιεκτική ταινία που παρακολούθησα στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φέρει τον τίτλο “Imperium”. Πρόκειται για την πτυχιακή εργασία του Στέλιου Οικονομίδη, απόφοιτου του τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το ντοκιμαντέρ, στο οποίο κυριαρχεί η εικονογραφία και όχι τόσο ο λόγος, δεν έχει πρωταγωνιστές και καθορισμένο θέμα. Αποτελεί μια εξερεύνηση των βασικών μορφών εξουσίας που ελέγχουν τη ζωή του ανθρώπου και καθορίζουν τη συμπεριφορά του, χωρίς πολλές φορές αυτό να γίνεται αισθητό.

«Παρόλο που η δουλειά μου έγινε με κάποιους αυτοπεριορισμούς, λόγω χαμηλού budget, και το υλικό προέρχεται εξ ολοκλήρου από ξένες διαδικτυακές πηγές, έχω προσπαθήσει να αφορά τον καθένα προσωπικά, ανεξαρτήτως χώρας και βιοτικού επιπέδου», αναφέρει ο ίδιος ο κινηματογραφιστής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μουσική που ντύνει το φιλμ φτιάχτηκε ειδικά για αυτόν τον σκοπό από τον Δημήτρη Γιούρη. «Το οπτικό υλικό στήθηκε έτσι ώστε η εικόνα και ο ήχος να δένουν μαζί, προκειμένου να υπάρχει ένας ρέων ρυθμός», προσθέτει ο Στέλιος Οικονομίδης.

Κατά πόσο, λοιπόν, οι επιλογές που κάνουμε στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής μας είναι ελεύθερες; Κατευθύνονται, επηρεάζονται ή απλώς καθοδηγούνται; Το “Imperium” είναι μια καλή αφορμή για αυτοκριτική και απολογισμό.

Σκηνοθεσία: Στέλιος Οικονομίδης

Διάρκεια:23 λεπτά

GREECE 2016

No related posts.