B.A.T.: Από τη θεωρία στην πράξη

Η B.A.T. (Bio Auth Team) αποτελεί την πρώτη επίσημη φοιτητική ομάδα του τμήματος Βιολογίας στο Α.Π.Θ., η οποία μετρά σχεδόν έναν χρόνο ζωής και ήδη πολλές επιτυχίες.

Με εφαλτήριο την όρεξη, τη συνεργασία και την διεπιστημονικότητα η B.A.T. προσπαθεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον για την επιστήμη της βιολογίας. Απαρτίζεται από φοιτητές και νέους που αποφάσισαν να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους, να κάνουν γνωστό το αντικείμενό τους, να εμβαθύνουν και να καταρτιστούν με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους.

«Ξεκινήσαμε την ομάδα τον Σεπτέμβριο του 2014. Το βασικό πρόβλημα στο Τμήμα μας ήταν ότι δεν υπήρχε κάποια φοιτητική ομάδα, στην οποία να δραστηριοποιούνται οι φοιτητές. Έτσι σκεφτήκαμε να ιδρύσουμε μια καινούργια», δήλωσε η Μερόπη Καρακιουλάκη, τριτοετής φοιτήτρια και ιδρυτικό μέλος της ομάδας. Γρήγορα μαζεύτηκαν πολλοί ενδιαφερόμενοι, με αποτέλεσμα σήμερα να αριθμεί 170-180 μέλη, από τα οποία ενεργά είναι γύρω στους 30.

Η B.A.T. συμμετείχε τον Μάιο στο Thessaloniki Science Festival, όπου παρουσίασε την ανατομία του ψαριού, απομόνωσε το DNA μπανάνας, προέβαλε παρουσιάσεις για την εξέλιξη του ανθρώπου, την προέλευση της ζωής, το DNA και τα χαρακτηριστικά σε επικρατή και υπολειπόμενα γονίδια, δημιούργησε φυτολόγια και παρουσίασε το φυτικό βασίλειο. Παράλληλα, fun facts για τον άνθρωπο και πολλές άλλες παρουσιάσεις «έτρεχαν» στους υπολογιστές. Μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις διάφορες δράσεις.

«Διοργανώνουμε από σεμινάρια και ημερίδες μέχρι συμμετοχές σε φεστιβάλ. Επισκεπτόμαστε εταιρίες, κάτι που το πανεπιστήμιο δεν μας παρέχει – εκτός και αν είμαστε στο τέταρτο έτος που κάνουμε την πρακτική. Ερχόμαστε σε επαφή με τις εταιρίες και κλείνουμε ραντεβού για επισκέψεις. Οργανώνουμε πεζοπορίες με πιο πρόσφατη αυτή στον Χορτιάτη. Ασχολούμαστε με ό,τι έχει σχέση με τις βιοεπιστήμες», επεσήμανε η Μερόπη. Η B.A.T. έχει συνεργαστεί και με ομάδες άλλων τμημάτων και σχολών, όπως για παράδειγμα με ομάδα της Νομικής σε μια ημερίδα για την αποστολή του ερευνητή και τη νομική κάλυψή του. «Αν κάποιο μέλος έχει μια ιδέα, την προωθούμε και την κάνουμε δράση. Οι ιδέες μας δεν είναι ανοιχτές μόνο για τα μέλη, μπορεί ο οποιοσδήποτε να έρθει και να συμμετέχει», συμπλήρωσε. Στη φοιτητική εβδομάδα, η ομάδα προσκάλεσε το Thess Checkpoint, ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και κάνοντας δωρεάν τεστ ελέγχου για το AIDS.

«Είναι μια πολύ ωραία εμπειρία, μια πολύ ωραία δράση που διοργανώσαμε με τα παιδιά από το Βιολογικό τόσο γιατί οργανώνουμε και πράγματα για εμάς τους ίδιους, για να μάθουμε δηλαδή περισσότερα για την επιστήμη μας, όσο και γιατί συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις», ανέφερε η Ειρήνη Μπόγκου, δευτεροετής φοιτήτρια του Τμήματος Βιολογίας. Πρόκειται για μια ευκαιρία όχι μόνο κατάρτισης αλλά και διεύρυνσης του «κύκλου», μιας και μέσα από τέτοιες ομάδες γνωρίζει κανείς φοιτητές άλλων ετών με τους οποίους προηγουμένως δεν είχε έρθει σε επαφή. «Είναι πολύ καλή πρωτοβουλία, γιατί εμείς στη σχολή δεν είχαμε μια ομάδα επιστημονικού ενδιαφέροντος μακριά από διάφορα πολιτικά στοιχεία», τόνισε η Πηγή Βλάχου, επίσης δευτεροετής φοιτήτρια του Τμήματος.

Με αρωγό πρωτίστως την αφοσίωση των μελών της και δευτερευόντως τις συμβουλές των καθηγητών, οι οποίοι πληροφορήθηκαν για την ύπαρξή της μέσα από τις δράσεις της και τη χρηματική συνδρομή του Πανεπιστημίου για τα σεμινάρια και τα συνέδρια που διοργανώνει, η B.A.T. έχει ανοίξει τον δρόμο για πολλές και σίγουρα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στο άμεσο μέλλον. Ομάδες, όπως αυτές αξίζουν σίγουρα την προσοχή μας, γιατί πηγάζουν από αγάπη και μεράκι, στηρίζονται στη δουλειά και προσπαθούν δειλά – δειλά να φέρουν τις επιστήμες πιο κοντά μας.

Η σελίδα της B.A.T. στο facebook: https://www.facebook.com/BioAUThTeam

Το blog της ομάδας: http://bioauthteam.blogspot.gr/

No related posts.