Θεσσαλονίκη, η «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας»

Το 2011, ο Δήμος Θεσσαλονίκης μαζί με τους νέους και τις οργανώσεις νεολαίας της πόλης υπέβαλε, μέσα σε δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, αίτηση για τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014» . «Το 2010-2011 ξεκίνησαν οι προσπάθειες για να συμπληρωθεί η αίτηση, στην σύνταξή της οποίας μπορούσε να συμμετέχει οποιοσδήποτε» δηλώνει ο συντονιστής της ομάδας των εθελοντών, Μιχάλης Νάρης.

Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, δικαίως χαρακτηρίζεται ως η «ελληνική πρωτεύουσα της νεολαίας», αφού πέρα από τους πολυάριθμους νεαρούς κατοίκους της φιλοξενεί και περισσότερους από 100.000 φοιτητές (η μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη της χώρας), που δίνουν τον «τόνο» στη ζωή της πόλης και έναν εντελώς μοναδικό παλμό και ύφος.

Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, η έντονη εμπλοκή των νέων και η πρόταση ενός προγράμματος δράσεων από τους ίδιους τους νέους της πόλης, στάθηκαν αρκετά ώστε να μας δώσουν τον τίτλο. Στο ξεκίνημα της υλοποίησης του έργου για την απόκτηση του τίτλου διεξάγονταν πολλές δράσεις και η συμμετοχή από την πλευρά των νέων ήταν έντονη. Ο τίτλος της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας» δίνεται από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας (European Youth Forum) σε μια ευρωπαϊκή πόλη για ένα ολόκληρο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου διοργανώνονται δράσεις για νέους που σχετίζονται με την πολιτιστική, αθλητική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή. Ο θεσμός ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ (Ολλανδία), για να ακολουθήσουν το 2010 το Τορίνο (Ιταλία), το 2011 η Αμβέρσα (Βέλγιο), το 2012 η Μπράγκα (Πορτογαλία) και το 2013 το Μάριμπορ (Σλοβενία). Η Θεσσαλονίκη είναι αυτή που θεωρείται ως η μέχρι τώρα καλύτερη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας μέσα από τις δράσεις της.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Την 1η Ιανουαρίου 2014, η Θεσσαλονίκη ανέλαβε τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας και παρουσίασε στο κοινό:

-Διεθνείς εκδηλώσεις με σειρά από συνέδρια, σεμινάρια, διαγωνισμούς, εργαστήρια, παρουσιάσεις και σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, ιδρύματα και φορείς που ασχολούνται με τα θέματα νεολαίας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

-Πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, έκθεση κόμικς Θεσσαλονικέων δημιουργών κ.ά.), διοργάνωση ημιμαραθωνίου δρόμου και αγώνα ράγκμπι, συζητήσεις και διημερίδες, καθώς και συναντήσεις εθελοντικών οργανώσεων νεολαίας από όλη την Ευρώπη σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας. Βέβαια, εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράσεις της πόλης ξεκίνησαν πολύ πιο πριν από την απόκτηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας.

Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 θέτει ως στόχους, μεταξύ άλλων, την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως δημοφιλούς προορισμού νεολαίας στην Ευρώπη, τη δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης και ανάδειξης των νέων της πόλης και νεανικών θεσμών στον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και τη μελέτη και εφαρμογή καλών πρακτικών υλοποίησης τοπικής πολιτικής για τη νεολαία. To πρόγραμμα θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια όλου του έτους και περιλαμβάνει περισσότερες από 130 εκδηλώσεις που οργανώθηκαν σε δύο κεντρικούς άξονες (φιλοξενία διεθνών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη και δράσεις για τους νέους της πόλης) και έντεκα θεματικές προτεραιότητες (επιχειρηματικότητα, τουρισμός, πολιτισμός, εθελοντισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, υγεία, παγκόσμιες ημέρες, θέματα κοινωνικού αποκλεισμού, διασύνδεση με υπηρεσίες και φορείς).

Οι δράσεις της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκαν με τη χρηματοδότηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ο οποίος βοήθησε και στην οργάνωση τους.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Πολλοί από τους εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δε συνέχισαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δυσκολίες στην υλοποίηση του προγράμματος. «Οι δράσεις μας ήταν αρκετές αλλά θα μπορούσαμε να δώσουμε πολλά παραπάνω και να τα καταφέρουμε ακόμη καλύτερα» τονίζει ο συντονιστής της ομάδας εθελοντών, Μιχάλης Νάρης. Ακόμη, μία εκ των εθελοντριών του προγράμματος, η Στέλλα Τσαχουρίδου αναφέρει: «Η Θεσσαλονίκη ως ‘Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα Νέων’ δεν διαχειρίστηκε τον τίτλο αυτό με συνέπεια, υπευθυνότητα και καινοτομία. Ως εθελόντρια γνώρισα δράσεις της πόλης που δεν προωθούνται άμεσα από τους διοργανωτές. Όταν ζεις αυτή την εμπειρία εκ των έσω καταλαβαίνεις την οργάνωση και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από ένα ευρωπαϊκό και εθελοντικό πρόγραμμα».

Παρ’ όλα αυτά, η συμμετοχή σε μία τέτοια διοργάνωση και η προσφορά εθελοντικής εργασίας σου ανοίγει τόσους δρόμους, σου προσφέρει γνώσεις τις οποίες ενδεχομένως να μην είχες την ευκαιρία να αποκτήσεις, νιώθεις τη χαρά της προσφοράς και ξεφεύγεις από τη ρουτίνα της καθημερινής και φοιτητικής ζωής. Μαθαίνεις επίσης να συνυπάρχεις με διαφορετικούς χαρακτήρες ανθρώπων, να αποτελείς κομμάτι της διοργάνωσης και να έχεις ως στόχο την ολοκλήρωση της δράσης με ή χωρίς στόχο.

No related posts.