Η εγχείρηση πέτυχε αλλά… ο ασθενής απεβίωσε!

Είναι ίσως η πιο κατάλληλη φράση για να χαρακτηρίσει την παραχώρηση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Για άλλη μια φορά, οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων «στάθηκαν» στο ύψος των περιστάσεων στηρίζοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό. Στόχος επετεύχθη λοιπόν για τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο, που παραμένουν στο τιμόνι της εξουσίας προκειμένου να συνεχίσουν την πολιτική τους, ενώ παράλληλα με την ψήφο εμπιστοσύνης που πήραν μπορούν να ελπίζουν και σε μια ομαλή προεδρική εκλογή λίγους μήνες αργότερα (άλλωστε το δήλωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός).

Ωστόσο η ψήφος «εμπιστοσύνης» που δόθηκε στην κυβέρνηση είναι απλά μια κίνηση ρουτίνας, πολιτικής (και ίσως περισσότερο κομματικής) συνέπειας και δεν έχει καμία σχέση με πραγματική εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση ή τις πολιτικές τις. Όσο και αν θέλουν να πιστέψουν αυτά που ακούγονται από τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη περί ανάπτυξης, success story, τέλος μνημονίων και άλλα τέτοια, οι βουλευτές που τελικά «εμπιστεύτηκαν» την παρούσα κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως αυτά δεν αγγίζουν καν την πραγματικότητα.

Εξάλλου, τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Η ανεργία είναι πάνω από 26%, περισσότεροι από 5.000  συνάνθρωποί μας έχουν αυτοκτονήσει τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης και των μνημονίων. Οι χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουνε κλείσει, η κατακόρυφη αύξηση της μετανάστευσης προς το εξωτερικό και η εικόνας μιας γενικής κατάρρευσης που εμφανίζει το κράτος σε κάθε πτυχή του απλά συμπληρώνουν το παζλ της καταστροφής που έχουν επιφέρει οι πολιτικές των τελευταίων ετών, τις οποίες επάξια υπηρετεί (και) αυτή η κυβέρνηση.

Ποιος λοιπόν νοήμων άνθρωπος μπορεί να πιστέψει ότι πραγματικά αυτή η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει την κατάσταση; Και στην ακραία ακόμη περίπτωση που το πιστεύουν οι κυβερνητικοί βουλευτές (που με τις δηλώσεις τους στα διάφορα πάνελ μάλλον το αντίθετο δείχνουν), η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας δεν πιστεύει ούτε στα λόγια ούτε στις «προσπάθειες» τις κυβέρνησης για ελαφρύνσεις και ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων.

Δεδομένης λοιπόν της «πανηγυρικής» απώλειας της λαϊκής εμπιστοσύνης, η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση από τους βουλευτές της και μόνον είναι μάλλον μια απλή και συντόμου χρονικού διαστήματος παράταση ζωής. Γιατί σε λίγους μήνες, που θα χρειαστούν 180 βουλευτές για την ψήφιση νέου Προέδρου Δημοκρατίας, η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να τους μαζέψει (λογικά πάντα, γιατί στο παρασκήνιο κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να παιχτεί και να αλλάξουν αποφάσεις και συνειδήσεις), και θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές. Είναι σχεδόν ξεκάθαρο αυτό, αν και στην πολιτική τα πάντα αλλάζουν σε δευτερόλεπτα.

Η ψήφος εμπιστοσύνης λοιπόν θεωρώ ότι ήταν μία «εγχείρηση» που ναι μεν πέτυχε, αλλά ο «ασθενής», η κυβέρνηση εν προκειμένω, ουσιαστικά απεβίωσε…

No related posts.