Μοιρασου το!

συνταγή του μήνα

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Εύκολη σπανακόπιτα (κυρίως πιάτο)

Υλικά

για τη ζύμη

  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. καλαμποκάλευρο
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 2 ½ φλ. νερό (περίπου)

για τη γέμιση

  • 500 γραμ. χόρτα (σπανάκι, λάπαθα κ.λ.π)
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 250 γραμμ. φέτα σκληρή θρυμματισμένη
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. τραχανά (ή σιμιγδάλι)
  • λίγο ελαιόλαδο για το ράντισμα της πίτας

Εκτέλεση

  • Πλένουμε, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε 5′ – 10′ να ιδρώσουν. Τα στύβουμε καλά και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη φέτα, τα κρεμμύδια, το πράσο, τα μυρωδικά, τα αυγά, τον τραχανά, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το γιαούρτι, το λάδι, αλάτι και δύο φλιτζάνια νερό, να γίνει πηχτός χυλός.
  • Σε λαδωμένο μεγάλο ρηχό ταψί (Νο 42) στρώνουμε με το κουτάλι τα 2/3 του χυλού. Απλώνουμε πάνω τη γέμιση και απαλά την πατάμε με τα δάχτυλα. Στο χυλό που έχει απομείνει ρίχνουμε 1/2 φλιτζ. νερό και ανακατεύουμε να αραιώσει. Περιχύνουμε τη σπανακόπιτα.
  • Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 °C για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας.
  • Είναι πολύ βασικό, η σπανακόπιτα να είναι πολύ λεπτή σε πάχος, για να ξεροψηθεί και να γίνει τραγανό το φύλλο.

*Αναδημοσίευση από argiro.gr.

Εύκολα μελομακάρονα με μπίρα (γλυκό)

Υλικά

  • 1 φλ. λάδι
  • 1 φλ. μπίρα
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ. κανελογαρίφαλα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • αλεύρι γ.ο.χ. όσο πάρει (περίπου 1.200 γραμμ.)

για το σιρόπι

  • 1 φλ. μέλι
  • 2 φλ. νερό

για το γαρνίρισμα

  • καρύδια (μέτρια κοπανισμένα)

Εκτέλεση

  • Για τα εύκολα μελομακάρονα με μπίρα, βάζουμε όλα τα υλικά σε μία λεκάνη και ανακατεύουμε, προσθέτοντας το αλεύρι, μέχρι να είναι η ζύμη εύκολη στο πλάσιμο και μαλακή.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 170°C για 20′ – 25′, για να είναι αφράτα.

για το σιρόπι

  • Βράζουμε το νερό με το μέλι για 5′. Όταν κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα σιροπιάζουμε στο ζεστό σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με το κοπανισμένο καρύδι.

*Αναδημοσίευση από argiro.gr.