Στη Γερμανία της αξιοκρατίας

Η μετανάστευση  είναι μια πρακτική που ακολουθεί πλήθος Ελλήνων  τον τελευταίο καιρό. Η κρίση και η ανεργία έχουν αναγκάσει τους Ελληνες να ξενιτευτούν για άλλη μια φορά, και να αναζητήσουν τα προς το ζην στο εξωτερικό, όπου φαίνεται να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά και καλύτεροι μισθοί. Η χώρα η οποία τείνει να είναι η επικρατέστερη επιλογή για αυτήν την πρακτική είναι η Γερμανία. Τα πράγματα  όμως εκεί δεν είναι τόσο απλά…

Ο Κώστας και η Ειρήνη έφυγαν για τη Γερμανία πριν από τρεις μήνες. Άφησαν το σπίτι και τη ζωή τους στη Χαλκιδική προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Ο Κώστας είχε ήδη βρει δουλειά σε μια μεταφορική εταιρία, και μετακινήθηκε μαζί με τη σύζυγο και τα τρία ανήλικα παιδιά τους στη Νιρεμβέργη. Θα φιλοξενούνταν από φιλική οικογένεια, μέχρι να βρουν να νοικιάσουν ένα σπίτι για να μείνουν. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά.

Αμέσως μετά την άφιξή τους, ο Κώστας άρχισε κατευθείαν να εργάζεται, ενώ ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, όντας 9 ετών ξεκίνησε να φοιτεί απευθείας σε ελληνογερμανικό σχολέιο. Κατά την αναζήτησή τους όμως για σπίτι, προκειμένου να τακτοποιηθούν, βρέθηκαν προ εκπλήξεως· κανένας ιδιοκτήτης δεν δεχόταν να τους νοικιάσει ένα σπίτι, και ο λόγος; Επειδή έιχαν παιδιά!

Ο Κώστας και η Ειρήνη απευθύνθηκαν άμεσα στον αρμόδιο φορέα που θα τους βοηθούσε να διευθετήσουν το πρόβλημα. Πληροφορήθηκαν όμως ότι προηγούνται 8.000 αιτήσεις από τη δική τους, καθώς αντιμετωπίζουν όλοι το ίδιο θέμα. Κατά τη γερμανική νοοτροπία, αν νοικιάσει κανείς ένα σπίτι σε οικογένεια με παιδιά, τα παιδιά θα κάνουν ζημιές και θα το καταστρέψουν. Γι’ αυτό οι Γερμανοί ιδιοκτήτες αρνούνται να μισθώσουν τα σπίτια που έχουν στην κατοχή τους σε οικογένειες,  γιατί φοβούνται για την ακεραιότητα των οικημάτων τους.

Το πρόβλημα δεν απαντάται μόνο σε νέες οικογένειες μεταναστών. Άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκεί αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα, καθώς η δημιουργία οικογένειας τους στερεί τη δυνατότητα να βρουν στέγη. Η παράνοια όμως δεν σταματά εκεί. Όπως εξομολογήθηκε η Ειρήνη, «μια κοπέλα, επτά μηνών έγκυος, εκδιώχθηκε από το σπίτι όπου διέμενε, με προθεσμία δύο μήνες για να μετακομίσει, επειδή επρόκειτο να φέρει στον κόσμο ένα παιδί!» .

Τα παράδοξα όμως δεν περιορίζονται εκεί. Σε αντίθεση με τα παιδιά, η ύπαρξη κατοικιδίων, όχι μόνο  βοηθά στην ανεύρεση κατοικίας, αλλά επιδοτείται και από το κράτος με 100€. «Αν είχαμε σκύλο, και όχι παιδιά, τώρα θα ήμασταν τακτοποιημένοι», διαπιστώνει ο Κώστας, ο οποίος αναγκάστηκε τελικά να γυρίσει με την οικογένειά του πίσω στην Ελλάδα, καθώς η ανεύρεση στέγης γι’ αυτούς κατέστη αδύνατη.

Η μετανάστευση λοιπόν στη Γερμανία, όπως αποδείχθηκε μέσα από το παράδειγμά τους, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για μια πολυμελή οικογένεια. Παρότι η πρόνοια φροντίζει για πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής και οι ευκαιρίες υπάρχουν, η εκμετάλλευσή τους καθίσταται αδύνατη. Θα πρέπει λοιπόν να το σκεφτούν πολύ καλά, όσοι επιθυμούν μια υγιή οικογενειακή ζωή, πριν αποφασίσουν να μετακομίσουν για δουλειά στη Γερμανία.

No related posts.