Μαθήματα πολιτισμού από τη Χ.Ο.Φ.Ε.Θ.

Η Χ.Ο.Φ.Ε.Θ. (Χορευτική Ομάδα Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης) ξεκίνησε το 1979 από μια παρέα φοιτητών, ενοίκων των εστιών, που επιθυμούσαν να συμβάλουν στα πολιτιστικά δρώμενα. Με διαφορετική καταγωγή, αλλά με εφαλτήριο την κοινή αγάπη για τον τόπο και την παράδοση άρχισε να στήνεται σιγά σιγά μια ομάδα που άντεξε -και αντέχει- στον χρόνο, μιας και διανύει το 36ο έτος λειτουργίας της, και παραδίδει μαθήματα πολιτισμού.

Το 1982, διοργανώνεται το πρώτο Φεστιβάλ παραδοσιακών Χορών και Μουσικής ως αποκορύφωμα όλων των προσπαθειών. Από τότε και για 33 συνεχόμενα χρόνια λαμβάνει κάθε χρόνο χώρα το φεστιβάλ -μη διαγωνιστικού χαρακτήρα- στον χώρο του κινηματοθέατρου της Α’ φοιτητικής εστίας. Ξεκίνησε ως τριήμερο, έγινε τετραήμερο, πενθήμερο και σήμερα είναι οχταήμερο. Κάποτε ήταν και διεθνές με συμμετοχές από χώρες του εξωτερικού. Ωστόσο, τα τελευταία 20 χρόνια αφιερώνεται στην παράδοση της Ελλάδας. Κάθε μέρα είναι αφιερωμένη σε άλλη περιοχή γεωγραφικά και μουσικά. Ήπειρος, Πόντος και Μ. Ασία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος, Θράκη, νησιά,  παραδοσιακό γλέντι και παρουσίαση του τμήματος της Χ.Ο.Φ.Ε.Θ. περιλαμβάνει το ετήσιο πρόγραμμα. Το φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο ακριβώς τρεις εβδομάδες πριν το Πάσχα και αποτελεί σήμα κατατεθέν για τους φίλους της παράδοσης όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και πανελλαδικά. Εντάσσεται σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και έτσι εξασφαλίζεται η χρηματοδότησή του. Υπάρχει ελεύθερη είσοδος και είναι ανοιχτό προς το κοινό.

«Το φεστιβάλ είναι σπίτι μας»

«Ψάχνουμε χορευτικά που δεν έχουν folklore στοιχεία και δεν κάνουν χορογραφίες. Χορευτικά που μπορούν να μας δώσουν ατόφια την παράδοση του τόπου τους μέσα από όσο γίνεται μεγαλύτερους σε ηλικία χορευτές. Το αντίστοιχο ισχύει και για τις ορχήστρες. Αναζητούμε ντόπιες ορχήστρες που ξέρουν, έχουν το άκουσμα της εκάστοτε περιοχής, το χρώμα και το ύφος της», επεσήμανε η Τάνια Δουρδουμπάκη, μέλος της ομάδας. Γι’ αυτό αποκλείονται και μουσικά όργανα τύπου αρμόνιο ή synthesizer. Επιθυμία και στόχος αποτελεί τα όργανα να είναι ξεκάθαρα παραδοσιακά.

Πέρα όμως από παραδοσιακούς χορούς κάποια μέλη της ομάδας παράλληλα τραγουδούν. «Το τραγούδι έχει περάσει τα τελευταία χρόνια στην ομάδα. Προτάθηκε από άτομα που σκέφτηκαν ότι παράδοση δεν είναι μόνο η μουσική, δεν είναι μόνο ο χορός, είναι και τα τραγούδια, είναι τα λόγια που περιλαμβάνουν και πολύ περισσότερη ουσία μερικές φορές», ανέφερε η Τάνια. Οι δάσκαλοι προσπαθούν να μη βγαίνει κάτι χορωδιακό, το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν πιο παλαιό και παραδοσιακό με τα απαραίτητα στοιχεία ντοπιολαλιάς φυσικά.

Ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας

Η ομάδα δεν λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργούν οι σύλλογοι που όλοι ξέρουμε. Δεν υπάρχει πρόεδρος και προεδρείο. Όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει και βεβαίως δεν αποκλείεται κανένας. «Τα πάντα περνούν από μια συνέλευση. Δεν μπορεί να αποφασίσει ο καθένας μόνος του. Αν έχει κάποιος μια ιδέα τη φέρνει στην ομάδα, τη συζητάμε, την ψηφίζουμε και αντίστοιχα περνάει ή δεν περνάει, ανάλογα με την πλειοψηφία», δήλωσε ο Γιάννης Μπούρας, μέλος της ομάδας.

Σήμερα η Χ.Ο.Φ.Ε.Θ. αποτελείται από 90 χορευτές. Τα καινούργια μέλη εντάσσονται στο τμήμα των αρχαρίων και με το πέρασμα του χρόνου ανελίσσονται. Υπάρχει το Γ τμήμα το οποίο αποτελείται από τους καινούργιους που προστίθενται κάθε χρόνο στην ομάδα, το Β που περιλαμβάνει παιδιά που έχουν ένα ή δύο χρόνια στην ομάδα και αντίστοιχα το Α που είναι τα παλαιότερα μέλη και οι πιο έμπειροι, που κατευθύνουν και τους νέους. Ο χοροδιδάσκαλος επιλέγεται μέσα από την ομάδα και δεν έχει οικονομικές απολαβές. Η συμμετοχή όλων είναι εθελοντική. Υπάρχει μια μικρή συμμετοχή για να καλύπτονται κάποιες λειτουργικές ανάγκες. Εκτός από τα βήματα των χορών, όμως, η ομάδα εντρυφά και στην ιστορία και παράδοση του τόπου από τον οποίο προέρχεται ο κάθε χορός με καταγραφές που υπάρχουν στο αρχείο της, με μαρτυρίες κατοίκων των περιοχών, μέσα από βιβλιογραφία, πληροφορίες από το ίντερνετ, τις φορεσιές, τα ήθη και τα διάφορα έθιμα.

«Η πιο ωραία ανάμνηση που έχω είναι το πρώτο μου φεστιβάλ. Σημασία έχει να το ευχαριστηθείς», τόνισε η Τάνια. Τα μέλη αντιμετωπίζουν το φεστιβάλ σαν σπίτι τους και αυτό είναι που προσπαθούν να μεταδώσουν σε κάθε νέο που αποφασίζει να ενταχθεί στην ομάδα. Η άμεση επαφή με πρωτογενή ύλη καλλιεργεί εμπειρική κρίση και επιτρέπει στους νέους στο διάβα του χρόνου να αξιολογήσουν αν κάτι είναι πράγματι ή όχι παραδοσιακό.

Η Χ.Ο.Φ.Ε.Θ., λοιπόν, είναι μία ομάδα, μια παρέα νέων όπου δεν υπάρχουν αρχηγοί ή πρόεδροι, παρά μόνο συνοδοιπόροι. Μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς και τη μουσική δεν περνάνε μόνο καλά, αλλά συμμετέχουν και σε μια διαδικασία διατήρησης και καλλιέργειας πολιτιστικού και πολιτισμικού περιεχομένου. Η γιορτή τους φέτος είναι το 33ο Φεστιβάλ παραδοσιακών Χορών και Μουσικής και πραγματοποιείται το διάστημα 22-29 Μαρτίου.

Σημείωση: Μετά το φεστιβάλ δημιουργείται κάθε χρόνο ένα τμήμα Δ για νέα μέλη. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

Δείτε την αφίσα του φεστιβάλ:

No related posts.