Ο τολμών… τις περισσότερες φορές, νικά!

Με στόχο τη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα αλλά και την κάλυψη των κενών σε ειδικευμένο προσωπικό στις γερμανικές επιχειρήσεις, το πρόγραμμα MobiPro-EU δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους ηλικίας έως και 35 ετών να εργαστούν στη Γερμανία.

Αναμφίβολα, την τελευταία δεκαετία, η ανεργία αποτελεί ένα φαινόμενο-μάστιγα που ταλανίζει την  κοινωνία μας. Θα μπορούσε εύκολα κανείς να χαρακτηρίσει «τρομακτικά» τα στατιστικά στοιχεία, αφού σύμφωνα με έρευνες το ποσοστό ανέργων ηλικίας 17-25 ετών φθάνει το 52,0%. Προγράμματα, λοιπόν, όπως το MobiPro-EU, αποτελούν ευκαιρίες για τους νέους, οι οποίοι, αν και πτυχιούχοι, παραμένουν άνεργοι. Πέρα από το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άτομα, τα οποία βιώνουν την ανεργία, έρχονται αντιμέτωπα  και με τις ψυχολογικές επιπτώσεις αυτής που στιγματίζουν την καθημερινότητα τους. Έντονο στρες, χαμηλή αυτοπεποίθηση, πικρία, απογοήτευση αλλά και αισθήματα εχθρότητας τους διακατέχουν ολοκληρωτικά. Ψάχνουν, λοιπόν, συνεχώς λύσεις και ευκαιρίες για να απαλλαγούν από αυτού του είδους την κατάσταση.

Την προαναφερθείσα δυσμενή πραγματικότητα επιδιώκει, λοιπόν, να βελτιώσει το πρόσφατο πρόγραμμα MobiPro-EU, με πρωτοβουλία της γερμανικής Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, προσφέρονται επιδοτούμενα μαθήματα γερμανικής γλώσσας στους ενδιαφερόμενους κι επιπλέον καλύπτονται οι δαπάνες διαβίωσης κατά τη διάρκεια της πρακτικής εξάσκησης. Προσφέρεται, επίσης, εκμάθηση στο χώρο εργασίας καθώς και μισθός. Κάποιοι αντιμετώπισαν αρνητικά την ιδέα είτε λόγω των δυσκολιών που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σε μια ξένη χώρα είτε λόγω έλλειψης τόλμης και θάρρους είτε, τέλος, λόγω της πίστης τους σ’ ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον στη δική τους γενέτειρα.

Αντίθετα, θετική βρήκαν την ιδέα του προγράμματος, το οποίο και χαρακτήρισαν ως «ευκαιρία», 500.000 νέοι. Ανάμεσα τους βρίσκονται έντεκα νέοι της επαρχίας Λαγκαδά, οι οποίοι μετά από συνέντευξη επιλέχθηκαν για τις θέσεις μαθητείας στο Στέγκλιτς του Βερολίνου. Διακατεχόμενοι, λοιπόν, από αισθήματα απογοήτευσης κι αγανάκτησης, εξαιτίας του ότι αν και πτυχιούχοι παραμένουν άνεργοι στην Ελλάδα, αποφάσισαν να κάνουν αυτό το βήμα. Έτσι, από τις αρχές Αυγούστου, οι νέοι από το Λαγκαδά βρίσκονται στο Βερολίνο. Όλοι τους είναι εγκατεστημένοι σε φοιτητική εστία της περιοχής Στέγκλιτς. Για το δωμάτιο πληρώνουν 229 ευρώ ενώ οι μηνιαίες αποδοχές τους ανέρχονται στα 818 ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελείται από το εισόδημα του μαθητευόμενου, το οποίο είναι περίπου 500 ευρώ αλλά και ένα συμπληρωματικό ποσό που προέρχεται από το πρόγραμμα MobiPro-EU του γερμανικού Υπουργείου Εργασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί o απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Γουλούτης, ο οποίος εργάζεται πλέον στο Βερολίνο στον τομέα των logistics. «Ακούγεται καλή ευκαιρία. Τα logistics είναι κοντά στο αντικείμενό μου και γι’ αυτό το επέλεξα. Τα λεφτά μπορεί να είναι λίγα, αλλά είναι ήδη περισσότερα από αυτά που θα έπαιρνα σε κανονική εργασία στην Ελλάδα ενώ υπάρχει και η προοπτική του μέλλοντος. Βρήκα αυτή τη λύση που μου παρέχει και χρήματα και δουλειά και εξειδίκευση στον τομέα που μου αρέσει και έτσι πήρα την απόφαση να έρθω», εξηγεί ο ίδιος. Λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά και τα αρνητικά της επιλογής του, τοποθετεί στα πρώτα το γεγονός ότι βάζει σιγά-σιγά τη ζωή του σε μια τάξη, βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον και έχει από τώρα ασφαλιστικά δικαιώματα και υγειονομική κάλυψη. Από την άλλη, του λείπουν οι παρέες και η οικογένεια ενώ πρέπει να προσαρμοστεί στο ψυχρό κλίμα του Βερολίνου. «Οι γονείς μου δεν ήταν και τόσο θετικοί με αυτό το βήμα. Σέβονται όμως την απόφαση μου και με στηρίζουν», σημειώνει ο Γιάννης.

Προκειμένου, λοιπόν, να μη μένουμε σε ανώδυνα ευχολόγια για ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον στη χώρα μας (το οποίο ίσως αργήσει πολύ να έρθει ή ίσως δεν έρθει και ποτέ), είναι προτιμότερο να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, να πάρουμε κάποια ρίσκα και να δημιουργήσουμε εμείς το μέλλον μας. Αξίζει ένα μπράβο στα άτομα που έκαναν το παραπάνω βήμα. Με αυτό τον τρόπο αυτοί οι «τολμώντες» θα «νικήσουν» στο δύσκολο αγώνα της επιβίωσης.

No related posts.