H Αξιωματική Αντιπολίτευση θα αργήσει τέσσερις μήνες

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2015 ήταν που η Ελλάδα έκανε εθνικές εκλογές βγάζοντας στην πρώτη θέση τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που αποφάσισε να συγκυβερνήσει ξανά με τους Ανεξαρτήτους Έλληνες, ενώ η Νέα Δημοκρατία επρόκειτο να είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση αφού τερμάτισε δεύτερη.

Ωστόσο, εδώ και τρεις μήνες έχει ξεκινήσει ένα σίριαλ πολλών επεισοδίων στους κόλπους της «γαλάζιας παράταξης», αφού ο μέχρι πρότινος υπηρεσιακός αρχηγός της, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αμφισβητήθηκε έντονα μετά το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα και η Ν.Δ. οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές (πρόωρες γιατί αρχικά ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν την ερχόμενη άνοιξη). Επί της ουσίας λοιπόν εδώ και περίπου 100 ημέρες, η χώρα δεν έχει Αξιωματική Αντιπολίτευση. ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ποτάμι κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να καλύψουν το κενό, ωστόσο δεν μπορούν να μετριάσουν την αλαζονική στάση της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., η οποία εκμεταλλευόμενη την απουσία ενός βασικότατου πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος άγεται και φέρεται εντός και εκτός ελληνικής Βουλής θεωρώντας -κακώς πάντως- ότι παίζει μπάλα μόνη της.

Διότι μπορεί τυπικά, αυτή τη στιγμή, υπηρεσιακός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να είναι ο Γιάννης Πλακιωτάκης, όμως… “who is Plakiotakis”; Ποιος τον ήξερε μέχρι πριν από έναν μήνα και ποιος πραγματικά πίστευε, όταν τον τοποθέτησε στη θέση του αρχηγού της Ν.Δ. ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, με όλα τα δείγματα οίησης που έχει δείξει από τον Ιανουάριο του 2015 («πρώτη φορά Αριστερά») και εντεύθεν, θα τον σεβόταν με τον τρόπο που πρέπει να σέβεται ο Πρωθυπουργός τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

Και η κατάσταση θα είναι αυτή για περίπου ακόμη έναν μήνα, αφού οι εκλογές της Ν.Δ., που ξεκίνησαν εχθές, θα έχουν και δεύτερη φάση, τη λεγόμενη «δεύτερη Κυριακή», όπου Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης θα διεκδικήσουν την προεδρία. Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου λοιπόν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος θα είναι πρώτοι τρέχοντας μόνοι. Διότι τους άλλους απλά δεν τους υπολογίζουν. Υπολογίζουν -κάπως μόνο- αυτούς που εδώ και τρεις μήνες τρώγονται μεταξύ τους!  Ο Πρωθυπουργός πάντως έχει πάρει από καιρό και θέση για το ποιον θέλει απέναντί του. Και αυτός είναι ο Μεϊμαράκης.

Τον Μεϊμαράκη ξέρει, τον Μεϊμαράκη καταλαβαίνει και με τον Μεϊμαράκη νιώθει ο Τσίπρας σίγουρος ότι θα συνεχίσει ο ίδιος να κυβερνά για τα επόμενα 20 χρόνια και μάλιστα με τους όρους που ο ίδιος θέλει. Φοβάται τον Μητσοτάκη που εξαγγέλλει τον προοδευτισμό (τον ουσιαστικό προοδευτισμό και όχι αυτόν που οδηγεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας με ακροδεξιά μορφώματα όπως οι ΑΝ.ΕΛ.) και, ως γνήσιος φίλος της λαϊκής δεξιάς, ο Πρωθυπουργός κάνει την επιλογή του. Το ζητούμενο είναι τώρα πόσους θα επηρεάσει. Αυτό είναι κάτι που θα φανεί τελικά σε τρεις εβδομάδες από σήμερα.

Όπως και να ‘χει, οι Νεοδημοκράτες δήλωσαν παρών την περασμένη Κυριακή και ο αριθμός των 400.000 ανθρώπων που πήγαν να ψηφίσουν προκάλεσε αίσθηση. Από εκεί και πέρα, αν οι κάλπες θα βγάλουν λαϊκή δεξιά ή φιλελευθερισμό είναι κάτι που θα χρειαστεί λίγη ακόμη υπομονή μέχρι να το μάθουμε. Ωστόσο, η όλη διαδικασία έχει αργήσει και θα αργήσει κι άλλο. Τέσσερις μήνες χωρίς Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι πάρα πολλοί για μία χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατική…

Υ.Γ. Καλά Χριστούγεννα σε όλους τους αναγνώστες και σε όλες τις αναγνώστριες του ε.ΜΜΕ.ίς. Ευτυχισμένο το 2016!

No related posts.