Μοιρασου το!

συνταγή του μήνα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Συνταγή για αυθεντικό Ρεβανί Βεροίας, της Σίσσυς Δημητρακίδου

Υλικά

Για το πρώτο μείγμα:

  • 4 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες γιαούρτι παραδοσιακό με πέτσα

Για το δεύτερο μείγμα:

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κούπες σιμιγδάλι χονδρό
  • 2 βανίλιες
  • 2 μπέικιν πάουντερ
  • Ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ. γλ. σόδα, σε μισό φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμόνι

Για το σιρόπι:

  • 5 κούπες ζάχαρη
  • 5 κούπες νερό
  • Φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
  • Βάζουμε τα υλικά του πρώτου μείγματος σε ένα σκεύος και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με τον αβγοδάρτη, ώστε να μην αφήσουμε σβόλους. Σε άλλο σκεύος, ανακατεύουμε καλά τα υλικά του μείγματος Β με τον ίδιο τρόπο. Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα Α στο Β και ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μην έχει σβόλους.
  • Λαδώνουμε με σπορέλαιο και αλευρώνουμε ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί τύπου τσέρκι, ρίχνουμε το μείγμα προσεκτικά, το απλώνουμε να πάει παντού και το ευθυγραμμίζουμε από πάνω ώστε να βγει το γλυκό ομοιόμορφο.
  • Τοποθετούμε το ρεβανί στο φούρνο και το αφήνουμε μέχρι να κοκκινίσει από πάνω. Για να ελέγξουμε αν ψήθηκε το εσωτερικό του, καρφώνουμε ένα μαχαίρι ή μία οδοντογλυφίδα στη μέση του γλυκού: αν βγουν καθαρά, το ρεβανί είναι έτοιμο, ενώ αν κολλήσει υλικό χρειάζεται παραπάνω ώρα.
  • Βάζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  • Βγάζουμε το ρεβανί από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και ρίχνουμε όλο το σιρόπι, ενώ παράλληλα τρυπάμε το ρεβανί με μία οδοντογλυφίδα ώστε να το απορροφήσει. Ιδιαίτερη προσοχή στις άκρες του γλυκού.
  • Κόβουμε το γλυκό σε ρόμβους και σερβίρουμε με παγωτό της αρεσκείας μας!

Καλή απόλαυση!!!