Α(ρ)κτιβισμός

Σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο, «Υποδομές μεταφορών και άλλες κατηγορίες συγκρούσεων αρκούδας-ανθρώπου» συμμετείχαν αρκετά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ πριν από μερικές ημέρες.

Το συνέδριο, που έλαβε χώρα στην πόλη της Καστοριάς, πραγμοτοποιήθηκε στις 6 και 7 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα από τον τομέα περιβάλλοντος, αλλά και με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το κύριο θέμα της συνάντησης αφορούσε στην ύπαρξη της αρκούδας (ursus arctus) στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και την σύγκρουσή της με τον άνθρωπο. Αναλυτικότερα, εξειδικευμένοι επιστήμονες πραγματοποίησαν έναν αριθμό διαλέξεων κατά τις οποίες τοποθετήθηκαν πάνω σε δύο βασικά θέματα – άξονες που απασχόλησαν το συνέδριο.

Αρχικά, συζητήθηκε το πώς τα ζώα που ζουν στην περιοχή καταστρέφουν τις περιουσίες των ντόπιων κατοίκων (π.χ. περιφράξεις) με αποτέλεσμα τόσο να πλήττουν την τοπική οικονομία όσο και να αυτοτραυματίζονται, ορισμένες φορές ακόμα και θανάσιμα.

Έπειτα, προβλήθηκε το ζήτημα του ελλατωματικού, για την συγκεκριμένη περιοχή, οδικού δικτύου, το οποίο καθώς δεν παρέχει κάποια ειδική κατασκευή επιτρέπει στις αρκούδες να εισβάλλουν στους δρόμους. Ως αποτέλεσμα έχουν προκληθεί πολυάριθμα ατυχήματα, εκ των οποίων, σύμφωνα με τις καταγραφές, τα 21 απέβησαν μοιραία για τις αρκούδες.

Στην συνέχεια, οι ειδικοί παρέθεσαν ορισμένες προτάσεις προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο τα οδικά ατυχήματα, στα οποία θανατώνονται άγρια ζώα. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν γενικότερη ανακατασκευή του οδικού δικτύου της περιοχής συν την δημιουργία ειδικών περιφράξεων, οδοφραγμάτων και υπερυψώσεων. Με αυτόν τον τρόπο, το οδικό δίκτυο θα εναρμονιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό με το περιβάλλον της άγριας ζωής και η αρκούδα θα μπορεί να κινείται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο σύγκρουσης με κάποιο διερχόμενο όχημα καθιστώντας έτσι ασφαλές το δίκτυο τόσο για την αρκούδα όσο και για τον οδηγό.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι τρόποι με τους οποίους οι εν λόγω επιστήμονες μελετούν το περιβάλλον της αρκούδας προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανακατασκευής του δικτύου. Έτσι, μέσα από μια σειρά μεθόδων, στις οποίες περιλαμβάνονται κολάρα παρακολούθησης και ειδικές συσκευές εντοπισμού μέσα στο δάσος, οι επιστήμονες έχουν κατασκευάσει έναν χάρτη κινήσεων των ζώων και προτείνουν να ληφτούν άμεσα μέτρα προστασίας στις περιοχές που θεωρήθηκαν πολυσύχναστες.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν, επίσης, επιστήμονες και μελετητές από τις υπόλοιπες μεσογειακές και βαλκανικές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ρουμανία) που φαίνεται να αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, οι οποίοι αφού αναφέρθηκαν στα είδη προς εξαφάνιση στις χώρες τους, προχώρησαν σε παρουσιάσεις πρωτοποριακών μεθόδων στον συγκεκριμένο κλάδο.

Παράλληλα έγιναν αναφορές στους αντίστοιχους πυρήνες της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης καθώς και στο ευαίσθητο είδος του ελληνικού ποιμενικού. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσε η μη αναμενόμενη μεγάλη προσέλευση φοιτητών στο συνέδριο αφού στην Καστοριά βρέθηκαν περίπου 50 μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Αριστοτελείου. Ανάμεσά τους φοιτητές των τμημάτων Κτηνιατριακής, Δασολογίας και Βιολογιάς καθώς και ορισμένοι καθηγητές και μελετητές.

Όπως ανέφερε ο Γεώργιος Βαγενάς, πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Βιολογίας, οι φοιτητές δήλωσαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι και μάλιστα 16 απ΄ αυτούς έσπευσαν στην συνέχεια να εγγραφούν στην περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ. Η Καλλιστώ απασχολείται με δύο ορισμένα πεδία δράσης. Το πρώτο περιλαμβάνει ενέργειες επιστημονικού ενδιαφέροντος όπως η ανάλυση του χώρου ζωής της αρκούδας, η περίθαλψη τραυματισμένων ζώων στα πλαίσια του προγράμματος Αρκτούρος και η ανάλυση των δειγμάτων που λαμβάνονται από τα ζώα.

Σε δεύτερο επίπεδο η Καλλιστώ οργανώνει ενημερωτικές δράσεις στις πόλεις και ιδιαίτερα στα σχολεία αλλά και διάφορες οικολογικές δράσεις. Αυτό που τονίζει ο Γ. Βαγενάς, ως νέο μέλος της Καλλιστώ είναι η αναγκαιότητα ανελαστικότητας, πιέσεων καθώς και η κατανόηση των προβλημάτων που θα επιφέρει η οικολογική ανισορροπία.

«Ειδικά για τους κατοίκους της πόλης όλα αυτά φαίνονται μακρινά αλλά δεν είναι, μας επηρεάζουν όλους άμεσα», τονίζει χαρακτηριστικά. Το γιατί να γίνει κάποιος, και ειδικά ένας φοιτητής, ακτιβιστής είναι μία ερώτηση που μπορεί να απαντηθεί με πολλούς τρόπους.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, στα πλαίσια μιας οργάνωσης όπως η Καλλιστώ ένας φοιτητής μπορεί να έρθει σε επαφή και να ασχοληθεί με το αντικείμενο του εθελοντικά. Επιπλέον, δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο ούτε χρήμα καθώς μπορεί κανείς να συμμετέχει σε δράσεις μικρότερης κλίμακας ενώ παράλληλα έρχεται σε επαφή με την φύση.

Για έναν φοιτητή, ο ακτιβισμός μπορέι να θεωρηθεί ως τρόπος εξιλέωσης με τον εαυτό μας, αναφέρει ο Γ. Βαγενάς, «με τον ακτιβισμό κάνεις ήδη κάτι».

No related posts.